Komárno

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Komárno



 

Komárno leží na sútoku Dunaja a Váhu a patrí medzi najstaršie trvalo obývané lokality na Slovensku. Jeho územie bolo nepretržite obývané už od staršej doby bronzovej. Žili tu Kelti, Rimania aj Avari, ktorí zanechali na území dnešného mesta niekoľko pohrebísk s bohatým nálezovým materiálom. Najstaršia písomná zmienka však pochádza až z obdobia Uhorska (1075) a tunajší hrad a osadu spomína pod názvom Camarum.

Prvé mestské výsady Komárnu udelil kráľ Belo IV. listinou z 1. apríla 1265, významná preň bola aj vláda Mateja Korvína, ktorý dal v komárňanskom hrade vybudovať renesančný palác a rád sem prichádzal odpočívať a zabaviť sa. V čase tureckej expanzie sa Komárno dostalo na pomedzie Uhorskej a Osmanskej ríše, tunajší hrad preto v polovici 16. storočia výrazne opevnili a vznikla tzv. Stará pevnosť, ktorú ešte v 60-tych a 70-tych rokoch 17. storočia doplnila Nová pevnosť.

Po vyhnaní Turkov z krajiny a ukončení protihabsburgských povstaní v Komárne vďaka výhodnej polohe na križovatke vodných aj suchozemských ciest prekvital obchod i remeslá. Listinou kráľovny Márie Terézie z dňa 16. marca 1745 získalo Komárno titul a práva slobodného kráľovského mesta. Jeho zámožnejší občania a šľachta si dávali stavať barokové paláce, trinitári, františkáni a jezuiti kláštory a kostoly. Za napoleonských vojen sa začalo s výstavbou rozľahlého komárňanského pevnostného systému a v 70-tych rokoch 19. storočia sa mesto vďaka nemu stalo strategickou vojenskou základňou Rakúsko-Uhorska. Tieto pamiatky z Komárna dodnes robia zaujímavý turistický cieľ.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Komárne

 

PARKOVANIE

Parkovanie je v centre Komárna v pracovné dni od 8:00 do 16:00 spoplatnené sumou 0,90 € (zóna A1), resp. 0,50 € (zóna A2) za hodinu. Parkovací lístok sa dá zakúpiť v parkovacích automatoch alebo cez mobilný telefón. Do SMS napíšete skratku mesta KN; číslo zóny, v ktorej parkujete (napr. A1) a EČV svojho automobilu, napríklad KN A1 KN123CD. Správu v takomto tvare pošlite na skrátené číslo 2200.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Komárne online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Radnica - prvú stavbu využívali na zasadnutia mestskej rady už koncom 17. storočia. Niekoľkokrát prešla prestavbou, dnešná podoba pochádza z roku 1875. V okne jej veže sa medzi 10. - 16. hodinou v dvojhodinových intervaloch objavuje postava husára a zaznieva Klapkov pochod.

Nádvorie Európy - je netradičnou zbierkou budov typických pre mnohé európske krajiny. Každý jeden dom na Nádvorí prezentuje jednu z 36 krajín a regiónov prostredníctvom charakteristických architektonických čŕt. Tie dopĺňa aj Galéria sôch „Európa“, ktorá prezentuje panovníkov a významné historické osobnosti.

Protiturecká pevnosť - vznikla po bitke pri Moháči, keď chceli na pôde bývalého hradu vytvoriť obrannú pevnosť proti Turkom. Hlavná časť bola vystavaná v 16. storočí, no niektoré posledné úpravy sa robili aj oveľa neskôr. Celý komplex sa vďaka tomu delí na starú a novú časť. V súčasnosti je verejnosti prístupná centrálna časť a pozrieť sa môžete aj do niektorých podzemných chodieb.

Rímske lapidárium - v Bašte VI. pevnosti môžete vidieť zbierku rímskych kamenosochárskych pamiatok (oltárne a náhrobné kamene, sarkofágy, sochy, architektonické články). Väčšina exponátov pochádza z 2. – 4. stor. z rímskych hraničných opevnení Brigetio a Celemantia, vybudovaných v blízkosti Komárna.

Kostol sv. Rozálie - má netypický tvar v štýle rímskych rotúnd. Postavili ho v rokoch 1839 - 1844 na mieste staršieho kostola sv. Rozálie, ktorý musel ustúpiť stavbe Palatínovej línie, súčasti pevnostného systému Komárna.

Ažbetin most - už vyše 100 rokov spája Slovensko a Maďarsko. Jeho súčasťou je aj menší sklápací most, ktorý preklenuje rieku malý Dunaj.

Dôstojnícky pavilón - poschodie novogotickej budovy z 19. storočia slúžilo na ubytovanie  dôstojníkov armády, ktorí slúžili v Komárňanskej pevnosti. Na prízemí bolo dôstojnícke kasíno.

Bývalý nájomný dom Prvej komárňanskej sporiteľne - bol postavený v 19. storočí v eklektickom štýle.

Galéria Limes - sídli v budove františkánskeho kostola z roku 1677 a jej poslaním je poslaním je predstavenie súčasného domáceho výtvarného umenia.

Kostol reformovanej kresťanskej cirkvi - bol vysvätený v roku 1788, veža však pribudla až v roku 1832. Vtedy sa vytvorila aj čelná strana kostola v slohu empír. V kostole bol pokrstený slávny spisovateľ a miestny rodák Mór Jókai.

Bazilika svätého Ondreja - prvý kostol a kláštor bol dokončený v roku 1763 zásluhou rádu jezuitov. Niekoľkokrát bol zničený, aktuálna neskorobaroková podoba pochádza z roku 1860. Zariadenie interiéru a hlavný mramorový oltár sv. Ondreja je z 19. storočia.

Trojičný stĺp -  patrí k najstarším pamiatkam v Komárne. Bol postavený roku 1715, počas povstania Rákócziho. Na vrchole stĺpu je umiestnené súsošie znázorňujúce Svätú Trojicu a korunováciu Panny Márie, na podstavci sú postavy piatich svätých: sv. Antona, sv. Sebastiána, sv. Rozálie, sv. Rocha a svätého Františka Xaverského.

Vodárenská veža - patrí k symbolom mesta. 28-metrová stavba vznikla v roku 1902 v duchu dobového romantizmu.

Zichyho palác - súčasná klasicistická podoba staršej stavby pochádza z roku 1775. Budova slúžila ako obytný dom, neskôr v ňom až do roku 1827 sídlilo divadlo. Potom slúžil ako židovský chrám, ktorý bol po vybudovaní Nádvoria Európy prestavaný na nemecký dom. V paláci je dnes stála výstava miestnych dejín Podunajského múzea a pamätná izba rodákov z Komárna, Móra Jókaiho a Franza Lehára.

Židovská synagóga - pôvodne židovský starobinec v neogotickom štýle z roku 1896 dnes slúži miestnej židovskej obci ako komunitné centrum.

 

VOĽNÝ ČAS

Termálne kúpalisko - má dva aktívne termálne pramene s teplotou vody 45 °C a 30 °C, ktorá má priaznivé účinky na kĺbové, reumatické a ženské choroby. V letnej časti termálneho kúpaliska sa nachádza plavecký a výukový bazén, neplavecký, detský a sedacie termálne bazény. V areáli sú plážové priestory, ihrisko na beach – volejbal, stoly na vonkajší stolný tenis a preliezky pre deti. S možnosťou celoročného využitia sa na termálnom kúpalisku nachádza sedací termálny bazén s atrakciami a fínska sauna s ochladzovacím bazénom.

Alžbetin ostrov - popri Komárne sa na Dunaji tiahne viac ako 2,5 km dlhý a 200 m široký vretenovitý zeleňou pokrytý polostrov, ktorý poskytuje miesto na oddych.

Cyklistika - okolie Komárna je ideálne na preskúmanie zo sedla bicykla, pretože je popretkávané cyklotrasami. Cyklomapa s informáciami na stiahnutie tu.

Vyhliadkové plavby - v 40-miestnej lodi Pluto začínajú v prístave St. Borbála.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Iža - neďaleko obce Iža vznikol počas vlády cisára Marca Aurélia rímsky vojenský tábor, ktorý bol súčasťou známeho obranného hraničného systému Limes Romanus.

Patince - len 13 kilometrov od Komárna sa nachádzajú termálne kúpele s wellness centrom Patince. Okrem vodných radovánok počas letných a jesenných mesiacov si tu navyše môžete užiť plavbu po Dunaji. Nevynechajte ani návštevu vzácnej kaplnky z 13. storočia.

Komárom - aj z maďarskej strany sa v Komárome nachádza historická pevnosť z 19. storočia, tá je dokonca najväčšou v strednej Európe a je takmer celá zachovaná v pôvodnom stave. Ďalším obľúbeným miestom sú termálne kúpele a nezabudnite ani na prechádzku historickým centrom.

Kolárovo - ponúka unikátny plávajúci lodný mlyn, ktorý je spojený s brehom úchvatným 86-metrovým dreveným kolonádovým mostom, najdlhším svojho druhu v Európe.

Martovce - jednou z expozícií Podunajského múzea v Komárne je roľnícky dom v obci Martovce, ktorý reprezentuje ľudovú architektúru oblasti a tradičné bývanie. Kvôli svojej geografickej polohe bola obec pomerne izolovaná od ostatných dedín a miest. Aj preto sa tu mnohé prvky ľudovej kultúry zachovali dlhšie ako v okolitých obciach, čo platí aj pre ľudovú architektúru.

Chateau Rúbaň - nádherne zrekonštruovaný kaštieľ s vlastným vinárstvom a ubytovaním.

 

INTERNET

www.komarno.sk

 

APLIKÁCIE

iObčan – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste. Okrem aktuálneho diania tu nájdete tiež informácie o meste a jeho histórii alebo fotogalériu. Pomôže vám tiež zorientovať sa vďaka prehľadnej mape ulíc so zobrazením úradov, inštitúcií, škôl a športovísk.

GUIDE @ HAND Podunajsko-Dunamente - ponúka podrobné informácie o Podunajsku. Ponúka informácie o pamiatkach a užitočných miestach (reštaurácie, obchody atď.), multimediálne prehliadky, podrobnú navigáciu a mapu aj offline.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa