Ryanair a uhoľné elektrárne: Tak vyzerá desiatka najväčších znečisťovateľov v Európe

2019-04-04 08:00:00 |   |    | 

Írska letecká spoločnosť Ryanair patrí medzi desiatich najväčších znečisťovateľov v Európe. Ukázali to údaje európskej spoločnosti Transport & Environment. Je to prvýkrát, čo sa firma, ktorá neprevádzkuje uhoľné elektrárne, dostala na vrchol rebríčka.



V prvej desiatke znečisťovateľov je okrem Ryanairu sedem uhoľných elektrární v Nemecku a po jednej v Poľsku a Bulharsku.

Údaje odhalili, že emisie oxidu uhličitého (CO2) spoločnosti Ryanair v minulom roku vzrástli o 6,9 %. Aerolínie pritom tvrdia, že sú "najzelenšia a najčistejšia letecká spoločnosť v Európe". Írsky nízkonákladový dopravca vo svojom vyhlásení napísal, že "cestujúci spoločnosti Ryanair vyprodukovali nižšie emisie CO2 na kilometer ako ktorákoľvek iná letecká spoločnosť".

Najväčšie nízkonákladové aerolínie v Európe v minulom roku odštartovali novú politiku v oblasti životného prostredia, v rámci ktorej svojim zákazníkom ponúknu možnosť kompenzovať "uhlíkové náklady" na svoje lety.

Európska únia sa od roku 2012 snaží kontrolovať emisie z leteckej dopravy prostredníctvom systému obchodovania s emisiami (ETS), ktorý spustila už v roku 2005. V rámci tohto systému je stanovený strop na celkové množstvo určitých skleníkových plynov a firmy, ktorých sa to týka, môžu prijímať emisné kvóty, nakupovať ich alebo podľa potreby s nimi obchodovať. Môžu tiež nakupovať obmedzené množstvo medzinárodných kreditov z projektov na úsporu emisií vo svete.

Letecký priemysel tiež zavádza vlastné iniciatívy. Prvým krokom je schéma znižovania emisií oxidu uhličitého v medzinárodnom letectve, ktorá vyžaduje, aby letecké spoločnosti monitorovali a hlásili svoje emisie od tohto roku. Naplno sa tento systém rozbehne v roku 2021.

Európska únia tvrdí, že bez prijatia potrebných opatrení by sa emisie CO2 z leteckej dopravy do roku 2050 zvýšili až o 300 %.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Ryanair
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa