Šokujúce zistenie o žabách: Aby sa vyhli páreniu, predstierajú smrť!

2023-10-11 11:00:00 |   |    | 

Samičky skokana hnedého majú niekoľko stratégií, ako sa vyhnúť nechcenej pozornosti samcov, ktorí sa chcú páriť. Jednou z nich je aj strnulá poloha s natiahnutými nohami, kedy samičky predstierajú smrť. Inokedy zas imitujú samčie kvákanie, aby odvrátili pozornosť príliš mnohých náprotivkov. Vyplýva to z vedeckej štúdie vytlačenej v časopise Royal Society Open Science.



 

Úpornú snahu o rozmnoženie vedci vysvetľujú tým, že žaby sú plodné len niekoľko málo dní, nanajvýš dva týždne v roku. Dĺžka "plodného obdobia" sa líši u jednotlivých druhov. Samcov je spravidla výrazne vyšší počet ako samček.

"Samci si nevyberajú a s veľkou silou sa chytajú všetkého, čo sa hýbe. Počas rozmnožovania sa jednej samičky chytí niekoľko samcov. Väčšinou je samička neschopná sa nechcených samcov zbaviť a hrozí jej smrť," uviedol tím vedcov, ktorý viedli Carolin Dittrichová a Mark-oliver Rödel.

Predtým si vedci mysleli, že samičky musia pozornosť samcov len pasívne znášať a nijako výrazne sa jej nebránia. Táto štúdia ale ukazuje, že opak je pravdou. Vedci navyše zistili, že menšie exempláre žiab sú pri obrane aktívnejšie a častejšie používajú všetky tri metódy obrany: uhýbanie, kvákanie i predstieranie smrti.

Vedci testovali 54 samíc, ktoré dávali do škatúľ po dvoch so samcami. Pozorovaním došli k záveru, že 83 percent žiab, na ktoré liezol žabiak, mu uhýbalo, 48 percent z nich vydávalo samčie zvuky a 33 percent predstieralo smrť. Celkovo 25 samiciam sa použitím týchto taktík podarilo vyhnúť sa páreniu.

V tlačovej správe Dittrichová opísala predstieranie úmrtia súvisiace s párením ako "mimoriadne". "Predpokladalo sa, že táto stratégia sa používa ako posledná možnosť, ako sa vyhnúť zožieraniu predátormi," dodala Dittrichová.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 13. máj. 2024. Meniny má Servác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa