Cessna predstavila svoj najnovší prírastok: Takýto komfort poskytne len súkromné lietadlo

2023-09-14 08:00:00 |   |    | 

Cessna je najznámejším výrobcom malých lietadiel. Prvý stroj tejto značky vzlietol v roku 1927 a teraz konštruktéri svetu predstavili jeho najnovšiu podobu.



 

Spoločnosť Textron Aviation, ktorá značku Cessna vlastní od marca 2014, predstavila na nedávnom leteckom veľtrhu najnovšie prúdové lietadlo Cessna Citation zo série 560XL Cessna Citation Ascend. Prináša nový kokpit, vylepšený výkon aj luxusnejšiu kabínu. Do prevádzky by malo byť uvedené v roku 2025.

Každé dve minúty kdesi vo svete vzlieta alebo pristáva lietadlo 560XL,“ povedal Ron Draper, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Textron Aviation. „Spýtali sme sa zákazníkov, čo by chceli v ďalšom vývoji tohto ikonického lietadla, a veríme, že Citation Ascend to splní.

Nový stroj bude vybavený najmodernejším softvérom a hardvérom a jeho motory Pratt & Whitney Canada PW545D sú navrhnuté tak, aby poskytovali lepšiu spotrebu paliva, zvýšený výkon a dlhšiu životnosť.

Premenou prešiel aj interiér, ktorý si vďaka množstvu voliteľných prvkov môžu budúci majitelia lietadla do veľkej miery prispôsobiť vlastným predstavám. Novinkou je rovná podlaha, ktorá cestujúcim poskytuje viac priestoru na otáčanie sedadiel, natiahnutie nôh a pohodlný pohyb po kabíne.

Lietadlo má štandardnú konfiguráciu sedadiel pre deväť cestujúcich a maximálnu kapacitu 12 cestujúcich. Sedadlá majú elektricky ovládané podstavce, vďaka čomu sa dajú ľahko posúvať aj otáčať. Zákazníci si budú môcť zvoliť aj tvrdosť čalúnenia a sedadlá prípadne doplniť prešívaním, opierkou na nohy a elektricky ovládanou bedrovou opierkou.

Bezdrôtovo budú môcť ovládať aj osvetlenie kabíny, teplotu, palubnú zábavu aj tienidlá okien, ktoré sú až o 15 percent väčšie než predtým. Špeciálna akustická úprava zabezpečí, že hladina hluku počas letu bude porovnateľná s jazdou autom po diaľnici.

Cessna Citation patrí medzi najpopulárnejšie biznisové lietadlá na svete a má veľmi dobrú povesť pre svoju spoľahlivosť, efektivitu a vysokú úroveň bezpečnosti. Je ideálnym lietadlom pre podnikateľov a manažérov, ktorí potrebujú rýchlu a spoľahlivú prepravu pre seba a svojich zamestnancov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa