Na Kolonádovom moste v Piešťanoch odhalili sochu Ľudovíta Wintera

2019-05-13 08:00:00 |   |    | 

Bronzovú sochu Ľudovíta Wintera odhalili v sobotu 11. mája na Kolonádovom moste v Piešťanoch. Jej autor Roman Hrčka posadil podnikateľa v kúpeľníctve na jeho obľúbené miesto, na lavičke uprostred mosta. Ľudovít Winter päťdesiat rokov svojho života zasvätil zápasu za prosperitu kúpeľov. Piešťany sa vďaka bahnu a bohatej kultúrno-spoločenskej ponuke stali miestom stretávania vysokej medzinárodnej spoločnosti.



 

Ľudovít Winter sa narodil 1. novembra 1870 v Ipeľských Šahách, ako dvadsaťročného ho otec Alexander Winter povolal do Piešťan, aby mu pomáhal s vedením prenajatých kúpeľov. Stal sa ich riaditeľom, pod jeho vedením zažili kúpele výnimočný rozvoj.

Rodina Winterovcov si zanedbané piešťanské kúpele prenajala v roku 1888 od grófa Františka Erdődyho, zveľaďovali ich celé polstoročie až do roku 1940. Winterovci postavili viaceré kúpeľné budovy, vrátane slávneho hotela Thermia Palace. V roku 1939 Ľudovítovi Winterovi slovenská vláda kúpele pre jeho židovský pôvod zobrala, on skončil v koncentračných táboroch v Seredi a Terezíne.

Po skončení vojny sa vrátil do Piešťan, koniec jeho podnikaniu však urobilo znárodnenie v roku 1948. "Traduje sa, že po nástupe komunizmu mal tento muž, vďaka ktorému stoja najvýznamnejšie objekty piešťanských kúpeľov, vstup na kúpeľný ostrov zakázaný. Tak sedával na lavičke, zdravil kúpeľných hostí a rozprával sa s ľuďmi," uviedol Tomáš Bušo, člen občianskeho združenia (OZ) ProWinter.

Jeseň svojho života prežil Winter v chudobe v Piešťanoch, zomrel 15. septembra 1968 ako 98-ročný, pochovaný je na miestnom cintoríne. Až po roku 1989 Piešťanci odhalili pamätnú tabuľu venovanú Ľudovítovi Winterovi, pomenovali po ňom hlavnú ulicu v centre mesta a knižne mohli vyjsť aj Winterove zápisky s názvom Spomienky na Piešťany. Tie sú dodnes zaujímavým zdrojom informácií o rozvoji kúpeľov, o politických súvislostiach a vtedajšej dobe.

S menom Ľudovíta Wintera je spájaný aj najznámejší symbol Piešťan, postava barlolámača. Dal ju nakresliť ešte v roku 1899, kúpele ju používali ako obchodnú značku. V roku 1930 dal Winter postavičku lámača barlí odliať do bronzu, odvtedy je populárnym symbolom nielen kúpeľov, ale aj mesta Piešťany. Winter je tiež autorom známeho BB pudingu.

Odhalením jeho bronzovej sochy sa v sobotu popoludní zavŕšilo štvorročné úsilie občianskeho združenia (OZ) ProWinter. Sochu odhalili na Kolonádovom moste za účasti členov rodiny Winterovcov. Jej autorom sochy je akademický sochár Roman Hrčka, ktorý už v minulosti pre Piešťany vytvoril niekoľko umeleckých diel. Bronzová socha Ľudovíta Wintera sediaceho na lavičke bude umiestnená na južnej strane Kolonádového mosta. „Pre ďalšie generácie bude slúžiť nielen ako pripomienka výnimočného života a odkazu Ľudovíta Wintera, ale aj ako inšpirácia pre nás všetkých, že tvrdou prácou, zanietenosťou a oddanosťou je možné dosiahnuť nevšedné výsledky,“ uviedla Katarína Hallová z OZ ProWinter.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – Martin Palkovič
Zdroj: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa