Dokonalá pastva pre oči: Najkrajší strom sveta vyzerá ako z rozprávky

2021-09-03 12:00:00 |   |    | 

Pri pohľade na fotografie eukalyptu dúhového by ste si azda mohli pomyslieť, že sú upravené v počítačovom programe. Nie je to však pravda, tento strom má skutočne výnimočne pestrofarebný kmeň a patrí vďaka tomu k vyhľadávaným turistickým atrakciám. To však nie je jediné, čo z neho robí svetový unikát.



 

O eukalypte ste už určite veľakrát počuli. Známy je vďaka aromatickému oleju s liečivými účinkami aj ako potrava koál, takže by ste ho zrejme bez väčších problémov zaradili do Austrálie. To by pri takmer všetkých z vyše 800 druhov platilo, výnimkou je len Eucalyptus urophylla, ktorý rastie v oblasti Timoru a Eucalyptus deglupta, nádherný farebný strom zdobiaci Filipíny, Indonéziu a Papua-Novú Guineu.

Turisti v týchto krajinách ho vyhľadávajú predovšetkým kvôli zaujímavo sfarbenému kmeňu. Kôra oranžového odtieňa sa v skutočnosti z vonkajšej strany veľmi neodlišuje od iných stromov. Sama sa však olupuje v pruhoch a odhaľuje tak svetlozelené, červené, jasnooranžové, šedé či purpurové lyko. Najlepšie to vidno v dolnej časti kmeňa, niekedy sú však stromy dúhové celé.

V takom prípade poskytujú naozaj nádherný pohľad, eukalypty totiž môžu merať aj 75 metrov a podľa odborníkov sú vôbec najrýchlejšie rastúcimi stromami na svete. Na Novej Guinei napríklad zaznamenali nárast za 15 mesiacov o viac než 10 metrov.

Kmeň stromu môže mať priemer až 240 centimetrov a zaujímavé sú aj konáre, ktoré často rastú v pravom uhle. Aj vďaka tomu býva eukalyptus dúhový považovaný za najkrajší strom planéty a mnohí sú ochotní cestovať za ním aj cez polovicu sveta.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa