V Dargove nájdete unikátny kamenný obelisk, označoval hranicu medzi Zemplínom a Abovom

2022-10-30 12:00:00 |   |    | 

Historická pamiatka, stojaca pri štátnej ceste na hranici okresov Trebišov a Košice-okolie, tzv. župný kameň, sa dočkala obnovy. V rámci projektu došlo aj k vybudovaniu náučného a zážitkového chodníka, ktorý k hraničnému kameňu vedie historickou lesnou cestou z obce Dargov.



 

Za obnovou pamiatky stál Rotary klub Trebišov s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja (KSK) a pod záštitou miestnej obce. Tradícia hovorí, že župný kameň ukazoval v minulosti hranicu oddeľujúcu Abovskú a Zemplínsku župu. O tom, kedy a kto ho tam postavil a či mal od začiatku funkciu hraničného kameňa nie sú známe hodnoverné informácie.

"Funkciu hraničného kameňa mohol plniť najskôr od polovice 19. storočia, keď bola vybudovaná prvá verzia súčasnej štátnej cesty. Slohovo je však zaraditeľný skôr do obdobia baroka, čo môže nahrávať ústnej tradícii, že ide pôvodne o starší pamätník morovej alebo cholerovej epidémie, ktorého pôvodné umiestnenie nepoznáme," priblížil pre TASR Martin Pristáš z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Košiciach.

Bežné hraničné kamene mali podľa neho tvar jednoduchej kamennej pätky, prípadne stély, takže ide o ojedinelú pamiatku. "Našli sa stopy po nápisových tabuliach, ale pôvodné texty nepoznáme. Boli teda nahradené jednoduchými kruhovými tabuľami s nápismi Abov a Zemplín," dodal pamiatkar.

Na náučnom chodníku je osem informačných tabúľ s popisom dejín tejto historickej cesty, obdobia bojov druhej svetovej vojny, ale aj flóry, fauny a geológie tejto oblasti. Návštevník môže pri prechádzke obdivovať rôzne zaujímavosti. "V lesnom prostredí sa dochovali systémy tzv. úvozov, čiže hlbokých zárezov do svahu terénu, ktoré po stáročia vytvorili kolesá vozov, kopytá ťažných zvierat a podrážky kupcov, pútnikov alebo vojakov prechádzajúcich cez horské pásmo. Tvoria hodnotnú stopu zanikajúcej kultúrnej historickej krajiny, ktorú je nutné chrániť pre budúce generácie," skonštatoval Pristáš.

Trasa chodníka sa končí pri štvormetrovom hraničnom kameni, ktorý sa nachádza vedľa cesty v Dargovskom priesmyku. Odborne ho zreštaurovali dvaja sochári. V jeho blízkosti osadili informačnú tabuľu a zriadili nové odpočívadlo s dvomi sadami lavičiek na spevnenej ploche. "Samotná trasa chodníka je určená najmä pre peších turistov, ale na jej konci pri župnom kameni je možnosť parkovania až pre 20 automobilov, ktoré využijú najmä mototuristi," informovala Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa