Prírodné kúpaliská sú hitom: Táto päťka nemá na Slovensku konkurenciu

2023-06-23 07:00:00 |   |    | 

Vodné parky s desiatkami moderných atrakcií sú pochopiteľne veľkým lákadlom najmä pre rodiny s deťmi, nový trend však hlási návrat k prírodným kúpaliskám. Dostanete sa tak do bližšieho kontaktu s prírodou a najmä sa okúpete vo vode, ktorá neobsahuje množstvo chemikálií na jej čistenie. Smelo si tam teda môžu zaplávať aj astmatici či alergici, ktorí by v chlórovaných bazénoch mohli mať ťažkosti.



 

Bio kúpalisko Sninské rybníky

Pri výbere prírodného kúpania máte dve možnosti. Buď uprednostníte jazero, v ktorom sú úplne prírodné podmienky, alebo si nájdete také kúpalisko, ktoré používa v bazénoch prírodnú filtráciu vody. Nemusí ísť pritom o klasické bazény. Najmä v zahraničí sa zriaďovatelia snažia ich okolie prispôsobiť tomuto bio trendu a zeleň zachádza až priamo k vodnej ploche. Jedno z bio kúpalísk nájdete na východe Slovenska. Sninské rybníky ponúkajú až tri druhy bazénov, ktoré sú rozdelené podľa ich hĺbky. Obklopujú ich trávniky a ihličnatý les, kúpanie teda pozitívne vplýva aj na dýchacie cesty.

UPOZORNENIE: Kvalita vody v bazénoch kolísa, a tak si aktuálne podmienky kúpania vždy vopred overte. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR bola v 26. týždni (ku dňu 29.6.2023) zistená v Sninských rybníkoch nevyhovujúca kvalita vody a boli nariadené opatrenia a opakovaný odber vzoriek.

 

Kúpalisko Santovka

Viaceré prírodné kúpaliská získavajú vodu z termálnych prameňov. Tak je tomu aj v obci Santovka. Opäť máte k dispozícii niekoľko bazénov, ktoré však majú len výlučne prírodné zdroje vody, ktorá nie je chemicky upravovaná. Vďaka tomu sa využíva aj pri liečbe rôznych ochorení. Vynikajúca je napríklad na reumu alebo chronické bolesti pohybového aparátu. V areáli sa nachádzajú aj masážne vodopády a pre návštevníkov si pripravili jednu výnimočnosť v podobe tureckého kúpeľa. Ten sa nachádza v bazénikoch, ktoré sú kópiou obľúbeného Pamukkale.

 

Šútovské jazero

Pokiaľ máte radšej prirodzenejšie prostredie, v tom prípade sa vám istotne zapáči Šútovské jazero, ktoré sa nachádza v srdci Slovenska neďaleko Kraľovian. Od odpočívadla k nemu vedia jednoduchý turistický chodník. Jazero vzniklo na mieste, kde bol v minulosti lom. Ten však zatopilo, takže ho už viac nemohli využívať na ťažbu. Namiesto toho sa z neho stala obľúbená turistická atrakcia. Voda v jazere má nádherný odtieň a je priezračne čistá. Ponúka príjemné osvieženie, pretože aj počas najhorúcejších dní je osviežujúco chladná. Ľudia milujú toto kúpanie aj kvôli jedinečnej atmosfére.

 

Bio kúpalisko Krtko, Veľký Krtíš

Ešte modernejší systém používajú v bio kúpalisku Krtko, ktoré nájdete vo Veľkom Krtíši. Tam totiž návštevníkom neponúkajú len chemicky neošetrovanú vodu, ale v areáli vytvorili aj biotopové bazény, ktoré vyzerajú ako skutočné jazierka. Vďaka tomu tam prebieha aj prirodzené čistenie pomocou rias a vodných rastlín. Hlavný zdroj vody pochádza priamo zo studne, takže nemusí byť dodatočne upravovaná. Výhodou tohto kúpaliska sú aj služby, ktoré ponúka. Pre deti je k dispozícii ihrisko a vy sa môžete počas celého dňa spoľahnúť na dobré občerstvenie.

 

Beňatínske jazero

Na východe Slovenska v okrese Sobrance sa nachádza jazero, ktoré je vernou kópiou Plitvíc. Práve preto ho vyhľadávajú turisti, ktorí sa tam prichádzajú prejsť alebo si užiť trochu adrenalínu na zipline. Jazero obklopuje travertín, ktorý zabezpečuje, že je voda priezračne čistá. Tento kameň ukrýva aj jeden unikát, ktorý pripomína chvost veľryby alebo nedokončenú rybu. Odborníci zatiaľ nezistili, o čo presne sa jedná, pohľad naň vás však počas kúpania určite zahreje. Aj v tomto prípade býva totiž voda chladnejšia a vhodná skôr na rýchle osvieženie pri brehu.

Upozornenie: Kúpanie v jazere nie je oficiálne povolené a je len na vlastné riziko. Dno nie je stabilné, a tak odporúčame zdržiavať sa len pri brehu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa