Nitriansky hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Nitriansky hrad



 

Nitriansky hrad je najdlhšie súvisle obývaný a s rozlohou 8,5 hektára aj najväčší stredoveký hrad na Slovensku.

 

História

Nitriansky hrad bol postavený na mieste mohutného slovanského hradiska, ktoré bolo na prelome 8. a 9. storočia sídlom Nitrianskeho kniežatstva. S najväčšou pravdepodobnosťou tu stál prvý kresťanský kostol na Slovensku, ktorý dal postaviť knieža Pribina a vysvätený bol okolo roku 830.

V 11. a začiatkom 12. storočia bol spolu s Ostrihomom jedným z dvoch sídiel uhorských kráľov. Nitriansky hrad bol v tom období oveľa rozsiahlejší ako dnes a patril k najvýznamnejším hradom v strednej Európe. Opevnený bol celý hradný kopec. Význam Nitrianskeho hradu v tomto čase potvrdzuje Maurova legenda z rokov 1064 - 1070, ktorá spomína na hrade Baziliku svätého Emeráma, do ktorej uložili pozostatky svätého Ondreja a Beňadika.

Súčasný Kostol sv. Emeráma je najstaršou zachovanou časťou katedrály, ktorá je centrom hradného areálu. Bol postavený v románskom slohu v 11. až 12. storočí, po požiari v 2. polovici 13. storočia prestavaný a po zničení vojskom Matúša Čáka Trenčianskeho v roku 1317 pripojený k novostavbe gotického kostola. Odvtedy slúžil ako tzv. hodnoverné miesto kapituly a neskôr ako klenotnica katedrálneho pokladu. Dnes spolu s Horným a Dolným kostolom vytvára najhodnotnejší objekt hradu - biskupskú katedrálu.

Gotický Horný kostol bol postavený v rokoch 1333 až 1335. O tri storočia neskôr k nemu pripojili Dolný kostol, s ktorým ho spája široké schodisko. Dnešný vzhľad katedrála získala v rokoch 1710 až 1736, pričom z tohto obdobia pochádza aj zariadenie interiéru.

Hrad, na ktorom dodnes sídlilo 79 biskupov, bol vždy „v hľadáčiku“ dobyvateľov. V roku 1241 odolal vpádu Tatárov, poškodil ho ale až požiar v roku 1271 počas obliehania Přemyslom Otakarom II. Dvakrát ho dobyl pán Váhu a Tatier Matúš Čák Trenčiansky, no a v roku 1663 ho na krátko dostávajú do rúk aj  Turci. Veľkej stavebnej obnovy sa dočkal až na začiatku 18. storočia, po odznení povstaní Františka Rákócziho.

 

Súčasnosť

Stále prestavby Nitrianskeho hradu takmer úplne zotreli jeho pôvodnú podobu. Z najstaršej vývojovej etapy je odkrytá časť veľkomoravskej palisády, ktorú je možne vidieť v otvorených kazematoch. Z románskej doby sa zachovala iba časť kostola sv. Emeráma z prvej polovice 13. storočia, z gotického obdobia časť hradobného múru a veľký gotický (tzv. horný) kostol. V pomerne dobrom stave sú stavby z konca 17. a z 18. storočia.

Pre verejnosť sú prístupné hradné nádvoria, kazematy s veľkomoravským valom, Vazulova veža, Katedrála sv. Emeráma a Diecézne múzeum, ktoré ponúka expozíciu, v ktorej sa zoznámite s významnými pamiatkami nášho písomníctva. V klenotnici si zas môžete pozrieť liturgické predmety, ako sú monštrancie či kalichy.

Vojsť sa dá aj do podzemia - najstaršia pivnica v Nitre a širokom okolí pochádza z 12. storočia.

 

Video

 

Povesti a legendy

Najznámejšia povesť je spojená s Vazulovou vežou. Tá je pomenovaná po údelnom nitrianskom kniežati a bratrancovi prvého uhorského kráľa Štefana I., ktorý ho dal uväzniť na Nitrianskom hrade. V roku 1031 prišlo Uhorsko o priameho následníka trónu, lebo Štefanov syn náhle skonal na následky poranenia, ktoré mu na poľovačke spôsobil rozzúrený diviak. Štefan určil za svojho nástupcu synovca Petra Oreola. Na tento post mal však zákonný nárok aj Vazul, a tak kráľ vyslal do Nitry kata, ktorý nešťastnému kniežaťu vypichol oči a uši zalial horúcim olovom. Neskorší kronikári obhajovali tento krutý čin kráľa Štefana ako obranu kresťanstva pred pohanským kniežaťom Vazulom.

S Nitrianskym hradom je spájaná aj ďalšia, menej známa povesť. Kedysi tam vraj slúžila krásna Žofka, ktorá mala množstvo pytačov. Bola však príliš vyberavá a všetkých odmietla s tým, že čaká na toho pravého. Raz si spievala pri hradnej studni, keď ju oslovil krásny šľachtic a povedal, že práve ju hľadal. Žofke sa hneď zapáčil a dohodli sa na stretnutí na druhý deň. Hoci dievčine medzitým vyznal lásku dobrý chlapec Martin, jej sa nezdal dosť dobrý a vysmiala ho. Keď však zašla k studni na dohodnuté stretnutie so švárnym šľachticom, začula hlas a ten ju stiahol do vody. Žofia tak doplatila na voju pýchu a prieberčivosť a odvtedy vraj občas zo studne počuť jej spev.

 

Ako sa tam dostať

Auto je najlepšie zaparkovať na Župnom námestí, odkiaľ je to k hradu pešo asi 15 minút. Alternatívou je bezplatné parkovisko pri Zimnom štadióne.

Pod hradom má tiež zastávku MHD, zo železničnej stanice sem vedú linky 1 a 27, zo zastávky Rázcestie autobusovej stanice zasa linka č. 7 (zastávka Divadlo A. Bagara).

Počas letnej sezóny môžete využiť aj turistický vláčik, ktorý jazdí až na Nitriansky hrad.

 

Otváracie hodiny

Hradný areál:

apríl – október: 6:00 – 19:00

júl a august: 6:00 - 20:00

november – marec: 6:00 – 17:00

Katedrála sv. Emeráma:

apríl - október: denne 9:00 – 18:00, v nedeľu len do 17:00 (obedná prestávka vždy 12:00 – 13:00)

november - marec: denne 9:00 – 16:00 (obedná prestávka 12:00 – 13:00)

Diecézne múzeum:

apríl - október: 10:00 – 18:00 (denne okrem pondelka)

november - marec: 10:00 – 15:00 (len piatok - nedeľa)

Kazematy a veža katedrály:

apríl - október: 10:00 – 18:00 (denne okrem pondelka)

november - marec: zatvorené

 

Vstup so psom

Do areálu Nitrianskeho hradu je zakázané vstupovať so zvieratami.

 

Zaujímavosti v okolí

Mesto Nitra

Tribeč (15 km)

Múzeum socializmu a studenej vojny v Alekšinciach (17 km)

Oponice (25 km)

Oponický hrad (26 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa