Moravský Štramberk okúzli aj hradom

2013-07-06 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Štramberk je mestečko nachádzajúce sa na Morave, neďaleko Kopřivníc. Leží v predhorí Beskýd v Libotínskych vrchoch, v centre Štramberskej vrchoviny. Štramberk je známy hlavne hradom, ktorý sa tu nachádza. Názov mesta je odvodený od nemeckého slova Strahlenberg alebo Stramberg.



Mesto bolo založené v roku 1359 synom českého kráľa Jána Luxemburského. Dominantou mesta je hrad Strallenberg (Štramberk) s valcovou gotickou vežou, nazývanou aj Trúba. Na Zámocký vrch vedie náučný chodník, ktorým prídete až k hradu. Časť mesta pod hradom tvoria budovy urbanistického rázu z 18. a 19. storočia, ktoré sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie.

V okolí mesta sa nachádzajú jaskyne Šípka a Čertova diera (v súčasnosti už zasypaná), kde sa našli pozostatky neandrtálskeho človeka a osídlenia z doby spred 40 tisíc rokov p. n. l.

Mestečko preslávili aj „Štramberské uši“ - ide o perník, ktorý je nielen chutný, ale aj voňavý. Ten sa už mnohé storočia pečie ako spomienka na legendárne víťazstvo štramberských kresťanov nad mongolským vojskom počas bitky v roku 1241.

Medzi ďalšie turistické lákadlá tohto jedinečného mesta patrí aj Valašský betlehem. Avšak v roku 1992 došlo k zničeniu tejto vzácnej pamiatky, a tak bol nahradený papierovou kópiou.

Pre svoj jedinečný archeologický význam a prírodnú krásu bol Štramberk vyhlásený za chránenú lokalitu a neskôr za mestskú pamiatkovú rezerváciu. V tomto mestečku sa už počas 17. storočia ťažil vápenec, v ktorom sa našli mnohé skameneliny dodnes vystavené v známych európskych múzeách (Viedeň, Mníchov). Nachádza sa tu aj mnoho vzácnych teplomilných druhov rastlín (Lomikameň trojprstý). Na tieto rastliny sa viažu aj teplomilné živočíchy, napr. Otakar feniklový.

Štramberk má u našich západných susedov ešte iné pomenovanie a to „Moravský Betlém“. Ak chcete zistiť prečo, navštívte toto neopakovateľné miesto a určite sa to dozviete.

 

Zdroj/autor: wikipedia, stramberk.info, Mária Janková, drom

  

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa