Cestovateľské klasiky, ktoré by ste v živote mali vyskúšať. Sú overené generáciami

2015-08-13 08:00:00 |   |    | 

Každá krajina má niečo charakteristické pre seba. Ak by ste to tam počas svojej dovolenky nenavštívili, neochutnali alebo nezažili na vlastnej koži, ako keby ste potom v tejto lokalite ani neboli. Čo by ste si teda nemali nechať ujsť v našich typických dovolenkových destináciách?



 

Grécko

 

Z gastronómie istotne nevynechajte rôzne grilované špeciality. Gréci sú v ich príprave majstri, robia takto vynikajúce ryby, jahňacinu, ale aj mleté mäso. Skvele pripravujú aj arabský kebab. Majú vynikajúce pokrmy zo zeleniny a tunajšie olivy sú vraj najchutnejšie na svete. Z pamiatok vedú istotne Atény. Nebyť v Akropole a nepriblížiť sa tak k ich dávnej kultúre, to by bolo naozaj hriechom. Istotne zájdite aj do veštiarne v Delfách. Mimoriadne charizmatická pamiatka, ktorá ponúka taktiež skvelý náhľad do dejín. Z fakultatívnych výletov neodolajte aj návšteve ostrova Santorini. Podľa Grékov je to najkrajšia lokalita ich krajiny, ktorú okoreňte aj návštevou v jednej z tradičných reštaurácií, kde si v rámci predjedla pochutnáte na čerstvom chlebe namáčanom v kvalitnom olivovom oleji.

 

Egypt

 

Návšteva Egypta by nebola platná bez toho, aby ste si obzreli ich pyramídy. I keď ich návšteva nie je nič vhodné pre klaustrofobikov, títo ľudia si ich môžu poobzerať aspoň z vonkajšej časti. Rovnako si naplánujte aj návštevu Luxoru a let balónom. Málokto vie, že v Egypte sa nachádzajú jedny z najlepších lokalít pre potápanie na svete. A to platí i pre známe letoviská, ktoré si stále uchovali nádherný podmorský svet s pestrými koralmi a vynikajúcou viditeľnosťou. Ženy by mohli vyskúšať i tradičné tetovanie henou. Z gastronómie prevládajú veľmi sladké dezerty, pečené mleté mäso a veľmi charakteristický je silný mätový čaj. Ak ho vypijete horúci, výborne vás osvieži i počas horúcich dní.

 

Turecko

 

V Turecku sa môžete tešiť na majstrov cukrárov. Znamenité dezerty na stovky spôsobov budú uragánom pre vaše chuťové bunky. Medzi nimi jednoznačne prevláda veľmi známa baklava. Ide o veľmi sladký dezert z tenkého cesta, medu a orechov. Turci pripravujú aj znamenitú zmrzlinu. I keď sa možno za jej pravý domov pokladá Taliansko, tento národ ju vyšperkoval do dokonalosti. Samostatným zážitkom je návšteva trhovísk. Bez vyjednávania z tejto krajiny ani neodchádzajte. Domáci sú v tomto smere majstrami a pokiaľ by ste im zaplatili hneď prvú ponúknutú sumu, bola by to pre nich urážka. Samotné handrkovanie sa o cenu je pre nich väčšou poctou ako to, že od nich niečo kúpite. Z cestovateľských lokalít istotne nemôžete vynechať Pamukkale. Kaskádovité soľné jazerá sú pastvou pre oči a v niektorých umelo vybudovaných bazénikoch sa môžete potom aj vykúpať.

 

Taliansko

 

Ako prvá vec vám nepochybne napadne pizza. Aby ste ju však ochutnali v jej pôvodnej podobe, musíte si zaželať čistú margheritu s pravým paradajkovým základom, originálnou buffalo mozzarellou a lístkami čerstvej bazalky. I keď sú veľmi charakteristické i cestoviny, istotne si nenechajte ujsť ani antipasty. Lákavé klobásky, údeniny, marinovaná zelenina a rôzne druhy syrov sú vždy skvelou prezentáciou jednotlivých krajov. Povinnou zastávkou v Taliansku je ich hlavné mesto. V Ríme musíte vidieť Koloseum, fontánu di Trevi, či ste veriaci alebo nie, tak Vatikán so Sixtínskou kaplnkou a taktiež by ste mali vyjsť po Svätých schodoch po kolenačky a počas celej cesty by ste mali ľutovať svoje hriechy. Naplánujte si aj návštevu Šikmej veže v Pise, plavbu gondolou v Benátkach, návštevu ich karnevalu, vyznanie lásky vo Verone a návštevu Pompejí.

 

Španielsko

 

Večer sa istotne musíte vybrať na predstavenie flamenca. Ak ho raz zažijete na vlastnej koži, Španielsko vás ihneď chytí za srdce. Pokiaľ ste silnejšie povahy, vyskúšať môžete aj známe toreádorské súboje. Povinnou jazdou je návšteva Barcelony a väčšiny Gaudího pamiatok. Španielsko je aj futbalovou krajinou a zápas v Madride vám vyvolá poriadne zimomriavky. V gastronómii jednoznačne kraľuje paella. Pokrm jedného hrnca sa dokáže prispôsobiť vašim chuťovým bunkám a zvyklostiam. Fantastickým zážitkom sú aj rušné noci v tapas baroch. Chutné jednohubky, ktoré pošteklia vaše chuťové bunky. Tradičným nápojom je sangria a zabudnúť nemožno ani na znamenité ovocie a návštevu tunajších trhov.

 

Chorvátsko

 

Byť v Chorvátsku a nenavštíviť Plitvické jazerá, by bolo obrovskou chybou. Úžasný park, ktorý sa bude páčiť všetkým typom turistov. Určite choďte i na Istriu s jej bohatou kultúrnou stránkou. Vynechať nemožno kúpanie sa na niektorom z nádherných ostrovov. Z gastronomického hľadiska sú to opäť grilované špeciality. Jednoznačne nemôžete vynechať pleskavicu a malé sardinky, ktoré sa vynikajúco jedia aj s vychladeným pivom. Znamenito pripravujú ryby, pršut a aj jahňacinu. To všetko potom zapite rakijou alebo niektorým z tunajších vín.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa