Neuveriteľné VIDEO: Zvieratá vidia úplne inak ako ľudia

2022-03-08 09:00:00 |   |    | 

Nie je žiadnym tajomstvom, že zvieratá vidia svet kvôli odlišným očným orgánom inak než my. Málokto si však vie predstaviť, čo to znamená. My sme sa na to pozreli (našimi ľudskými očami) a zistenia vedcov nás neraz prekvapili.



 

 

KONE (00:12)

Kone, ktoré sa musia v divočine dobre orientovať na širokých pláňach, majú oči umiestnené po stranách hlavy. Vďaka tomu je ich zorné pole veľmi veľké (takmer 350°), aby mohli ľahšie uniknúť predátorom. Zároveň sa však musia popasovať s niekoľkými slepými miestami a nevidia to, čo je priamo pred nimi, pod bruchom, nad chrbtom a presne za zadkom. Okrem toho tiež vnímajú menej farieb než ľudia. Vidia modrú, zelenú a odvodené odtiene, nie však červenú.

 

HADY (0:33)

Hady majú slabý zrak a tiež pravdepodobne vnímajú len dve základné farebné škály (podobne ako farboslepí ľudia). To je spoločné pre všetky druhy, inak sa však zrakové orgány odlišujú podľa druhu. Hady denné majú veľkú okrúhlu zreničku a ich oči chráni šošovka, ktorá neprepúšťa škodlivé ultrafialové žiarenie. Tá však odfiltruje modrú zložku svetla, takže had vidí podobne ako človek cez žlté okuliare. Nočné hady zas majú štrbinovitú zreničku a vidia v sivých odtieňoch.

 

VTÁKY (00:58)

Na Zemi existuje asi 10.000 druhov vtákov a každý má svoje špecifiká. Spája ich však to, že zrak je pre ne najdôležitejším zmyslom a že na rozdiel od ľudí dokážu vidieť ultrafialové svetlo, a teda aj farby, ktoré my nevidíme. Je tiež všeobecne známe, že dravce majú „orlí zrak“, aby dokázali zahliadnuť svoju korisť aj z veľkej výšky a ich oči fungujú takmer ako ďalekohľad.

 

POTKANY (01:41)

Potkany sú prevažne nočné zvieratá a ich zrak je teda veľmi slabý, dovidia len do vzdialenosti niekoľkých metrov. Dokážu však vnímať ultrafialové svetlo, čo im uľahčuje orientáciu v šere a tme. Čo je mimoriadne zaujímavé, potkany dokážu hýbať každým okom samostatne, a teda môžu pozerať naraz rôznymi smermi.

 

MAČKY (01:56)

Mačky sú krátkozraké a dovidia len na pár metrov. Na rozdiel od ľudí sa však vďaka fotoreceptorom dokážu výborne orientovať v tme. Hovorí sa, že mačky vidia v podstate v odtieňoch sivej, čo však nie je pravda. Farby vnímajú podobne ako farboslepý človek, a teda vidia odtiene modrej a zelenej, ale červená a ružová ich mätie.

 

HMYZ (02:36)

Väčšina hmyzu má zložené (facetové) oko, ktoré tvoria tzv. omatídiá, teda akési očká, z ktorých každé (trvalo) hľadí iným smerom a samostatne vníma obraz. Ich počet je rôzny, od šesť až po 28 tisíc. Hmyz väčšinou vďaka tomu vidí dokonca i za seba, no nevýhodou je nedostatok ostrosti. Zaujímavé je, že hmyz vníma ultrafialové svetlo, no nedokáže rozoznávať červené alebo ružové odtiene.

 

RYBY (03:16)

Oči rýb sú samozrejme prispôsobené pobytu vo vode, predovšetkým dokážu fungovať v rôznych svetelných podmienkach. Väčšina rýb má oči väčšie v pomere k telu, než je tomu u iných zvierat. Obvykle im chýbajú viečka; tie môžeme pozorovať len u sleďovitých rýb, ktorým umožňujú plávať rýchlo bez toho, aby si poškodili rohovku. O tom, či ryby dokážu vidieť farby, sa stále vedú polemiky, väčšina odborníkov aj rybárov sa ale prikláňa k názoru, že vnímajú všetky farby Výnimkou je žralok, ktorý vidí čierno-bielo.

 

KRAVY (04:26)

Kravy vidia úplne inak než ľudia. Nerozoznávajú červenú farbu a svet sa im zobrazuje v odtieňoch sivej, žltej, zelenej a modrej. Ich zrak je o dve tretiny slabší než ten ľudský a ťažko zaostrujú, výhodou je však zas ich „panoramatické videnie“, keď dokážu vidieť takmer celý svet bez toho, aby pohli hlavou. Ich zorné pole je 300 stupňov.

 

MYŠI (04:56)

Podobne ako mačky ani myši nedokážu dobre vnímať červenú farbu a vidia v odtieňoch modrej a zelenej. Myši sú tiež krátkozraké a dovidia len do vzdialenosti asi jedného metra. Ich oči lepšie vnímajú pohyb ako stojace objekty. Slabší zrak kompenzujú skvelým sluchom a v priestore sa orientujú aj pomocou fúzov, ktoré im samozrejme nerobia problém ani v tme.

 

PSY (05:25)

Dlho sa verilo, že psy vidia čierno-bielo, nie je to však pravda a domáci miláčikovia dokážu rozoznávať aj farby. Je ich však menej, lebo im v porovnaní s ľudským okom chýba jeden receptor. Pes teda vníma dve skupiny farieb, v prvej je žltá, oranžová, červená a zelená a v druhej modrá a fialová. Dokáže ich navzájom rozlíšiť, ale medzi jednotlivými odtieňmi v danej skupine už nezachytí rozdiel. V porovnaní s ľuďmi tiež vidia psy rozmazane, avšak dokážu omnoho lepšie zachytiť pohyb (aj vo veľkej vzdialenosti) a majú lepšie periférne videnie.

 

ŽABY (06:04)

Sluch ani čuch žabám veľmi nepomôžu, a tak im príroda nadelila skutočne výnimočný zrak. Žaby majú veľké vypúlené oči, ktorými dokážu pozerať pred seba, do strán a čiastočne dokonca aj dozadu. Lepšie vidia do diaľky, majú skvelé nočné videnie a veľmi citlivo vnímajú pohyb. Aj preto dokážu celú večnosť čakať, kým sa ich koriť nepohne.

 

JAŠTERY (07:06)

Zrak je pre jaštery životne dôležité, a tak sú ich oči veľmi dobre vyvinuté. Farby vnímajú ešte lepšie než človek a dokonca sa vďaka nim dorozumievajú. Hoci sú ich oči v porovnaní s ostatnými zvieratami menšie, majú väčšie šošovky, rohovky aj zrenice. Niektoré jaštery, ako napríklad chameleóny, dokážu každým z očí pozerať iným smerom, vďaka čomu je ich zorné pole až 360 stupňov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa