Fantastické: Na Slovensku objavili nový vtáčí druh

2021-04-24 12:00:00 |   |    | 

Na Slovensku sa dosiaľ potvrdil výskyt 368 druhov vtákov, z toho posledný bol zaznamenaný v utorok, 20. apríla 2021. V Bratislave ho objavili pozorovatelia vtáctva z watching.sk. Takýto husársky kúsok sa naozaj nepodarí každému ornitológovi.



 

Pri bratislavskom Cyklomoste Slobody sa objavil malý nenápadný vtáčik, ktorého do dnešných dní ešte nikto na Slovensku, dokonca ani v Čechách, Rakúsku a Maďarsku nezaznamenal. Týmto drobným operencom je kolibiarik iberijský, ktorý má svoju domovinu najmä v Španielsku a Portugalsku.

"Svojím výzorom sa najviac podobá na u nás jeden z najpočetnejších druhov, ktorým je kolibiarik čipčavý. Podľa sfarbenia by bolo ťažké ich navzájom rozpoznať. V tomto prípade bol obrovskou výhodou jeho spev, ktorý je úplne odlišný. Kolibiarik čipčavý, ako už jeho názov napovedá, je typický svojím spevom, ktorý znie: „čip čap čip čap čap čip.....“ a iberijský svojim spevom skôr pripomína spev orieška, zvukom ako: „djep-djep-djep sui-sui-sui t r r r r r r,“ hovorí skúsený ornitológ Ján Dobšovič z watching.sk.

Pri prechádzke neďaleko rieky Morava sa nám nezdal spev jedného vtáčika, ktorého hlas skôr pripomínal orieška. Pri jeho určení do druhu podľa spevu sme váhali. A hlasy sme si porovnali pomocou nahrávok, ktoré máme bežne v mobile, kolegu napadlo, že to hlasovo sedí na kolibiarika iberijského. Zaznamenali sme zvukovú nahrávku ako dôkaz a rýchlo sme sa vrátili domov pre ďalekohľady a fotoaparáty, aby sa mohlo pozorovanie dostatočne zdokumentovať,“ vysvetľuje Katarína Hlásniková.

Podarilo sa potvrdiť, že skutočne ide o kolibiarika iberijského. To, že sa nejaký druh vtáka správne identifikuje len na základe jeho spevu, je veľká vzácnosť. Následne bola dokonca použitá funkcia umelej inteligencie tzv. neurónových sietí pre počítačové porovnanie hlasu druhov vtákov. Tento  druh nevedelo zariadenie na Slovensku identifikovať, po zmene polohy na Španielsko aplikácia ukázala stopercentnú zhodu.

Neskôr prišli na miesto výskytu druhu ďalší ornitológovia, aby u nás vzácneho kolibiarika videli a tiež zadokumentovali. Týmto sa im chcem srdečne poďakovať. Naposledy bola ako nový druh vtáctva na Slovensku zaznamenaná strnádka roľná (v októbri 2019). Teraz čakám na vyjadrenie faunistickej komisie, ktorá nový druh pre Slovensko definitívne potvrdí. Takýto proces trvá niekoľko mesiacov,“ uzatvára Dobšovič.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Stanislav Harvančík

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa