Čo musíte zažiť v Queenslande

2020-08-14 14:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Slnečný štát austrálskeho kontinentu ponúka naozaj širokú paletu zážitkov. Od šnorchlovania pri Veľkej koralovej bariére cez zaháňanie dobytka vo vnútrozemí a sledovanie psov dingo na piesočnatom ostrove až po ochutnávanie tropického ovocia na trhu miestnych farmárov.



 

Queensland, rozsiahly štát rozprestierajúci sa v severovýchodnom rohu Austrálie, je magnetom pre všetkých, ktorí si chcú krajinu protinožcov vychutnať naplno. Na slnkom zaliatych plážach pobrežia Sunshine Coast totiž dovolenkový ruch nekončí. Počas viac ako 300 slnečných dní ročne sa dá zažiť i skutočné dobrodružstvo, stačí sa pripojiť k domácim a vyskúšať si ich životný štýl.

Pasenie dobytka na širokánskych pláňach patrí v Queenslande k dlhej tradícii. Farmy fungujú už celé generácie a synovia ich dedia po otcoch. Gordon Pringle, ktorý dnes jednu z fariem vlastní, sa základy práce s dobytkom naučil už ako batoľa. „Nie je to ľahký život,“ vraví, „každý deň je to skôr život alebo smrť. Ale potom sa zrazu nájdete sedieť pri mŕtvom ramene v tichu a pokoji, aké si ani nedokážete predstaviť.“ S výhľadom na majestátne hory Mount Mulligan týčiace sa na severe štátu sa Gordonovi nedá iné ako závidieť.

Vráťme sa však k turistickým radovánkam - tie najlepšie nájdete v mestečku Noosa iba niekoľko míľ od hlavného mesta Brisbane. Surferom je táto destinácia dobre známa pre vychýrené vlny svetovej triedy, gurmánom však ulahodí aj tunajšia kuchyňa. Miestne jedlá patria k skutočným dobrotám, a to i vďaka tomu, že sú pripravené z čerstvých surovín vypestovaných na farmách. Nasýti vás už samotná prechádzka farmárskym trhom, kde môžete ochutnať zo všetkých ponúkaných produktov, medzi ktorými je i chutné tropické ovocie. A bohaté úlovky rybárov najlepšie vyniknú v podobe podvečerného barbecue, ktorému Austrálčania nepovedia inak ako „barbie“.

Uchváti vás i prostredie, ktoré je naprieč územím Queenslandu také rozmanité. Môžete navštíviť napríklad prehistorický dažďový prales a k štátu patrí aj priľahlý ostrov Fraser Island, ktorý je najväčšou piesčitou plytčinou na svete. Ponúka nezabudnuteľné scenérie a je domovom pre mnohé rastlinné a živočíšne druhy. Nebo je plné zaujímavých vtákov a vo vodách oceánu často vídať veľryby, delfíny a vzácne korytnačky. Napriek tomu je však turistami najvyhľadávanejší austrálsky divý pes dingo, ktorého početné svorky sa potulujú ostrovom.

Azda najintenzívnejším zážitkom však bez pochyby zostáva krása najväčšieho koralového útesu na svete, ktorý nájdete práve v tomto austrálskom štáte. Veľká koralová bariéra je jediným živým organizmom viditeľným aj z vesmíru a čo sa fauny a flóry týka, je to asi najbohatšie územie na svete. Najlepším stanovišťom, kde možno zakotviť a užiť si túto prírodnú nádheru, je súostrovie Whitsunday Islands, pozostávajúce zo 74 ostrovčekov pozdĺž pobrežia. Nezabudnite si minimálne šnorchel, no určite oceníte aj plnú potápačskú výbavu.

Milovníci aktívnej dovolenky musia vyskúšať aj spomínaný surfing, prípadne rafting vo vnútrozemských vodách. Tiež je tu vhodný terén pre zlaňovanie a farmári odporúčajú jazdu savanou na koni či na bicykli. Destinácie ako Brisbane, Gold Coast či Cairns ponúkajú i pulzujúci život veľkomesta. Nech sa už vyberiete kamkoľvek, všade sa stretnete s povestnou queenslandskou pohostinnosťou.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa