Pulčínske skaly - Hradisko je rajom pre turistov i milovníkov pokoja

2011-12-03 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Nenápadná osada, ktorá je súčasťou moravskej obce Francova Lhota a turisticky obľúbenej oblasti Valašsko, je významnou súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Pulčínske skaly - Hradisko. Vo vsetínskom okrese jej patrí zvláštne prvenstvo. S nadmorskou výškou 680 metrov je najvyššie položenou obcou okresu. Národná prírodná rezervácia Pulčín je súčasťou Javorníkov a Chránenej krajinnej oblasti Beskydy. Rozkladá sa na ploche 72,73 hektárov.



Rezervácia je vyhľadávanou destináciou turistov z Moravy, Čiech i Slovenska. Kto raz navštívi oblasť Pulčína, navždy sa do tejto oblasti zamiluje. Magické ticho a neuveriteľný pokoj sálajúci z každého kúska moravskej zeme, pohostinnosť ľudí a zaujímavé zloženie fauny a flóry, sa dotknú srdca každého človeka.

Výhľad z okolitých kopcov doslova vyráža dych a pohľad na pasúce sa ovce umocňuje nekonečný pokoj, ktorým sa táto oblasť pýši.

Skvostom oblasti je nielen prekrásna príroda s fascinujúcimi skalnými útvarmi na čele s Pulčínskymi skalami, ale napríklad i pulčínske lipy s obvodom až 460 cm.

Zaujímavosťami sú zachovalé schody stredovekého hradu, vytesané do skál, či kamenné more. Nesmieme zabudnúť na majestátny vrch Hradisko, ktorý je olemovaný skalami, ktoré pripomínajú korunu.

Ak navštívite kaňon Antona v zime, môžete dosýta obdivovať neobyčajné ľadopády a cencúle oranžovej i hnedej farby. Rezervácia sa pýši štyrmi jaskyňami, pričom najväčšia z nich je 42 metrov dlhá a má príznačné meno - Veľryba. Bohužiaľ, prístup do jaskýň nie je pre hroziace nebezpečenstvo dovolený.

 

Tipy pre trávenie voľných chvíľ

Okrem spomínaných prírodných krás, ale i ďalších, ktoré vám odporučí obecné informačné stredisko, môžete voľný čas tráviť mnohými spôsobmi. Aktivitou číslo jeden je samozrejme turistika a cykloturistika.

Prehľadne označené a udržiavané chodníky i napriek nestabilnému pieskovcovému podkladu zaručujú, že sa nestratíte. Môžete si naplno vychutnávať krásy panenskej prírody, pokiaľ nestretnete niektorú zo šeliem - medveďa hnedého, vlka či rysa ostrovida.

Ak sa chcete dostať do NPR Pulčín, choďte po červenej priamo z obce Pulčín. Ďalšie smerovanie si môžete zvoliť podľa turistických značiek, pôsobivý je napríklad turistický chodníček  Pulčín - Zděchov.

Turistika je v plnom prúde po celý rok, hoci v zime je spoznávanie rezervácie oveľa náročnejšie a určené skôr pre zdatnejších turistov. Okolité kopce ponúkajú pomerne bohaté športové vyžitie pre bežkárov. Výnimkou nie sú ani amatérski horolezci, ktorí využívajú skalnaté útvary k tréningom.

Ak by ste mali záujem o túto aktivitu, v informačnom stredisku vás upozornia, že Pulčínske skaly nie sú oficiálne určeným útvarom pre lezenie, resp. horolezectvo je v tejto oblasti zakázané.

V obci sa počas roka, pod záštitou informačného strediska a občianskeho združenia, konajú viaceré akcie. V lete, konkrétne v mesiaci júl, je organizovaný Pulčínsky amfolkfest nazývaný „Malý festival na konci sveta“, ktorý minulý rok oslávil 15. výročie svojho vzniku.

Na svoje si prídu priaznivci folku, jazzu či word music. V auguste sa v obci koná typický jarmok. Zaujímavosťou je „Slet čarodějek“ či „Valašská drakiáda“, ktorým patria termíny v septembri a októbri. Návštevníci sa môžu tešiť aj na viaceré výstavy, ktorých organizátorom sú informačné stredisko spolu s občianskym združením.

Spoločné chvíle strávené s rodinou si môžete naplno užívať v tábore, zriadenom na okraji rezervácie, pri teple horiaceho ohňa a opekaných špecialitách, ktoré si vlastnoručne pripravíte.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa