Top mestá Austrálie

2012-12-25 14:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Austrálske veľkomestá dýchajú neopakovateľnou atmosférou, ktorú sa na cestách jednoznačne oplatí zažiť. Každé je iné a každé vám má čo ponúknuť. Čo vidieť a zažiť napríklad v Melbourne, Brisbane či Adelaide?



Pri návšteve niektorého z austrálskych veľkomiest treba vedieť zopár základných faktov. Miestni ľudia žijú skôr v predmestiach, priamo v mestskom centre sa tak v nočných hodinách nachádza menej ľudí než v iných svetových metropolách.

Centrum Austrálčania vnímajú ako miesto pre prácu, nakupovanie a zabavenie sa, ale nie priamo pre život. Podniky tu preto zatvárajú skôr a hromadná doprava nejazdí v neskorých hodinách. Ani to však neznamená, že sa v austrálskych mestách nebudete dostatočne baviť, práve naopak!

 

Perth

Metropola Západnej Austrálie je podľa návštevníkov jediným skutočným veľkomestom západnej časti kontinentu. Mesto je pomerne tiché a pokojné a vďaka 3 tisíc slnečným hodinám ročne ponúka jeho okolie množstvo zážitkov. Vyskúšajte ochutnávku vín vo Swan Valley, šnorchlovanie v priezračných vodách ostrova Rottnest či pozorovanie tučniakov na Penguin Island.

 

Adelaide

Hlavné mesto južnej časti kontinentu bolo vystavané iba pár kilometrov od pláže v presne štruktúrovanej mriežke, kvôli čomu môže centrum pôsobiť trochu nudne. No západy slnka s drinkom v ruke na pobrežných predmestiach Henley Beach a Glenelg stoja za to. Rovnako aj cykloturistika v okolitých pohoriach či kajaking s delfínmi. A skutočných dobrodruhov zláka Kangaroo Island s nefalšovanou austrálskou divočinou.

 

Melbourne

Jedno z najnavštevovanejších miest na svete priťahuje turistov svojou jedinečnou architektúrou, v ktorej sa snúbia znaky moderného umenia i viktoriánskej klasiky. V podnikoch si prídu na svoje najmä kávičkári a jednodňový výlet po Great Ocean Road, ktorá vedie od Portlandu až po Queenscliff, ponúka jednu z najkrajších pobrežných scenérií na svete.

 

Sydney

Opera House a Harbour Bridge síce nie sú jedinými atrakciami v Sydney, no sú skvelým východiskovým bodom, ak chcete objavovať mesto. Spoznajte austrálsku faunu v Taronga Zoo, flóru v botanických záhradách a históriu vo štvrti Rocks. Vychutnajte si barbecue na obľúbenej pláži Manly a vyskúšajte pravý austrálsky zážitok zo sledovania kriketu, rugby či konských dostihov.

 

Brisbane

Hlavné mesto Queenslandu sa ešte stále spamätáva z ničivých minuloročných záplav, aj tak však má čo ponúknuť. Najzaujímavejším spôsobom, ako ho spoznať, je riečna plavba parníkom. Lákadlom je miestna kultúra, najmä hudobné festivaly a podujatia, ktoré hýbu štvrťou Fortitude Valley. A ak holdujete lezeniu, zdolajte počas 2,5 hodinového výstupu miestny Story Bridge.

 

 

Zdroj/autor: indietravelpodcast.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa