Fantastická správa z Jadranu: Do mora sa vrátil lastúrnik na pokraji vyhynutia

2023-12-16 12:00:00 |   |    | 

Obrovský lastúrnik stehnovka nádherná, ktorý sa ocitol na pokraji vyhynutia, sa podľa morských biológov vrátil do vôd pri Chorvátsku, kde jeho počty výrazne vzrástli. Táto mušľa, ktorá môže dorásť až do jedného metra, začala vymierať kvôli šíreniu smrtiaceho patogénu v niektorých častiach Stredozemného mora okolo roku 2016. Napísala to agentúra Reuters, podľa ktorej chorvátski vedci donedávna evidovali v ich časti Jadranského mora iba desať stehnoviek nádherných.



Vlani však jeden potápač zbadal blízko pobrežia na severe polostrova Istria skupinu 20 jedincov tohto morského živočícha. "Znelo to neuveriteľne. Bolo nemožné, aby boli nažive," povedal Sandro Dujmović z organizácie Natura Histrica, ktorá spravuje chránené územia na Istrii. Tento rok sa potom biológom podarilo zozbierať okolo 100 mladých jedincov a odviezť ich do akvária.

"Bolo to znamenie, že sa stále sami rozmnožujú," upozornil Dujmović. V akváriu v meste Pula ich teraz chovajú v špeciálne filtrovanej vode, zbavenej parazitov, ktoré by ich mohli napadnúť. "Máme ich tu predovšetkým preto, aby sme im zaistili čo najčistejšie prostredie... A snažíme sa ich čo najviac posilniť, aby sa stali odolnými a boli schopné prežiť prípadný návrat do mora," podotkla biologička Nikolina Premateová.

Obaja vedci uviedli, že je zatiaľ príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, čo návrat stehnoviek nádherných spôsobilo. Chorvátska vláda preto podľa Reuters financuje ďalší výskum.

Stehnovky prispievajú k čistote morskej vody, v ktorej filtrujú organické častice. Po stáročia boli súčasťou jedálnička ľudí. Už v minulosti ich ohrozoval nelegálny rybolov, strata prirodzeného prostredia, invazívne živočíšne druhy a zmeny klímy. V roku 2016 sa však pri španielskom pobreží objavil nový patogén, ktorý sa rozšíril do ďalších oblastí Stredomoria, a spôsobil prudký pokles v ich výskyte. Medzinárodný zväz pre ochranu prírody (IUCN) pridal v roku 2019 kyjovku šupinatú na zoznam krajne ohrozených druhov.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa