Bez pasu aj batožiny: Vedci odhalili, ako budeme cestovať v roku 2070

2023-04-04 14:00:00 |   |    | 

Cestovanie v čase zatiaľ možné nie je, vďaka leteckej spoločnosti easyJet však môžeme aspoň nakuknúť do budúcnosti. Tím expertov pre ňu totiž vytvoril víziu, ako bude turizmus vyzerať v roku 2070.



 

Aerolinky easyJet pripravili mimoriadne zaujímavý projekt. Oslovili viacerých expertov a spýtali sa ich, ako bude doprava, ubytovanie či dovolenkové aktivity vyzerať o päťdesiat rokov. Ich predpovede sú skutočne zaujímavé.

 

Výber destinácie

Zabudnite na tlačené brožúrky aj prezeranie fotografií na internete. Keď si budete svoju dovolenkovú destináciu vyberať v roku 2070, bionické a Meta náhľady vám umožnia najskôr si jednotlivé možnosti doslova vyskúšať. Z vlastnej obývačky sa tak presuniete na miesta, ktoré zvažujete. Prejdete sa po pláži, kde vaše chodidlá pošteklí jemný piesok, ponoríte sa do osviežujúcej vody v hotelovom bazéne, prejdete po hrebeni kopca, alebo večer vyrazíte za zábavou do mesta.

Presne tak, ako si dnes skúšate v obchode oblečenie, alebo počúvate hudobné ukážky pred zakúpením albumu, budú môcť aj turisti objavovať a skúšať dovolenkové destinácie v metaverse (prepojenie reálneho, rozšíreného a virtuálneho sveta, pozn red.),“ vysvetľuje profesorka Birgitte Andersen, riaditeľka centra Big Innovation Centre. „Ťažiť z toho budú najmä tí, ktorých čas alebo finančné možnosti sú obmedzené a potrebujú spraviť lepšie, premyslenejšie rozhodnutie.

Čo sa týka konkrétnych destinácií, už to nebudú len prímorské letoviská či mestá. Výber bude oveľa rozsiahlejší a vzrušujúcejší, než si dnes vôbec dokážeme predstaviť. V priebehu 30 až 50 rokov by sa podľa futurológa Shivvyho Jervisa mali dokonca stať realitou aj krátke výlety do vesmíru. Obľúbené by napríklad mohli byť výlety na Mesiac, kde sa povozíte na štvorkolkách a preskúmate krátery.

 

Cestovanie bez pasu

Odborníci predpokladajú, že preprava budúcnosti bude oveľa plynulejšia, rýchlejšia a neuveriteľne jednoduchá. Každé veľké mesto a letisko budú spájať vlastné transportné linky ako súčasť integrovaného systému, vďaka ktorému bude príchod na letisko oveľa pohodlnejší.

85 percent cestovateľov v mnohých krajinách bude využívať elektrickú verejnú dopravu, vrátane autonómnych vozidiel,“ hovorí Dr. Patrick Dixon, šéf spoločnosti Global Change. Bežné podľa neho budú aj e-VTOL – elektrické aerotaxíky, ktoré vás dopravia z domu na letisko. Už dnes sa ich vývoju venuje viac než 250 spoločností.

Starosti s tým, či sme náhodou nezabudli nejaké dôležité doklady, budú dávno zabudnutou minulosťou. Dokonca ani pasy už nebudú potrebné, do roky 2070 budú totiž všetky lístky, vstupenky, ale aj akékoľvek preukazy totožnosti už len digitálne. Biometrické dáta každého z nás budú bezpečne uložené na cloude a dostupné po celom svete, a tak sa budeme identifikovať odtlačkom prsta, zrenicou oka, alebo dokonca tepom srdca, pretože aj ten máme podľa odborníkov unikátny.

 

Letisko ako centrum zábavy

Už nebude potrebné čakať v rade na check-in alebo bezpečnostnú kontrolu – čosi také vlastne zmizne z letísk úplne. „Letisková bezpečnostná infraštruktúra bude neuveriteľné sofistikovaná,“ vysvetľuje biofuturistka dr. Melissa Sterry, „ale zároveň tiež menej otravná.“ Keď vstúpite do letiskovej haly, program na rozpoznávanie tváre zaregistruje váš príchod, identifikuje vás, priradí k zarezervovanému letu a do vášho osobného zariadenia, napríklad smartfónu alebo inteligentných hodiniek, zašle potrebné informácie.

Hoci však vďaka novým technológiám na letisku nebudú žiadne rady, aj tak tam zrejme budete chcieť byť o čosi skôr. „Letisko budúcnosti sa stane destináciou, miestom, kde chcú zákazníci tráviť čas,“ predpokladá profesor Braithwaite, „napríklad ako singapurské letisko Changi.“ Dospelí cestujúci si tam užijú nákupy, masáže a iné oddychové aktivity, ich deti sa zas zabavia na ihriskách pod dohľadom robotov.

 

Batožina

Svoju batožinu v podstate neuveríte – vďaka zabudovaným inteligentným dátovým štítkom bude automaticky presunutá z vlaku alebo taxíka a odoslaná na správne letisko, pričom prejde biologickou, chemickou i vizuálnou kontrolou. Otázne však, je či vôbec nejakú batožinu mať budeme. „Nakoniec by potreba veľkého kufra mohla zmiznúť úplne. Namiesto toho, aby ste na dovolenku brali svoje oblečenie, vám bude stačiť len poznať svoje miery!“, hovorí odborník na dopravu, profesor Graham Braithwaite z Cranfield University.

Revolúciu by v tomto smere mali spôsobiť 3D tlačiarne a služba recyklovaného šatstva vo vašej destinácii. „Jednoducho tam pred odletom zašlete svoje miery získané telesným skenerom a po príchode nájdete skriňu plnú odevov presne vo vašej veľkosti. Po vašom odchode bude šatstvo recyklované a znova vytlačené pre ďalšieho turistu. To nielen zníži stres pri balení, ale dovolenková móda sa tiež stane udržateľnejšou.

Tašky už nebudete potrebovať ani na nákupy. Odborníci predpokladajú, že si počas návratu domov kryptomenou na letisku pred odletom alebo priamo v lietadle zarezervujete a zaplatíte svoj bezcolný nákup. Ten vás počká v príletovom terminále, a tak nebudete musieť cestovať s ťažkými fľašami cez polovicu sveta.

 

Na palube lietadla

Aj na palube lietadla vás čaká omnoho väčší komfort ako dnes. Momentálne sú sedadlá z bezpečnostných dôvodov štandardizované, inovácie však prinesú ľahšie a zároveň pevnejšie materiály, a tak podľa doktorky Melissy Sterryovej budú v budúcnosti omnoho pohodlnejšie.

Už nebude „jedna veľkosť  pre všetkých“, ale budete si môcť zarezervovať druh sedadla, ktorý je najvhodnejší pre váš typ postavy, výšku a stavbu tela. Inteligentné materiály sa tiež prispôsobia vašim teplotným preferenciám, schladia vás, alebo zahrejú. Zahŕňať budú aj antimikrobiálne prvky pre zvýšenú hygienu.

Futurista Shivvy Jervis tiež predpovedá, že v lietadlách bude vďaka vylepšenému dizajnu viac priestoru. „Niektoré lietadlá budúcnosti budú skôr ako hotely na oblohe, s množstvom priestoru pre nohy, salónikmi, kde sa môžete baviť, či barmi. Pre všetkých pasažierov, nielen pre prvú triedu.“ Bude teda len na vás, čo si chcete (alebo môžete) dovoliť.

 

Hotely

Hotely budú v budúcnosti vznikať aj pod zemou alebo pod vodou. Tie vidí futurista Shivvy Jervis ako „podmorský raj, kde z okna spálne uvidíte húfy plávajúcich rýb.“ Podzemné ubytovacie zariadenia budú vybudované najmä na púšťach alebo v horách a umožnia tak turistom navštíviť aj miesta, ktoré sú dnes neobývateľné.

Technológie samozrejme ovplyvnia aj interiér ubytovacích zariadení. Už dnes sú realitou roboty na recepcii, v budúcnosti váš možno v hoteli privíta osobný digitálny holografický asistent, ktorý splní každé vaše želanie. Kľúč ani kartu od izby už potrebovať nebudete. Dvere rozoznajú vašu tvár a odomknú sa podobne ako váš telefón.

Odborníci predpokladajú, že si dokonca v budúcnosti budete môcť vybrať dizajn izby podľa vlastného gusta. Pri vstupe bude hrať vaša obľúbená hudba, farba stien sa prispôsobí vašej nálade a vzduch bude voňať tak, ako sa vám to páči. Voda vo vani bude mať tú správnu teplotu a jedlo podľa vašich predstáv vytlačí zabudovaná 3D tlačiareň.

 

Zábava, akú zatiaľ nepoznáme

Aj dovolenková zábava zmení svoju podobu. Vďaka špeciálnym exoskeletenom či iným bionickým oblekom si aktívny oddych užijú aj tí, ktorým to ich vlastné telo neumožňuje a bežnou zábavou sa stane tzv. sea-fari, teda podmorské safari, kde sa turisti dostanú na dosah živočíchom v hlbinách vďaka špeciálnym vyhliadkovým ponorkám.

Na svoje si prídu aj milovníci histórie. Skutočné cestovanie v čase síce možné nebude, vďaka rozšírenej realite však pred vami pamiatky doslova ožijú. Podľa dr. Melissy Sterry uvidia v budúcnosti turisti pod aténskou Akropolou debatujúceho Sokrata, vo francúzskom mestečku rušný stredoveký trh a vo Vatikáne zas Michelangela, maľujúceho Sixtínsku kaplnku.

Bežná bude tzv. zmiešaná realita, kde sa budú obrazy skutočnej krajiny prekrývať s vizuálnou rekonštrukciou udalostí, ktoré sa tam stali. Vďaka tomu sa stanete súčasťou vojska, pochodujúceho do boja, alebo sa pridáte k jasajúcemu davu v hľadisku prvých Olympijských hier. Na tmavších miestach by mohli mať tieto prvky podobu hologramu, na svetle ich videnie umožnia špeciálne okuliare. Zážitok by ešte mohli umocniť haptické (hmatové) obleky, vďaka ktorým precítite alternatívnu realitu každou svojou bunkou.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: easyJet

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa