Lednice - Versailles južnej Moravy

2014-03-04 14:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Rozprávkový zámok obklopený pompéznou záhradou, nekonečné koberce kvetov a zákutia so solitérnymi pamiatkami, saletmi. Miesto, kde si viete dokonale predstaviť, ako sa tu pred niekoľkými storočiami prechádzali vyfintení aristokrati, na romantických loďkách sa po okolitých kanáloch prevážali kňažné a ich srdcia dobývali šľachtici, preháňajúci sa po parku na plnokrvníkoch.



Prekrásny Lednicko-valtický areál, rozprestierajúci sa na tristo štvorcových kilometroch iba 90 km od Bratislavy, patrí medzi najkrajšie pamiatkové sústavy v Českej republike.

Naši západní susedia si cenu tohto historického pokladu dobre uvedomujú, preto sa o objekty a celú oblasť príkladne starajú. Aj preto sa pri návšteve niektorej z častí areálu budete cítiť ako niekdajší zámockí páni vo svojom prepychovom panstve.

Najjužnejší cíp Čiech vďačí za tento pozoruhodný areál rodu Lichtenštajnov. Turistami najnavštevovanejšou obcou sú Lednice a ich zámok obklopený veľkolepým parkom. Na jeho mieste stála už v 13. storočí vodná pevnosť, z ktorej neskôr vzniklo honosné novogotické sídlo.

Mnohé z desiatok izieb sú sprístupnené verejnosti, stačí si vybrať niektorý z tematicky zameraných okruhov. Sprievodcovia ponúkajú prehliadku reprezentačných sál, súkromných kniežacích apartmánov, detských izbičiek lichtenštajnských princov a princezien či návštevu umelo vybudovanej jaskyne Grotta s výstavou strašidiel.

Hoci zámok šľachticom slúžil zväčša ako letné sídlo, neváhali v ňom vybudovať premyslený systém ústredného kúrenia, luxusné kúpeľne, spoločenské jedálne a tanečné sály. Aby im k pohodliu nič nechýbalo, zámok je prepojený s gotickou katedrálou a milovníkov flóry poteší skleník, ktorý bol pribudovaný v polovici 19. storočia. Nájdete v ňom tropické kvety i niekoľko storočí staré palmy.

Deň strávený v Lednici si najlepšie užijete, ako ho spojíte s prechádzkou v rozľahlom zámockom parku. Jeho prehliadku je možné absolvovať aj so záhradným architektom, ktorý prezradí viac o histórii parku i vzácnych rastlinách v ňom. Naprieč parkom sa však môžete vybrať aj sami a objavíte množstvo fascinujúcich zákutí.

Jedným z najzaujímavejších objektov je rozhľadňa Minaret, ku ktorej si môžete cestu urýchliť v kočiari s konským dvojzáprahom. Exotická islamská veža púta pozornosť už z veľkej vzdialenosti a dovidíte ešte ďalej, ak vystúpate 302 schodov na jej vrchol. Od Minaretu sa zase môžete na loďke po jednom z miestnych kanálov preplaviť k Janovmu hradu.

Hoci vyzerá ako torzo stredovekého hradiska, vznikol až začiatkom 19. storočia. Ako spoločenské sídlo využívané na lovecké hostiny si ho nechal postaviť mladý Ján Lichtenštajn, ktorý, ako väčšina šľachticov z obdobia romantizmu, chcel vlastniť peknú kamennú zrúcaninu.

Okrem týchto objektov však lednický areál ukrýva aj ďalšie salety - ojedinelé pamiatky nenápadne roztratené v priestoroch parku. Jedným z nich je Rybničný zámoček, v ktorom si panstvo užívalo radosti rybolovu, neskôr ho Lichtenštajni venovali ornitológom a hydrobiológom pre účely skúmania vzácnej miestnej fauny. Lovecký zámoček zase šľachticom pri početných poľovačkách slúžil ako hájovňa.

Vďaka týmto, ale aj mnohým ďalším historickým, architektonickým a prírodným pamiatkam bol Lednicko-valtický areál v roku 1996 zapísaný medzi Svetové dedičstvo UNESCO. Do jeho lednickej časti sa dostanete jednoducho - po diaľnici z Bratislavy do Brna, zo severných častí Slovenska cez Hodonín. Pri ceste hromadnou dopravou prestúpte v Břeclavi, odkiaľ niekoľkokrát denne jazdí autobus priamo do Lednice.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (24 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa