Najvyššie položená lanovka, apartmán i kaviareň na Slovensku

2011-08-22 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na Lomnickom štíte v nadmorskej výške 2 635 metrov sa nachádza najvyššie položená lanovka na Slovensku, najvyššie položený apartmán v strednej Európe i najvyššie položená kaviareň. Okrem toho tu však pracujú aj meteorológovia a ich základňa je taktiež najvyššie položenou na Slovensku.



„Nachádzame sa v meteorologickom observatóriu, kde robíme meteorologické pozorovania každú hodinu, v noci sa to robí automaticky,“ priblížil meteorológ - pozorovateľ Ján Čupeľ. Leto vo Vysokých Tatrách je podľa neho z pohľadu počasia zatiaľ celkom normálne, bolo dosť daždivé a sem tam napadol aj sneh.

Meteorologická stanica je v takej nadmorskej výške umiestnená práve preto, aby sa podarilo zistiť pomery vo vyšších vrstvách atmosféry. „Robíme pozorovania vo vyšších hladinách ovzdušia,“ doplnil Čupeľ. V rakúskych Alpách sú takéto meteorologické základne položené ešte vyššie.

Na Lomnickom štíte je meteorologická stanica od roku 1940, vlani oslávila 70. výročie. V 50. rokoch 20. storočia k nej pristavili aj astronomické laboratórium na výskum kozmického žiarenia. Ján Čupeľ pracuje v stanici už 30 rokov. „Pozorovanie je veľmi zaujímavé, túto prácu by som vymenil len za dôchodok,“ konštatoval.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Foto: tasr, wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa