Matej prebádal tajomnú Kambodžu, z jeho VIDEA behá mráz po chrbte

2018-10-05 00:00:01 |   |    | 

Kambodža – tajomná a málo prebádaná krajina, ktorá bola kvôli búrlivej minulosti pred svetom dlho uzavretá. V ostatných rokoch sa však konečne otvorila aj zvedavým turistom a odhalila poklady, aké inde nenájdete. Nedávno ich objavil aj talentovaný filmár Matej Kunc s manželkou a výsledkom je dychberúce video, z ktorého vám bude behať mráz po chrbte.



Kambodža je krajinou dvoch tvárí. Dnes nám už odhaľuje tú krajšiu, plnú nádherných chrámov, divokej prírody a rušných miest, nie tak dávno však svet poznal len tú desivú. Koncom 70-tych rokov tam Červení Kméri na čele s diktátorom Pol Potom vyvraždili okolo troch miliónov ľudí prevažne s vyšším vzdelaním (učiteľov, lekárov či umelcov). Došlo k násilnému vysťahovaniu ľudí z miest na malé dediny či do džungle, kde museli celé dni drieť na poliach. Vo veľkých mestách ostali žiť len Červení Kméri. Našťastie je dnes už všetko inak, krajina je otvorená cudzincom a pomaly sa dostáva do normálu, hoci stále tu vládne veľmi silná korupcia.

Najatraktívnejším cieľom turistov je jednoznačne symbol Kambodže – nádherný chrám Angkor Wat, ktorý patrí s plochou 162,6 hektárov k najväčším náboženským komplexom na svete. „Východ slnka nad Angkorom patrí k zážitkom, ktoré si človek zapamätá na celý život,“ spomína na svoje zážitky Matej. Vstupnou bránou do komplexu je mesto Siem Reap, kde sa nachádza veľa hotelov či obchodov aj najznámejšia ulica Pub Street s množstvom barov a reštaurácií.

Za návštevu stojí aj jazero Tonle Sap či druhé najväčšie mesto Kambodže Battambang. Metropolou krajiny je ale Phnom Penh, známy hlavne kvôli múzeu genocídy Tuol Sleng, „Kiling fields“, kde popravili milióny ľudí, a kráľovskému palácu. Vo verejnosti neprístupnej časti sídli samotný panovník, ktorý študoval v Českej republike a plynulo ovláda reč našich susedov.

Na juhu krajiny je veľmi vyhľadávanou turistickou oblasťou Sihanoukville. V centre mesta či na plážach Serendipity alebo Ocheteaul sa nachádza množstvo barov a kasín, ktorých klientelu tvoria najmä návštevníci z okolitých krajín a z Ruska. Slovákov ale viac oslovila neďaleká Otres beach. Je to menej rušné miesto, kde sa schádzajú prevažne backpackeri a rôzni umelci. Pokiaľ hľadáte lokalitu, ktorá ešte nie je poznačená turizmom ako napríklad Thajsko, určite navštívte aj Koh Rong alebo Koh Rong Sanloen. Nádherné pláže ako z katalógu budete mať celé pre seba.

Ľudia majú voči Kambodži ešte stále množstvo predsudkov. Ja osobne ju ale považujem za relatívne bezpečnú krajinu, ktorej sa netreba obávať. Pre milovníkov luxusu to asi nebude to pravé orechové, keďže chudoba je tu najmä mimo veľkých miest na vysokej úrovni, ľudia v Kambodži sú ale dobrosrdeční a milí a v krajine nájdete množstvo miest, na ktoré len tak nezabudnete,“ uzatvára Matej, ktorý svoje dojmy opäť zvečnil vo videu, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani najznámejší filmári sveta.

KINGDOM OF CAMBODIA from MODERNE on Vimeo.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Video: MODERNE
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa