Košičania majú dôvod na radosť: Polovičný Medzevský hámor zrekonštruovali

2022-04-25 07:00:00 |   |    | 

Polovičný Medzevský hámor v Uličke remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach po rokoch zrekonštruovali, slávnostne ho predstavili vo štvrtok. Podľa organizácie Košice Región Turizmus (KRT) ide o nový zážitkový projekt zameraný na ekoturizmus, ktorým vznikol priestor na prezentáciu kováčskeho remesla. Verejnosť si tu môže dohodnúť aj ukážky hámorníctva, či si niečo vyrobiť.



 

Priblížiť tradičné remeslo ďalším generáciám bolo cieľom nadšencov z neziskovej organizácie Cech umeleckých kováčov a kováčov Slovenska na čele s cechmajstrom Vladimírom Eperješim. Ako pre TASR povedal, drevená prístavba za kováčskou dielňou bola zdevastovaná.

Sumou 12.000 eur prispel na jej obnovu cez dotačný program Terra Incognita Košický samosprávny kraj (KSK). „Ide o vernú zmenšenú kópiu hámru v Medzeve, je to funkčné. Viete tu vyrobiť drobné veci. Je tu prakticky všetko, čo kováč potrebuje – základom je vyhňa, kovadlina a kladivo,“ uviedol. Srdcom hámra je koleso poháňané vodou.

Obnovený polovičný Medzevský hámor v centre Košíc podľa KRT opäť rozšíri turistickú ponuku atraktivít. Podľa jej výkonnej riaditeľky Lenky Vargovej Jurkovej sú interaktívne prehliadky či priamy dotyk s remeslom v očiach verejnosti stále žiadanejšie.

Touto atrakciou podľa jej slov potešia rodiny s deťmi, turistov aj školské triedy. „Je to krásny príklad ekoturistického projektu. Využíva silu prírody, kultúry, histórie a autentické územie kraja spolu s využitím miestnych ľudí,“ dodala s tým, že projekt je zároveň priateľský k životnému prostrediu.

Do zrekonštruovaného hámra v Košiciach, ako aj do originálneho Hámra Slovenského technického múzea v Medzeve majú návštevníci dvere otvorené podľa prevádzky.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa