Kamenický Šenov - sklárske umenie v objatí prírody

2013-07-27 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Kamenický Šenov sa nachádza na severe Čiech, v Libereckom kraji. Obkolesený je Českým stredohorím a Lužickými horami. Prvá písomná zmienka o Kamenickom Šenove pochádza z roku 1352, kedy nieslo mesto názov Sonow. Neskôr sa mestečko stalo centrom sklárstva. Dodnes tu existuje sklárska škola, ktorá bola založená už v roku 1856.



Medzi pamiatky, ktoré by ste pri návšteve tohto mesta nemali vynechať, patrí Sklárske múzeum založené F. F. Palmem. Kamenický Šenov má svoju dlhoročnú lustrovú tradíciu. Expozícia múzea podrobne dokumentuje históriu sklárstva tohto mesta, rytie a brúsenie skla v starších obdobiach. Jej súčasťou sú aj lustre a svietidlá firmy Lobmeyr. V Kamenickom Šenove sa dodnes usporadúvajú trienále Medzinárodných sympózií rytého skla.

Medzi ďalšie zaujímavé kultúrne pamiatky patrí Kostol Narodenia sv. Jána Krstiteľa, ktorý je postavený na základoch staršieho dreveného kostolíka. Nad vstupným portálom je umiestnený farebný erb rodu Kinských, doplnený o Rád zlatého rúna. Na severnej strane kostola sa nachádzajú pozostatky starého cintorína s náhrobkami bohatých sklárskych rodín.

Kamenický Šenov však nie je známy len sklárstvom a sklárskou výrobou, preslávili ho aj čadičové „varhany“ (slovensky - organ). Tie sú Národnou prírodnou pamiatkou Pánska skala, nachádzajúca sa v neďalekej Práchni. Už samotná ochrana napovedá, že ide o geologicky významnú lokalitu. Tuhnutím magmy sa tu totiž vytvorili päť až šesťboké čadičové stĺpce, ktoré dosahujú dĺžku až 12 metrov. Usporiadané sú vedľa seba ako píšťaly na kostolnom organe. Na miestach, kde boli tieto horniny rozrušené, sa vytvorilo jazierko.

Kúsok od mesta nájdeme miesto nazývané „Na výhliadke“, ktoré leží na Šenovskom vrchu. Tu boli v roku 1928 založené prírodné kúpele. Súčasťou tohto areálu sú nedávno vybudované dva veľké mestské parky - ako oázy pokoja a relaxu.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí radi aktívne trávia dovolenku, máme tu pre vás jeden zaujímavý tip. Mesto Kamenický Šenov spolu s okolitými obcami (Česká Lipa, Horná Libchava, Volfartice a Nový Oldřichov) vytvorili Cyklotrasu Varhany. Vedie z Českých Líp až k spomínaným čadičovým varhanom.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa