Móda na palube na vzácnych RETRO foto: Letušky boli vždy stelesnením snov

2020-11-16 12:00:00 |   |    | 

Sympatické letušky sú už od počiatku symbolom leteckej dopravy. Lietanie si bez nich ani nevieme predstaviť - vítajú nás pri vstupe, pomáhajú s usadením či s batožinou a vo vzduchu majú na starosti našu bezpečnosť a pohodlie. Niet divu, že mnohé dievčatá snívajú práve o tomto povolaní. Preneste sa s nami v čase a pozrite, ako sa výzor letušiek vyvíjal v priebehu desaťročí.



 

Prvé letušky sa na palube lietadiel začali objavovať po roku 1930. Boli to predovšetkým zdravotné sestry, ktorých úlohou bolo asistovať pasažierom v prípade nevoľnosti či nehody. Aj tak však bol veľký dôraz kladený aj na ich výzor, nevyhnutnosťou bola výška od 152 do 175 centimetrov a primeraná hmotnosť do 60 kilogramov. Prísne pravidlá sa týkali aj účesu a make-upu, ale „povolený“ napríklad nebol ani široký nos či okuliare. Prvé oblečenie bolo ťažké a pripomínalo vojenské uniformy. Typickými boli sukne pod kolená, plášte a veľké čiapky, ktoré zakrývali uši.

V polovici 30. rokov však prešli odevy letušiek prvou zmenou. Letecké spoločnosti začali viac prejavovať svoju kreativitu a nepraktické plášte šli bokom. V 40. a 50. rokoch boli pre dámy na palube charakteristické sukne po kolená, saká a topánky na nízkom opätku, ako aj typické klobúčiky. Práve v povojnovom období sa lietanie stalo dostupnejším aj pre civilistov, a tak sa letušky stali marketingovým nástrojom v honbe za novými klientmi.

Od začiatku 60. rokov sa okrem oblečenia začala väčšia pozornosť venovať aj ďalším požiadavkám. Letuškou sa mohla stať len slobodná žena s výškou a hmotnosťou v rámci presne stanoveného limitu a nevyhnutnosťou bola aj atraktívna tvár. Niektoré aerolinky si od sexy letušiek sľubovali zvýšenie počtu zákazníkov, a tak ich občas obliekali do odevov pariam až lascívnych. Veď ako inak nazvať kratučké šortky v kombinácii s vysokými čižmami?

Takéto sexistické outfity však našťastie nevydržali dlho a po skončení dekády dostal prednosť profesionálnejší výzor letušiek – v podstate modernejšia verzia uniforiem z počiatkov lietania s typickou sukňou po kolená. V 80. rokoch sa potom do módy dostali aj vestičky alebo svetre bez rukávov, ktoré neskôr nahradili saká.

Inak je súčasnosť oveľa pestrejšia a aerolinky pristupujú k odevom palubného personálu kreatívnejšie - niekedy si dokonca na spoluprácu prizvú renomovaných dizajnérov. Pre Virgin Atlantic napríklad navrhovala Vivienne Westwood, pre Korean Air Gianfranco Ferré a letušky Air France zas nosili oblečenie z dielne Christiana Lacroix.

Dnes nosia letušky slušivé nenápadné a praktické oblečenie. Niekedy je súčasťou uniformy kravata, inokedy baretka a v niektorých leteckých spoločnostiach sú povolené aj nohavice. K najzaujímavejším potom patria národné aerolinky, kde majú letušky na sebe aj nejaký tradičný prvok. V Hawaiian Airlines sú to napríklad košele s kvetinovým vzorom a ibištek za uchom.

 

VIAC HISTORICKÝCH FOTOGRAFIÍ NÁJDETE V GALÉRII.

 

Zdieľať článok na Facebooku
archív leteckých spoločností

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa