EXTRA Karibskí piráti a ich ostrovy

2008-09-30 16:30:00 |   |    | 

KARIBSKÉ OSTROVY - Pred troma rokmi si štáb a herci filmovej série Piráti Karibiku zbalili kufre, rozlúčili sa so svojimi blízkymi a odleteli na prvý bod ich rok trvajúcej cesty, ktorá sa ukázala byť oveľa dobrodružnejšou než predpokladali a oveľa väčšou výzvou, než si dokázali predstaviť.



Takmer v každom mori a oceáne nájdeme ostrovy a ostrovčeky, na ktorých mnohí hľadali a určite budú aj naďalej hľadať - pirátske poklady. Nie raz tam dobrodruhovia zaplatili za svoju nenaplnenú túžbu aj životom. Najväčší počet takých miest sa nachádza práve v Karibskom mori, v oblasti najslávnejších pirátov.

Nie je tam snáď jediný ostrov, kde by v minulosti námorní banditi nežili a neukrývali si tam zlato a iné cennosti ukradnuté najmä zo španielskych lodí. Napríklad na ostrove Aruba, neďaleko od venezuelského pobrežia, si vraj skryl v 16. storočí svoje, krvavou prácou nazhromaždené poklady Domingo Muńoz, pôvodne kňaz, z ktorého sa stal veľmi obávaný pirát. Ďalší poklad by mal byť zakopaný tiež niekde na malom ostrove Tristão da Cunha v Atlantickom oceáne.

Keď tam v roku 1816 pristála britská vojenská loď, vezúca malú posádku, ktorej úlohou bolo zabrániť prípadným pokusom francúzskeho cisára Napoleona I. o útek z vyhnanstva na ostrove Svätej Heleny, našla tam jediného piráta – Thomasa Curryho. Ten sa po istej dobe v opitosti priznal, že sa v hádkach o nakradnutých cennostiach všetci piráti navzájom pozabíjali, a on, keď zabil posledných dvoch zo svojich druhov, ostal na ostrove úplne sám – aj so svojím zakopaným pokladom. Miesto samozrejme neprezradil, a hoci potom Briti prekopali celý ostrov, žiadne cennosti nenašli. A nič nenašiel ani jeden z celého radu neskorších hľadačov pokladov, ktorí sa do dnešných dní snažili poklad objaviť.

Ďalšími ostrovmi zlata a pokladov sú Šalamúnove ostrovy v Tichom oceáne. Oddávna sa povrávalo a písalo o tom, že odtiaľ bolo privážané kráľovi Šalamúnovi obrovské množstvo zlata. Mekka hľadačov pokladov na ostrovoch – najväčší trezor pirátskych pokladov – alebo najbohatší ostrov na svete.

Takýmito a podobnými prívlastkami sa môže pýšiť Isla de Coco – Kokosový ostrov, ktorý leží v Tichom oceáne viac ako päťsto kilometrov na západ od Kostariky, ktorej administratívnu súčasť dodnes tvorí. Je to osamelý ostrov, dlhý asi sedem kilometrov a široký o niečo viac ako tri kilometre. Meno dostal podľa kokosových paliem, ktoré tam rastú spolu s ďalšou bujnou tropickou vegetáciou. Dodnes zostáva neobývaný a jeho vnútrozemie je len veľmi ťažko prístupné. Ostrov bol často postihnutý zemetraseniami, ktoré spolu s tropickými dažďami, ktoré spôsobili početné zosuvy pôdy celkom zmenili jeho povrch...

Piráti Karibiku a karibské ostrovy

Prvou destináciou filmového štábu Pirátov Karibiku bol ostrov Svätý Vincent, nachádzajúci sa trinásť stupňov severne od rovníka. Vzhľadom k tomu, že tento ostrov nie je frekventovaným turistickým miestom, musela produkcia rátať s mnohými obmedzeniami. Napríklad, že tamojšie letisko nemôže prijať väčšie lietadlo, než dvojmotorovú vnútroštátnu linku. Preto „pirátske“ lietadlo muselo pristáť na neďalekom ostrove Svätá Lucia, nachádzajúcom sa medzi St. Vincent a Martinikom a odtiaľ sa dve hodiny plavili loďou na St. Vincent. Pre štáb to bola dobrá príprava....

Medzitým po mori i vzduchom putovalo na ostrovy obrovské množstvo techniky a materiálu a celá akcia pripomínala vojenskú operáciu. „Prioritné veci sme posielali lietadlom, zvyšok loďami na St. Vincent, neskôr na Dominiku a Bahamy,“ hovorí manažér produkcie Doug Merrifield.

Z Los Angeles, Veľkej Británie a mnohých ďalších miest sa na St. Vincent premiestnilo vyše 300 členov štábu, ktorých počet potom ešte výrazne zvýšili miestni obyvatelia, ktorých najali na rôzne pomocné práce. Na ostrove nie sú žiadne veľké letoviská, členovia štábu boli ubytovaní v 43 rôznych hoteloch, hostincoch a bytoch v celej západnej časti ostrova. Vzhľadom k tomu, že počas nakrúcania prvého dielu karibských pirátov strávili na ostrove takmer dva mesiace, bolo to pre mnohých z nich ako návrat domov.

Jednou z lokalít bol i pre filmárov pomerne neznámy ostrov Dominika, ktorý si ľudia občas mýlia s Dominikánskou republikou. Nachádza sa vo východnom Karibiku, severne od ostrova Martinik a južne od Guadeloupu. Dominika je najväčší a najhornatejší z Náveterných ostrovov. Dnes je to vyhľadávaná destinácia ekoturistov. Nie je však tiež pripravená na masovú turistiku a už vôbec nie na nakrúcanie veľkofilmov.

Vedúci výroby Bruce Hendricks hovorí: „Dominika je taká, ako vyzeral Karibik pred dvesto rokmi.“ A Bruckheimer dodáva: „Vybrali sme si Dominiku ako hlavné miesto nakrúcania, pretože je krásna a takmer nedotknutá. Má veľmi kľukaté pobrežie, takže sa tam nedostanú výletné lode, čo bráni tomu, aby sa ten ostrov stal veľmi rozvinutým. Vďaka tomu diváci neuvidia tie isté zábery krajiny, džungle a hory ako v ostatných filmoch. Dominika je jedným z najmalebnejších miest na svete, ale filmári ju doteraz ešte neobjavili.“

Režisér Verbinski a produkčný Heinrichs sa rozhodli, že Dominika stvárni dve hlavné kulisy: komicky strašidelný domorodý ostrov a ďalší ostrov Isla Cruces, ktoré nemajú žiadny reálny predobraz. Mnoho akčných sekvencií sa odohráva práve na týchto miestach, čo znamenalo, že hercov a kaskadérov čakali rôzne krkolomné výkony uprostred náročného prostredia a v intenzívnej horúčave.

Na ostrove museli vybudovať stožiare pre mobilné telefóny a bezdrôtový internet. Veľa práce mal i catering. Počas najdlhších filmovacích dní museli pripraviť jedlo pre 780 až 840 ľudí. Na raňajky skonzumovali 1100 až 1500 vajec, 50 až 75 kilogramov slaniny, 80 bochníkov chleba, 25 kilogramov párkov, 400 pečív a množstvo ovocia. A okrem pár miestnych špecialít všetko bolo dovážané z USA.

Dominika bola i miestom, kde sa nakrúcala sekvencia s mlynským kolesom pre druhý diel Pirátov. Bolo zostrojené z ocele, vážilo vyše 900 kg a dosahovalo výšky 6 metrov. Než začalo samotné nakrúcanie, najprv prebiehali tri týždne skúšok. Až potom tam prišli traja herci a tím kaskadérov.

„Nikdy nezabudnem na tváre Gora a Georgea, keď som mal ísť na to koleso,“ spomína Depp. Jack Davenport poznamenáva, že hoci sa v tejto scéne použila i počítačová grafika, väčšina záberov je nakrútených kamerou. „Je to klasický šermiarsky súboj, so zábermi, kde nemôžete diváka oklamať. Keď nás vidíte dole hlavou a žily na našich hlavách sa napínajú, je to skutočné.“

Vo filme hrá i 130 pôvodných obyvateľov Karibiku, ktorí hralo kmeň kanibalov. Vymysleli pre nich jazyk Umshoko, na ktorom pracovali špecialistka na dialekty Carla Meyer a lingvista z UCLA Peter Ladefogend. “Gore nechcel, aby sa jazyk domorodcov podobal na niečo konkrétne,“ hovorí Meyer. “A tak Peter zobral niekoľko jazykov, zmiešal ich s anglickými slovami vyslovovanými odzadu dopredu.“ Pár príkladov nového jazyka? “Rah rah rah fi fi” znamená „veľký, veľký oheň.” “Bugo” znamená “prosím.” “Kamino” znamená “vráť sa.” Dominika bola domovom filmárov dlhých osem týždňov...

Bahamy obývali v minulosti také pirátske legendy ako Henry Jennings, Henry Morgan, Edward “Čierna brada” Teach, Charles Vane, Stede Bonet, kapitán Benjamin Hornigold, Woodes Rogers, “Calico Jack” Rackman, kapitán John Wyatt, Thomas Austis, Henry Every, Richard Worley, Samuel Belamy a Bartholomew “Black Bart” Roberts. To však nebolo nič v porovnaní s návštevou kapitána Jacka Sparrowa a jeho kumpánov!

Z ostrova Dominika štáb odletel na Exumas, jeden z najjužnejších zo 700 bahamských ostrovov. „Myslím, že Exumas je najkrajší zo všetkých ostrovov,“ hovorí producent Jerry Bruckheimer. Po letnej prestávke pokračovalo nakrúcanie začiatkom augusta v Los Angeles. Tam sa nakrúcalo niekoľko náročných scén i zábery z kajuty Davyho Jonesa. A po niekoľkých týždňoch práce na spektakulárnej úvodnej scéne z Pirátov Karbiku III. herci a štáb opäť odleteli. Tentoraz na svoju štvrtú a zároveň poslednú lokalitu - Grand Bahama Island.

Nakrúcali sa tam i scény s novou Čiernou perlou. „Táto loď bola naším favoritom,“ spomína Keira Knightley. “Dala sa lepšie ovládať, pretože bola väčšia. A bola nádherná, čo vám vždy pomôže, keď bojujete s Krakenom.“ Kraken bol inšpirovaný tisíc rokov starou legendou. Po prvý raz sa jeho meno vyskytlo v nórskych legendách z 12-teho storočia. V súboji s ním si užíval i Orlando Bloom, ktorý v niektorých scénach visel v deväťmetrovej výške. „Bolo to ako z filmov s Errolom Flynnom a to je sen každého chlapca.“

Dva filmy naraz

Piráti Karibiku: Na konci sveta sa začali 6. apríla 2005, keď boli nakrútené prvé zábery v zátoke Wallilabou na ostrove Svätý Vincent, ktorý sa tak stal hostiteľom celej trilógie. Paradoxne, prvá nakrúcaná sekvencia bola aj jednou zo záverečných scén filmu.

“Vždy keď nakrúcate film, je to pre vás výzva,” hovorí producent Bruckheimer. “Ale keď pripravujete nakrúcanie dvoch filmov súčasne, je to už obrovská výzva. Počas príprav na druhý film totiž nemáte čas opustiť nakrúcanie toho prvého. Ale z pohľadu producenta to bol jediný spôsob ako tieto dva filmy nakrútiť. Mali sme k dispozícii režiséra Gorea Verbinskeho, hercov ako Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley.. Keby sme s nimi chceli nakrútiť každý film zvlášť, musela by byť medzi nimi troj až štvorročná prestávka než by sa podarilo nájsť obdobie, kedy majú všetci z nich voľno na nakrúcanie.“

Hoci väčšina záberov nakrúcaných na ostrovoch Svätý Vincent a Dominika bola pre film Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža, Verbinski využil exotické prostredie i pre niekoľko scén do záverečného filmu celej trilógie Piráti Karibiku: Na konci sveta. Na Dominike sa nakrúcali prvé scény na upravenej a prestavanej Čiernej perle, ktorá prekonala 2 000 námorných míľ zo Steiner Shipyard v alabamskom Bayou La Batre, kde sa nakrúcalo opätovné stretnutie Johnnyho Deppa a Geoffreyho Rusha. Na Dominike, konkrétne na Capucine Point sa nakrúcal príchod Čiernej perly a jej posádky na Ostrov vrakov, jedna z najveľkolepejších scén filmu Piráti Karibiku: Na konci sveta.

Aj keď scény nakrúcané na St. Vincent a Dominike nie sú v Pirátoch Karibiku: Na konci sveta tak často ako v Truhlici mŕtveho muža, vedúci výroby Eric McLeod poukazuje na skutočnosť, že záver trilógie sa nakrúcal na viacerých miestach, než druhý diel. Okrem Stvätého Vincenta, Dominiky, The Exumas a Grand Bahama Island sa Piráti Karibiku: Na konci sveta nakrúcali i v južnej a strednej Kalifornii, na Havaji a pri Niagarských vodopádoch. Gore chcel jednoducho zaviesť divákov na miesta, kde nikdy predtým neboli...


Zdroj/autor: saturn, buena vista, wdp, refer, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa