Taliansko ďalej sužuje extrémne počasie, vlaky do Francúzska po zosuvoch nepôjdu týždne

2023-08-29 20:00:00 |   |    | 

Taliansko ďalej sužuje extrémne počasie, chladné a daždivé dni teraz prerušili vlnu horúčav, s ktorou sa juhoeurópska krajina potýkala až do uplynulého víkendu. Cyklón Poppea priniesol prietrže mračien, víchrice a na pobreží Sardínie až sedemmetrové vlny. Na vrcholkoch Dolomit napadlo 15 centimetrov snehu. Hasiči v Terste dnes likvidovali následky pondelkových silných dažďov. V provincii Lecce na samom juhu Talianska padali krúpy o veľkosti tenisových loptičiek.



Železničné spojenie medzi severným Talianskom a Francúzskom po nedeľňajšom zosuve pôdy bude pravdepodobne obnovené až o niekoľko týždňov. Francúzskej stanici BFM TV to oznámilo vedenie francúzskeho železničného prepravcu SNCF. Na trať v horách spadli desiatky tisíc metrov kubických zeminy, ktoré bude najprv potrebné odpratať a zabezpečiť bezpečnosť. Potom na trať nastúpi personál SNCF, ktorý začne s opravami poškodených koľají a signalizačných zariadení, uviedlo vedenie podniku. Ešte v pondelok prepravca hovoril o možnej obnove spojenia vo štvrtok, teraz hovorí o opravách v priebehu týždňov.

Dopravná dostupnosť severu Talianska sa navyše budúci týždeň ešte zhorší po plánovanom uzatvorení tunela pod najvyššou európskou horou Mont Blanc. Tunel, ktorým vlani prešlo 1,7 milióna vozidiel, bude kvôli údržbe uzavretý od 4. septembra do 18. decembra, pripomína agentúra Reuters.

Taliansku provinciu Lecce v noci na dnes zasiahla silná prietrž mračien. Krúpy o veľkosti tenisových loptičiek rozbíjali čelné sklá, svetlomety a karosérie zaparkovaných áut. Poškodené boli aj striešky barov a reštaurácií a vonkajšie plastové vybavenie podnikov.

Na ľadovec Marmolada v Dolomitoch priniesol Poppea sneh. Na horskej chate Punta Penie v nadmorskej výške 3334 metrov namerali teploty pod nulou a desať až 15 centimetrov snehu, píše ANSA.

Zlé počasie pridáva prácu hasičom, v Ríme mali okolo 80 zásahov. Dvaja ľudia skončili v nemocnici po dopravných nehodách, ktoré spôsobili padajúce stromy. V Terste v pondelok hasiči dokončili asi 60 zásahov, na dnešok im zostalo vybaviť ďalších asi 100 požiadaviek. Kvôli silnému vetru a rozbúrenému moru boli pozastavené námorné spojenia s ostrovmi Ischia a Procida blízko Neapola. Hladina rieky Pád sa za posledných 24 hodín zdvihla o viac ako dva metre, stúpa tiež hladina jazier Como alebo Garda.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa