Kyjev

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Kiev, Ukrajina



 

Hlavné a najväčšie mesto Ukrajiny s viac ako 2,9 miliónom obyvateľov (2016). Leží v strede severnej Ukrajiny, na rieke Dneper. Bolo založené v piatom storočí ako centrum Ukrajiny, Ruska a Bieloruska.

Všetky tri štáty sú potomkami Kyjevskej Rusi, superštátu Slovanov existujúcom v 9. až 11. storočí. Mesto prežilo nájazdy Mongolov, devastujúce požiare, komunistických plánovačov, a totálnu deštrukciu počas druhej svetovej vojny.  

 

DOPRAVA

Kyjev postupne pridáva názvy ulíc aj s prepisom do latinčiny, čo znamená, že turisti by mali mať menší problém s orientáciou v meste. Zmätenie môže priniesť úplná zmena niektorých názvov ulíc. Ide o snahu nahradiť staré sovietske názvy novými-čisto ukrajinskými, čo by malo pre krajinu znamenať úplnú dištanciu od sovietskych čias.

Metro - Kyjevské metro je čisté, spoľahlivé a prehľadné. V roku 2012 sa doplnili k ukrajinským názvom staníc aj názvy v angličtine. Vlaky na všetkých troch linkách jazdia od 05:40 hod. do 24:00 hod. Počas dopravnej špičky metro jazdí  každú minútu a pol (1min. 30s) a po večeroch každých 5-10 minút (počas pracovného týždňa aj cez víkendy). Na každej stanici metra je potrebné kúpiť si modrozelené žetóny, každý platí na jednu jazdu (stoja 4 hrivny=0,18€). Pri vstupe je potrebné hodiť žetón do turniketu. Mesačný lístok (pre všetky druhy dopravy) sa dá kúpiť len v prvom týždni mesiaca, alebo počas tretieho týždňa za polovičnú cenu. Prestupné stanice metra majú dva rozličné názvy, každý platí pre jednu linku metra.  Vlaky sú často preľudnené, treba sa do nich natlačiť, tiež sa odporúča dávať si pozor na svoje veci. 

Autobusy a trolejbusy - Zastávky sú označené na telegrafných stĺpoch. Počas dopravnej špičky sú neuveriteľne plné, musíte sa tlačiť. Lístky sa označujú v dierovačoch pri dverách.  Stoja okolo 3-4 hrivny, a dostať ich v kioskoch po celom meste.

"Maršrutky" - Súkromne vlastnené autá cestujúce po určených trasách, tieto majú napísané na prednom skle. Zastavia kdekoľvek. Platí sa priamo vodičovi, hneď po nastúpení do vozidla.  Pri výstupe je potrebné na vodiča zakričať asi v sto metrovom predstihu. Ceny sa pohybujú od 3 – 5 UAH. Niektoré z áut majú vyznačené aj zastávky, zastávky metra sú označené jeho logom.

Taxi - V Kyjeve premáva niekoľko typov a spoločností taxíkov. Je tu veľmi populárny UBER , Panda Taxi, Jaguar, Taxi Ekonóm, ale aj mnohé ďalšie a lacnejšie varianty. Štandartná cena sa v meste pohybuje od 2 do 5 UAH za 1 km, existuje však aj biznis alebo VIP taxík pre náročnejších zákazníkov. Oficiálne taxíky je možné zastaviť na ulici, alebo objednať telefonicky. Ak nerozumiete ukrajinsky, väčšinou sa dá dohovoriť aj anglicky. Od turistov sú však požadované vyššie ceny, ale dá sa s taxikármi vyjednávať.

 

UBYTOVANIE

Kyjevské hostely sa rozvíjajú veľmi pomaly. Ich kvalita je často iná, ako sa dozviete na stránkach rezervačných kancelárií. Oplatí sa pozorne čítať reakcie na jednotlivé miesta na internete. Väčšina sa podobá na internátne izby a cena sa v meste pohybuje okolo 3€ /noc v prepočte. Existujú však aj lepšie hostely približne za 10-13 € za noc, ktoré ponúkajú väčší komfort.

Luxusné apartmány v centre mesta ponúkajú prijateľné ceny. Hodia sa hlavne pre obchodných cestujúcich alebo prázdninujúcich turistov. Ponuka hotelov na oficiálnych stránkach mesta alebo cez bežné bookingové stránky.

Rezervujte si ubytovanie v Kyjeve online.

 

 

JEDLO

Jedlo v Kyjeve je v porovnaní so západnými štandardom lacné. Ak sa vyhnete pascám na turistov, je jedlo výborné a lacné. Oplatí sa skúsiť boršč, kyjevské kura alebo mlyntzi, potom všetko ostatné. Pekárne sú lacné a výborné. Rovnako ako zmrzlina.

Ak zbadáte predavačov so žltomodrými bandaskami, bude to „Kvas“ varený chlebový nápoj. Niektorí ho milujú, iní nenávidia. Chutí podobne ako pivo, ale bez alkoholu a najlepšie vychladené.

Vodu z vodovodu by ste piť nemali, oplatí sa kupovať fľaše v supermarkete, alebo si objednať bonaquu alebo pivo (ktoré je rovnako lacné). Z alkoholických nápojov je známa medovina a ukrajinské víno, ktoré je väčšinou sladké. Ponuka reštaurácií.

 

ZÁBAVA

Napiť sa v meste môžete na mnohých miestach. Od malých kaviarní, kam chodia len miestni ( na prvý pohľad vyzerajú špinavé) po drahé bary.  Kyjevčania si väčšinou kupujú pivo alebo  vodku v stánkoch na ulici a pijú ich v parkoch. Prázdne fľaše nechávajú bezdomovcom. Často si k tomu kupujú čipsy.

V poslednom období sa nočný život v Kyjeve zmenil. Bolo otvorených množstvo nových klubov. Aj keď sa ich počet nedá porovnať s rovnako veľkými mestami, hrajú tu známi dídžeji a nájdete tu celú škálu (od lacných po veľmi predražené). Ponuku klubov nájdete tu.

 

NÁKUPY

Najlepším miestom je Andriyivskyi Uzviz, kde dostať peknú kolekciu vecí. Od starých komunistických tovarov (skutočných aj falošných) po folklórne suveníry. Každú nedeľu sa tu konajú trhy.

Ďalej Kyjev ponúka množstvo obchodných centier ako Ocean Plaza, Gulliver Shopping Mall, Skymall a podobne. Určite sa oplatí vidieť Besarabsky trh, ktorý obľubujú aj lokálni.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Múzeum Černobyľu – fascinujúce múzeum najväčšej nukleárnej katastrofy v dejinách ľudstva. Exponátmi sú doklady totožnosti a fotografie obetí. Obrázky zničeného územia  a grafy kontaminácie slúžia ako temná spomienka a varovanie pre budúcnosť. Nápisov je v angličtine málo, takže ak neviete čítať azbuku, je lepšie si vopred objednať anglického sprievodcu;

Bulvár Khreschatyk – hlavný „ťahák“ centra mesta. Počas víkendov je pre dopravu uzavretý, je plný zabávačov a okoloidúcich;

Pečerská lavra – jaskynný kláštor založený v 11. storočí. Dnes je komplex jaskýň navštevovaný turistami obdivujúcimi munifikované telá mníchov. Do podzemného kostola púšťajú len pútnikov (do spodných častí kláštora je možný vstup len v dlhých nohaviciach);

Múzeum ľudovej architektúry -  (Muzey narodnoyi arkhitetury Pyrohiv) šesť zrekonštruovaných ukrajinských dedín, (kto nevie čítať azbuku, oplatí sa anglický sprievodca);

Katedrála sv. Sofie – najzaujímavejším prvkom najstaršieho kyjevského kostola je interiér. Mnoho fresiek a mozaík pochádza z 11. storočia, kedy bola pri príležitosti víťazstva princa Jaroslava katedrála postavená. Zlaté kupoly a veža sú barokovými prídavkami;

Socha vlasti a pomníky druhej svetovej vojny – mnoho príkladov klasických pomníkov sovietskej éry a výstava vojenského príslušenstva z druhej svetovej vojny. V múzeu druhej svetovej vojny ( v základe sochy) je možné vidieť mnoho artefaktov pochádzajúcich z tohto obdobia;

Zoloti Vorota – rekonštrukcia jednej zo zlatých brán mesta Kyjeva pochádzajúca z roku 1982;

Maidan Nezalezhnosti – Námestie nezávislosti, okrem dejiska oranžovej revolúcie, je centrálnym bodom Kyjeva;

Kyjevská televízna veža – najvyššia stavba na svete postavená zo železných mreží. Pre turistov, žiaľ neprístupná;

Andriyivskyi Uzviz – ulica lemovaná predavačmi suvenírov, reštauráciami a múzeami. Na jej vrchu stojí slávny chrám sv. Ondreja. Ulica má vlastné múzeum (Muzey odieyi vulytsi);

Dom Vladislava Gorodetsky-ho - dom s nezvyčajnou architektúrou sa nachádza na Bankovej ulici a od roku 2005 sa využíva na diplomatické stretnutia.

 

INTERNET

http://www.kmu.gov.ua/

http://www.visitkievukraine.com/

http://kyiv.com/

 

LETISKO

Boryspil International Airport (KBP)

International Airport Kyiv Zhulyany (IEV)

 

BEZ ZÁRUKY

Kyjevské metro drží niekoľko rekordov. Je tu najhlbšia stanica metra na svete, stanica Arsenal'na je hlboká až 107 metrov, na stanici Universityet  je jeden z najdlhších eskalátorov na svete (s dĺžkou 87 metrov).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa