Neziderské jazero – Príjemná dovolenka v Rakúsku

2015-08-12 12:00:00 |   |    | 

Hľadáte možnosť oddychu „v srdci Európy“, kde zároveň nájdete morskú vodu? Pravdepodobne vás prekvapí skutočnosť, že nemusíte cestovať ďaleko, len k naším juhozápadným susedom.



 

K susedom

 

V Rakúsku sa totiž nachádza Neziderské jazero, ktoré má unikátnu morskú vodu. Tá, je pozostatkom praoceánu Tethys, siahajúceho až na toto územie. S viac ako 2000 slnečnými hodinami patrí oblasť okolo stepného jazera k najobľúbenejším dovolenkovým destináciám v Rakúsku. Medzi večne opakujúcich sa návštevníkov nepatria len domáci, ale aj zahraniční turisti napríklad aj zo Slovenska. Význam miesta umocňuje skutočnosť, že jazero spolu s okolitým prostredím je zaradené do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Medzinárodný park tejto oblasti sa vyznačuje unikátnou faunou a flórou. Medzi tie najzaujímavejšie patria : biely somár, stepný dobytok a prasiatka mangalica.

 

Čo tu robiť?

 

Ak navštívite toto prekrásne miesto, určite nebudete obdivovať iba nádhernú prírodu, ale i kultúru, gastronómia a možnosti športového vyžitia. „Panónčania“, i tak volajú miestnych obyvateľov, sú známi svojou pohostinnosťou a láskou k umeniu. Práve preto sa tu od júla do začiatku septembra usporadúvajú viaceré festivaly. V mestečku Morbich každoročne ožívajú operetné árie, podobne je tomu v kameňolome St. Margarethen. Milovníci klasickej hudby si prídu na svoje najmä počas Medzinárodných Haydnových dní, ktoré sa každoročne usporadúvajú v zámku Esterházyovcov. A pre fanúšikov rockov hudby je nachystaná akcia s názvom Nova Rock.

Okrem pestrej ponuky hudobných podujatí, tu nájdete aj rôzne historické a kultúrnohistorické pamiatky, kde sídlia mnohé múzea a galérie. Medzi tie najvyhľadávanejšie patrí zámok Esterházy, symbol krajinského hlavného mesta Eisenstadt a spolkovej krajiny Burgenland. Nachádza sa tu i rodný dom Josepha Haydna, či neskorobarokový zámok Halbturn. Z múzeí sú zaujímavé: dedinské múzeum Monchhof, vlastenecký dom v Morbisch am See, etnografické múzeum na zámku Kittsee a Krajinské múzeum Burgenlandu v Eisenstadte. Ak si radi pozriete počas dovolenky i nejaké chrámy, určite vás zaujme Chrám svätého Martina v Eisenstadte, alebo Bazilika vo Frauenkirchene.

 

Na dvoch kolesách

 

Ak vás okrem obzerania pamiatok, baví aj šport, ste na správnom mieste. Okolie Neziderského jazero je označované za „cyklistický raj.“ Nájdete tu tisíckilometrovú sieť perfektne vybudovaných cyklotrás. Tá sa delí na 11 športových a rodinných tratí, pričom každá má svoje špecifikum od prírodných krás až po regionálnu kuchyňu. Tou najnavštevovanejšou je cyklistická trasa B10. Dosahuje dĺžku 133 km, z toho 38 kilometrov sa nachádza na maďarskom území. Medzi výnimočnosti rakúskeho cykloturizmu patria aj cyklotrajekty, samozrejmosťou je servis a požičovňa bicyklov.

Na svoje si prídu i nadšenci jachtingu, surfovania, kite-surfingu, turistiky či golfu. Ak ste podľahli minuloročnému „športovému trendu“ s názvom Nordic walking, tak sa nemusíte báť, že v Rakúsku ho nebudete mať možnosť „pestovať.“ Aj pre vás sú nachystané kvalitné turistické chodníky. Možno sa niekedy s nimi podelíte i s koníkmi, pretože až 150 kilometrov turistických tratí je určených na jazdu na koňoch.

 

Gastronómia

 

Po dni strávenom pri nejakom športe určite vyhladnete, odporúčame vám preto vyskúšať miestnu gastronómiu. Bohatá je na ryby, biozeleninu, čerstvé huby a tekvicu. Popri nej určite nepohrdnete „vínnym mokom.“ A práve Panónia je známa rôznymi netradičnými odrodami ako sú Samling, St. Laurent, Zweigelt, Blauburger a Burgundské biele, ale i tradičným Mullerom Thurgau, Veltlínskym zeleným, Rizlingom vlašským či Frankovkou modrou.

 

Praje vám priatelia, veľa príjemných chvíľ v Panónií, oblasti Neziderského jazera. Nech je spoznávanie tohto nádherného kúska sveta pre vás pôžitkom po každej stránke, ktorú si dokážete predstaviť.

 

Zdroje/autor: neusiedler-see.at, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.3/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa