Zaujímavosti Šumavy: Kašperské Hory

2013-09-03 16:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Romantické mestečko Kašperské Hory je jedným z obľúbených turistických cieľov oblasti strednej Šumavy. Dominantou je hrad Kašperk, ktorý je najvyššie položeným kráľovským hradom v Čechách. História tohto mesta je neodmysliteľne spojená s ryžovaním zlata. Spomienkou na toto obdobie sú aj náučné chodníky, ktoré odhaľujú tajomstvá ťažby a úpravy zlata.



Kašperské Hory sa rozprestierajú v nadmorskej výške 740 metrov nad morom. Ležia na rozhraní CHKO Šumava a prírodného parku Kašperskej vrchoviny. Mesto s bohatou históriou ponúka turistom nielen možnosť navštíviť stredoveký hrad, viaceré múzeá a historické pamiatky. Náučné chodníky ponúkajú i príležitosť, ako si vychutnať dokonalý pôžitok z prechádzok, turistiky a obdivovania nádhernej prírody. V zimných mesiacoch sľubuje miestna zjazdovka nezabudnuteľné zážitky lyžiarom a adrenalín snowboardistom.

 

Dominantou Kašperských Hôr je stredoveký hrad Kašperk

So vznikom stredovekého hradu je spojené meno významného panovníka Karla IV. a rok 1356. Význam hradu spočíval pôvodne v ochrane hraníc a, samozrejme, zlatej rudy, ktorá sa tu ťažila. Zároveň slúžil ako obchodné a správne centrum tejto oblasti. Po viacerých majiteľoch sa hrad pomerne skoro dostal do správy mesta Kašperské Hory a už začiatkom sedemnásteho storočia začal chátrať. Aktuálne patrí zrúcanina hradu k turisticky atraktívnym cieľom Šumavy.

 

Hračky, motocykle i návrat do histórie života na Šumave

Pri návšteve Kašperských Hôr nevynechajte centrum mesta, kde nájdete tri zaujímavé múzeá. Múzeum Šumavy vás zavedie do dávnej minulosti a oboznámi so životom obyčajných ľudí i s obdobiami, keď sa v tejto oblasti ťažilo zlato a obyvatelia sa venovali sklárskemu priemyslu.

Jednu z najväčších expozícii historických motocyklov v Českej republike nájdete v ďalšom múzeu, ktorého zbierku ocenia najmä páni. Nuž a na svoje si prídu aj najmladší návštevníci, pretože Múzeum českej hračky ponúka exponáty z českého ľudového hračkárstva.

 

Prechádzky, turistika i spoznávanie

Kašperské Hory sú obklopené malebnou prírodou. Priamo z centra mesta vedú viaceré náučné chodníky. Vďaka nim si môžete vychutnávať nielen čaro prírody a prechádzok, ale naučiť sa i niečo zaujímavé z minulosti aj súčasnosti.

Náučné chodníky vás prevedú históriou ťažby zlata a dozaista neminiete ani zachované banícke šachty. V tejto oblasti nájdete aj ľahké vojenské opevnenia tzv. „řopíky“, ktoré vznikli v druhej polovici 30. rokov minulého storočia. Medzi ďalšie zaujímavosti, ktoré môžete cestou náučnými chodníkmi „objaviť“, sú Pustý hrádok (pozostatky bašty hradu Kašperk), gotický kostol sv. Mikuláša alebo Klášterský mlýn, kde sa kedysi nachádzali svetoznáme sklárne.

Klenotom Kašperských Hôr je jednoznačne prekrásna príroda, ktorá sa, dúfajme, zachová aj pre ďalšie generácie. Aktuálne prebieha v Kašperských Horách petícia proti aktivitám vedúcim k ťažbe zlata, ktorú môžu svojím podpisom podporiť aj všetci návštevníci.

 

Zdroj/autor: kasperskehory.cz, pamatkykasphory.cz, Mirka, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa