Smutná práca z Čiech: Zomrel cestovateľ, spisovateľ a etnograf Miloslav Stingl

2020-05-13 14:00:00 |   |    | 

Po dlhej chorobe zomrel v pondelok 11. mája v Prahe vo veku 89 rokov slávny český spisovateľ, cestovateľ a etnograf Miloslav Stingl. Zážitky zo svojich potuliek svetom spracoval v mnohých cestopisných dokumentoch a viac ako 40 knihách, ktoré vyšli v 239 vydaniach v celkovom náklade takmer 17 miliónov výtlačkov.



Miloslav Stingl sa narodil 19. decembra 1930 v meste Bílina, ležiacom okrese Teplice v rodine banského technika. Dlhé roky žil v Karlových Varoch, avšak v roku 1980 sa presťahoval do Prahy, kde žil a pracoval až do svojej smrti.

Od mladosti prejavoval veľký záujem o literatúru, geografiu a mimoeurópske národy. Miloslav Stingl maturoval na gymnáziu v Karlových Varoch odkiaľ zamieril na pražskú Karlovu univerzitu, na ktorej vyštudoval medzinárodné právo a národopis. Neskôr pracoval v Československej akadémii vied, kde sa zameriaval práve na mimoeurópske kultúry.

"Cestovanie ma vždy zaujímalo. Narodil som sa v dobe, kedy sa u nás veľmi čítali diela Karla Maya. Už ako štvorročný som naučil čítať a prakticky od tohto čase som hltal knižky o Winnetuovi," vyznal sa v jednom z rozhovorov.

Miloslav Stingl bol čestným náčelníkom indiánskeho kmeňa Kikapú. Hovoril sedemnástimi jazykmi a precestoval viac ako 150 krajín sveta, pričom medzi jeho obľúbené témy a oblasti patrila Oceánia a Latinská Amerika. Počas ciest strávil v zahraničí 19 rokov – objavil ruiny mayských miest, asistoval pri pôrodoch eskimáckych detí, priatelil sa s kráľom Tongy, prežil námornú katastrofu, či plával v rieke plnej krokodílov.

Zážitky zo svojich potuliek svetom spracoval v mnohých cestopisných dokumentoch – vytvoril až 510 hodín obrazového materiálu a opísal vo viac ako 40 knihách, ktoré vyšli v 239 vydaniach v celkovom náklade takmer 17 miliónov výtlačkov. Mnohí čitatelia s jeho knihami vyrastali a u mnohých prejavil záujem o cestovanie a spoznávanie iných kultúr i národov.

Z obsiahlej a obšírnej publikačnej činnosti možno spomenúť diela ako napríklad Hvězdy a lidé (1962), Indiáni bez tomahavků (1966), Za poklady mayských měst (1969), Synové Slunce (1985), Poslední svobodný Indián (2001), Vládcové ráje (2005), Ostrovy krásy, lásky a lidojedů 1. diel (2011) či Vudu, zombie, karnevaly (2015).

Životným krédom popredného českého cestovateľa, spisovateľa a etmografa Miloslava Stingla bolo havajské príslovie: "Nad všetky národy je ľudskosť."

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa