Vianočný darček pre cestovateľov: Medzi Viedňou a Parížom začal premávať nočný vlak

2021-12-16 07:01:00 |   |    | 

Cesta vlakom je pohodlná, rýchla, bezpečná a tiež ekologická. Aj napriek tomu však ťahala železničná doprava v ostatných rokoch za kratší koniec. Svetlom na konci tunela je novinka rakúskych štátnych železníc – priama nočná linka do Paríža so zastávkou v Salzburgu a Mníchove.



 

Prvú jazdu absolvoval vlak medzi Parížom a Viedňou v pondelok 13. decembra a trval 12 hodín. V ponuke sú tri druhy lístkov – na sedenie, v spacích vagónoch so spoločnou kúpeľňou, alebo v súkromnom kupé.

Podľa niektorých zdrojov sa najnižšia cena začína na 29 eurách, my sme našli na december jednosmerný lístok za necelých 110 eur s príplatkom 45, respektíve 85 eur za lôžko, napríklad na február sa dá aktuálne kúpiť lístok od necelých 50 eur.

Vlak z Viedne do Paríža je len prvým z plánovaných nočných spojení medzi európskymi metropolami. „Chcem, aby bolo viac európskych nočných vlakov,“ vyjadril sa francúzsky minister dopravy Jean-Baptiste Djebbari. „Mojou ambíciou je, aby Paríž spájali nočné linky aj s Madridom, Rímom, Kodaňou a možno dokonca Štokholmom,“ povedal. Medzi Parížom a Berlínom by mali nočné vlaky začať jazdiť o rok.

Francúzsko plánuje aj návrat národných nočných vlakov, ktoré chce do roku 2030 výrazne rozšíriť. Vláda už avizovala záujem investovať 800 miliónov eur do modernizácie vlakov a ich úpravy na pohodlné nočné spoje.

Nočné vlaky boli v minulosti vo Francúzsku úplne bežné, postupne však strácali na popularite a nahradili ich lety. Čoraz viac cestujúcich však uprednostňuje ekologickejšiu dopravu, a tak svitá vlakom opäť na lepšie časy. Koncom decembra sa napríklad po štvorročnej prestávke vrátila linka z Paríža do Lúrd.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: OBB

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa