Smutné výročie: Pred 85 rokmi vyhynul prekrásny tasmánsky tiger (VIDEO)

2021-09-08 11:50:00 |   |    | 

Naša planéta je nádherným miestom, kde kedysi žili všetky tvory v dokonalej symbióze. Konanie človeka ju však postupne narušilo natoľko, že niektoré zvieratá úplne vyhynuli. Jedným z nich je aj vakovlk, kedysi prekrásny obyvateľ Tasmánie.



 

Vakovlk tasmánsky (Thylacinus cynocephalus), ľudovo nazývaný tasmánsky tiger alebo tasmánsky vlk, bol najväčším mäsožravým vačkovcom na svete. Vyvinul sa pred asi dvomi miliónmi rokov a pôvodne obýval Novú Guineu aj pevninskú Austráliu, o čom svedčia početné jaskynné zobrazenia (napríklad na polostrove Burrup z doby okolo 1000 pred našim letopočtom). Odtiaľ bol postupne vytlačený dominantnejším dingom až na Tasmániu.

Práve psovi či vlkovi sa svojim štíhlym telom a tvarom lebky podobal tasmánsky tiger najviac. Na rozdiel od nich však mal neohybný chvost a na bruchu vak podobný kengure - a to dokonca v prípade oboch pohlaví. U samcov zakrýval vonkajšie reprodukčné orgány.

Typická pre vakovlka bola aj piesková až sivá farba s výraznými pruhmi. Dospelý jedinec meral okolo 150 až 190 centimetrov (vrátane chvosta) a vážil 8 až 30 kilogramov. Samec bol výrazne väčší ako samica. Napriek postave podobnej štíhlemu psovi nedokázal tasmánsky tiger bežať rýchlo, zato však vedel príležitostne stáť, alebo dokonca skákať na dvoch nohách.

Vakovlk mal 46 zubov a dokázal doširoka otvárať papuľu. Živil sa najmä kengurami, hlodavcami a vtákmi, ktoré lovil v noci. Po osídlení krajiny kolonistami sa už v tej dobe málo početný druh vačkovca preorientoval na ľahko dostupné ovce.

Kvôli tomu sa však dostal do hľadáčika poľovníkov a vláda dokonca za kožu vakovlka vypísala odmenu! Tým bol neblahý osud celého druhu definitívne spečatený. Hoci sa viaceré zoologické záhrady snažili o jeho udržanie, v zajatí sa tasmánsky tiger nikdy nerozmnožil.

Posledným známym exemplárom bol Benjamin, ktorého chovali v zoologickej záhrade v Hobarte, kde zahynul zrejme v dôsledku nevhodných životných podmienok. Pred extrémnymi horúčavami počas dňa a nočnými mrazmi sa úbohý tvor ani nemal kam ukryť. S jeho skonom 7. septembra 1936 odišiel podľa vedcov do histórie celý živočíšny druh. Hoci sa dodnes sporadicky objavujú zvesti, že vakovlka niekde videli, dôkazy o jeho existencii chýbajú.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Profimedia, Wikimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa