Unikát na juhu Slovenska: Protitureckej pevnosti v Komárne sa nič nevyrovnalo

2023-01-12 12:00:00 |   |    | 

Komárno sa v minulosti mohlo pochváliť výborným obranným systémom. Jeho súčasťou bola aj pevnosť, ktorá ho chránila pred Turkami. Delí sa na dve časti podľa období, kedy boli postavené. Tá staršia sa rozprestiera na mieste bývalého hradu a novšia zase ponúka zaujímavú architektúru.



 

Zničili ju zemetrasenia

Protiturecká pevnosť v Komárne sa v skutočnosti skladá z dvoch častí. Historicky cennejšia je stará, ktorá vznikla na mieste, kde pôvodne stál starý hrad. Jej vznik sa odhaduje do 16. storočia. Nová pevnosť, ktorá sa nachádza bližšie k parkovisku, vznikla o viac ako sto rokov neskôr. Počas svojej éry zažila aj menej dobré obdobia. Najťažšia skúška však prišla v 18. storočí, keď túto oblasť zasiahli až dve zemetrasenia.

Tie zničili viacero budov a medzi nimi bola i stará a nová časť pevnosti. V tom období ju prestali využívať vojaci. Našťastie neskôr ju obnovili a opäť nadobudla svoj pôvodný charakter. V roku 2003 ju odkúpilo mesto, ktoré má za cieľ obnoviť väčšinu areálu. Najnovšie sa v októbri spustila obnova Kasárenskej budovy. Počas nej opravia 70 metrov dlhú fasádu a v interiéri vytvoria turistické stredisko, v ktorom bude pokladňa a taktiež obchod so suvenírmi. Pre návštevníkov taktiež plánujú v jednej z miestností púšťať dokument o pevnosti a uvidíte tiež maketu celého areálu.

 

Bola najmodernejšou pevnosťou v Európe

Komárňanská pevnosť plnila v čase vzniku veľmi dôležitú úlohu. V tom období bola dokonca najsilnejšou obrannou stavbou v Rakúsko-Uhorsku a zároveň aj najmodernejšou budovou tohto typu v Európe. Keď ju po zemetrasení prestali využívať na vojenské účely, nikto nepredpokladal, že by sa tam predsa len armáda raz vrátila. No keď začal silnieť vojenský vplyv Napoleona I., funkcia stavby sa opäť obnovila.

V tom čase bola znova najrozsiahlejšou pevnosťou v monarchii a dokonca by dokázala naraz poskytnúť priestor až pre armádu s 200 000 členmi. Odvtedy permanentne slúžila vojsku, až kým ju v roku 2003 odkúpilo mesto. Ešte aj v súčasnosti je na Slovensku najväčšou a najvýznamnejšou stavbou tohto druhu. I kvôli tomu je tak dôležité obnoviť ju a zachovať aj pre ďalšie generácie.

 

Stará pevnosť

Pre výstavbu starej pevnosti si vojaci vybrali veľmi dôležitú strategickú pozíciu. Umiestnili ju na mieste, kde je sútok Váhu a Dunaja. Vďaka tomu dokázali zároveň sledovať a chrániť monarchiu pred prípadnými útokmi po vode. Na jej výstavbu použili kameň, zeminu a pálenú tehlu.

Prvé práce na nej začali v roku 1546, už o jedenásť rokov bola úplne ukončená. V súčasnosti je však táto časť areálu viac zničená. Pevnosť pozostáva z piatich bastiónov, dvoch nádvorí a ďalších častí. Kedysi bola okolo nej priekopa, ktorá predstavovala ďalšiu prekážku pre nepriateľov.

 

Nová pevnosť

Keď došlo k známemu dobytiu neďalekej pevnosti v Nových Zámkoch, ihneď sa pustili do vylepšenia komárňanského obranného systému, aby ich počas útokov nepostihol rovnaký osud. Novú pevnosť začali stavať v roku 1663. Keďže bola v zachovalejšom stave, tak ju aj dlhšie využívali. Okrem rakúsko-uhorských vojakov tam pôsobila aj sovietska a československá armáda.

Keďže sa v posledných rokoch do kasární a priľahlých budov neinvestovalo veľa peňazí, boli značne zničené a ich renovácia si teraz vyžaduje o to viac pozornosti. Okrem zemetrasenia ju poškodili aj záplavy, ale nakoniec sa ju vždy podarilo zrenovovať a vďaka tomu je už po najnovšej rekonštrukcii v dobrom stave.

 

Dnes môžete navštíviť len malú časť areálu

Táto významná pevnosť je otvorená celoročne. Pred návštevou si však pozrite, v aké konkrétne dni v týždni je prístupná a či aktuálne nie je možné objednávať prehliadky len pre skupiny. Kvôli postupnej rekonštrukcii ešte stále nie je areál úplne otvorený pre verejnosť.

Niektoré časti sú značne zničené a budú si vyžadovať čas i peniaze na väčšiu obnovu. Prehliadky sú so sprievodcom a dostanete sa počas nich aj do lapidária s viacerými vzácnymi historickými artefaktmi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa