Keď je cesta cieľ: Jazda pod najvyšším vrcholom Rakúska je nezabudnuteľným zážitkom

2021-11-11 08:01:00 |   |    | 

Grossglockner je (3 798 m n. m.) je najvyššou horou v Rakúsku aj v Alpách východne od Brennerského priesmyku. Obdivovať ju môžete aj bez fyzickej námahy, v tomto nádhernom vysokohorskom teréne totiž vedie kľukatá cesta s tými najúžasnejšími výhľadmi!



 

Priesmyk Hochtor lákal ľudí na svoje zdolávanie už pradávna. Nálezy dokazujú, že v týchto miestach prechádzali cez Alpy už 3500 rokov pred Kristom a za čias Keltov a Rimanov tadiaľto dokonca viedla hlavná obchodná trasa, po ktorej prepravovali tovar na koňoch.

V 19. storočí potom došlo k rozvoji horskej turistiky a až do výšky 2571 metrov dokonca vystúpil aj cisár František Jozef a jeho manželka Alžbeta. Dodnes sa tomuto miestu „Výšina cisára Františka Jozefa“ (Kaiser-Franz-Josefs-Höhe) a je z neho nádherný výhľad na Grossglockner.

K výstavbe cesty popri najvyššom rakúskom vrchole sa napriek mnohým nesúhlasným hlasom pristúpilo po skončení prvej svetovej vojny. Novovzniknutá republika chcela ukázať svoj potenciál, zabezpečiť tiež množstvo pracovných miest a v neposlednom rade do krajiny prilákať platiacich turistov.

Projektu sa ujal Franz Wallack, ktorý pri príprave preštudoval viac než 43 vysokohorských ciest. Jeho plán nakoniec uzrel svetlo sveta v roku 1924, s výstavbou sa začalo až o šesť rokov neskôr. Bola to náročná úloha. Celkovo 3200 robotníkov postavilo takmer 116 tisíc kubických metrov muriva a 67 mostov. Slávnostné otvorenie sa konalo 3. augusta 1935 a odvtedy toto obrovské dielo a unikátny kultúrny pamätník navštívili milióny ľudí.

Grossglocknerská vysokohorská cesta meria 48 kilometrov a vedie z Fuchsu v Salzbursku do Heiligenblutu v Korutánsku. Je na nej 26 zákrut a počas jazdy prekonáte prevýšenie 1748 metrov. Najväčší sklon má 12 percent a na odbočke k Edelweisspitze je to ešte o dva viac. Práve tento vrchol je napokon s 2571 m n. m. najvyšším bodom cesty. Uvidíte odtiaľ až 37 trojtisícoviek a 19  ľadovcov.

Trasa cesty prekonáva niekoľko klimatických pásiem. Vedie voňavými tmavozelenými lesmi, okolo nádherných rozkvitnutých lúk a mohutných alpských velikánov až k Výšine cisára Františka Jozefa (2571 metrov). Tu sa potom otvára pohľad na ľadovec Pasterze, najdlhší vo východných Alpách. Tento priestor je rajom svišťov, kamzíkov a dokonca i vzácnych kozorožcov. Rastú tu okrem mnohých iných kvetov a drevín aj vzácne druhy orchideí a horských rododendronov.

Pozdĺž cesty boli nainštalované viaceré zaujímavé informačné stanoviská a iné atrakcie v podobe výstav, tematických chodníkov zameraných na faunu, flóru či geológiu, detských ihrísk a nechýbajú samozrejme ani gastronomické zariadenia. Grossglocknerská vysokohorská cesta skrátka prináša nezabudnuteľné výhľady, poznanie i zábavu pre celú rodinu.

Aby ste si však z tohto miesta odniesli len príjemné zážitky, rozhodne nesmiete zabudnúť na teplé oblečenie. Sto dní v roku tu fúka silný vietor a v 250 dňoch hlásia zrážky. Priemerná ročná teplota je v najvyšších miestach cesty -3 °C a priemerná snehová pokrývka 5 metrov. Grossglocknerská vysokohorská cesta je poriadne zasnežená aj teraz.

Preto je pre návštevníkov otvorená len počas dní od mája do začiatku novembra. Vyhraďte si na ňu minimálne dve hodinky. Denný poplatok za auto je 37,50, motocyklisti zaplatia o desať eur menej. Nie je to malá suma, rozhodne však stojí za tie neuveriteľné zážitky a výhľady!

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Austria National Tourist Office

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa