Barokový most pri Nitrianskom hrade je minulosťou

2011-08-21 15:00:00 |   |    | 

Po rekonštrukčných prácach, ktoré sa na vstupnom moste do hradu začali 1. augusta, by starý most mala nahradiť jeho kópia. Základy mosta boli postavené v období ranej renesancie a samotný most pochádza z obdobia barokovej prestavby Nitrianskeho hradu v rokoch 1750-1780. Statika mosta bola údajne poškodená natoľko, že búraniu sa vyhnúť nedalo. Potvrdili a odobrili to pamiatkari aj statik.



Ešte pred začatím rekonštrukčných prác urobili archeológovia na moste archeologický a umelecko-historický prieskum, ktorý im umožnil  vytvoriť si obraz o priekope v minulosti. Búracie práce však vyvolali nevôľu mnohých Nitranov a členov Klubu priateľov starej Nitry. Poukazujú na nešetrný spôsob likvidácie starého barokového mosta.

Prekvapila ich rýchlosť rozhodnutí statika aj pamiatkarov a sú presvedčení, že materiál zo starého mosta mal byť použitý na jeho rekonštrukciu. Poukazujú aj na fakt, že mestský stavebný úrad vydal ešte v roku 2007 povolenie na rekonštrukciu a obnovu mosta, nie na búracie práce. Taký bol aj pôvodný zámer. V prvých dňoch rekonštrukcie však odborníci skonštatovali, že pôvodný materiál už nie je možné obnoviť. 

Na podnet členov Klubu priateľov starej Nitry vykonala vo štvrtok pamiatková inšpekcia z ministerstva kultúry kontrolu na moste. Prezrela stav mosta, prebrala dokumenty a vypočula si argumenty zúčastnených strán. O výsledkoch bude informovať. Klub priateľov starej Nitry má na sociálnej sieti Facebook vyše 7 200 fanúšikov. Na jeho fóre sa po správach o búraní mosta rozbehla búrlivá diskusia o tomto probléme. Medzi členmi prevažujú negatívne názory na spôsob rekonštrukcie.

Opravu mosta na hrad financuje Nitrianske biskupstvo, ktoré peniaze  zháňalo niekoľko rokov. Na rekonštrukciu prispelo aj mesto Nitra. Najväčšia časť prác by mala byť ukončená na konci jesene tohto roka. Nový most bude postavený z kópií klenbových častí  starého barokového mosta a múry v strede ostanú pôvodné.  Doplnia ho aj zreštaurované sochy, ktoré boli demontované ešte v roku 1989.  Na hrad sa dnes dostanú len chodci po provizórnom chodníku.

Ako nám potvrdil miestny kostolník, Nitriansky hrad je toto leto dejiskom viacerých rekonštrukcií. Niektoré sú ukončené, ďalšie prebiehajú. V júli bol nainštalovaný štvrtý katedrálny zvon a otvorená bola aj gotická záhrada, z ktorej sa stal miniamfiteáter. V auguste by mala byť ukončená výstavba námestia pred biskupským palácom. Rušno je aj v katedrálnom chráme – Bazilike sv. Emeráma, kde prebieha reštaurovanie dolnej lode. Archeologický prieskum robia v Pribinovej kaplnke.

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa