Cestovanie budúcnosti: Airbus predstavil lietadlá s nulovými emisiami

2020-09-29 00:00:00 |   |    | 

Európy výrobca lietadiel Airbus odhalil tri koncepty pre prvé komerčné lietadlá s nulovými emisiami na svete. Podľa odhadov by mohli byť v prevádzke už od roku 2035.



 

 „Toto je historický moment pre celú leteckú dopravu a my plánujeme zohrať vedúcu úlohu v najdôležitejšej premene, akou toto odvetvie kedy prejde. Koncepty, ktoré dnes odhaľujeme, ponúkajú svetu predstavu o našej ambícii naplniť odvážnu víziu budúcnosti s bezemisnými letmi,“ povedal Guillame Faury, generálny riaditeľ Airbusu.

Všetky tri koncepty ekologických dopravných lietadiel ZEROe využívajú ako primárne palivo tekutý vodík, ktorý sa spaľuje s kyslíkom v špeciálnych turbínových motoroch.

Dva z konceptov – Turbofan a BWB - majú zhodné parametre: kapacitu do 200 pasažierov, dolet 3.700 km a dva spaľovacie motory s plynovou turbínou.

Rozdiel je len v dizajne. Tzv. Turbofan má obvyklý tvar a tekutý vodík je uložený v nádržiach v zadnej časti trupu. Tzv. BWB (Blended-Wing Body) má však širší trup a vodík je uložený pod krídlami.

Tretí koncept je odlišný. Tzv. Turboprop má kapacitu do 100 pasažierov a dolet 1.800 km, je preto ideálny na kratšie lety. Disponuje dvomi motormi s 8-lopatkovými vrtuľami.

Airbus bude v nasledujúcich rokoch vodíkové motory zdokonaľovať, prototyp lietadla by mal byť hotový do desiatich rokov a prvé ekologické lety by mali odštartovať už do roku 2035.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Airbus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa