Korytnačka pri chorvátskom ostrove Čiovo pohrýzla už štyroch ľudí, domáci sú zúfalí

2023-08-25 12:00:00 |   |    | 

Korytnačka, ktorá sa pohybuje pri brehoch chorvátskeho ostrova Čiovo, podľa svedkov pohrýzla už štyroch ľudí. Miestni obyvatelia nevedia, čo si s prísne chráneným živočíchom počať, informovala agentúra HINA.



 

Obyvatelia dediny Slatine na Čiove tvrdia, že kareta obyčajná pohrýzla ľudí pri kúpaní, čo na miestnej pláži vyvoláva značnú nervozitu. Podľa nich sa tvor pohybuje na priestore dlhom päť kilometrov, videný bol prvýkrát začiatkom augusta. Jeden zo svedkov vypovedal, že korytnačka má ohromnú hlavu a meria niečo vyše metra.

"Nie je obvyklé, aby sa morská korytnačka nachádzala blízko pobrežia niekoľko dní, ale nedá sa s tým nič robiť, pretože je to prísne chránené zviera a človek je ten, kto vstupuje do jeho domova," povedal profesor z katedry morských štúdií Splitskej univerzity Alen Soldo.

Karáty obyčajné podľa neho do Jadranského mora nepriplávajú kvôli kladeniu vajec, ale kvôli potrave - morským ježkom, medúzam či menším rybám. V okolí obce Slatine sa podľa neho bude daný exemplár vyskytovať do doby, kým sa začne more ochladzovať. Potom presídli do väčších hĺbok. Upozornil tiež, že v prítomnosti ľudí sa môžu korytnačky cítiť ohrozene.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa