Hradec Králové: jedno z českých kráľovských miest

2013-06-22 10:00:00 |   |    | 

Mesto sa nachádza na sútoku riek Labe a Orlica, leží na východe Čiech a predstavuje centrum Královohradeckého kraja.



 

Územie mesta bolo osídlené už v predhistorickej dobe. Na archeologických náleziskách na okraji mesta bolo nájdené osídlenie z praveku, ale i z doby rímskej. Toto územie patrilo medzi významné obchodné strediská. Počas 10. storočia sa zjednotili české kmene pod vládou Přemyslovcov a mesto sa stalo sídlom kniežatstva. Přemysl Otakar I. v 13. storočí postavil hrad s tržným prehradením slobodného kráľovského mesta, neskôr bol postavený nový gotický kráľovský hrad.

Mesto rozkvitalo hlavne v období stredoveku, kedy bolo tzv. „venným mestom“ českých kráľovien. Na konci tohto obdobia bola v Hradci Králové postavená gotická katedrála sv. Ducha, ktorá sa nachádza na Veľkom námestí, pri nej leží ešte Biela veža a Stará radnica, ako najznámejšie a najzachovalejšie pamiatky mesta.

Mesto slúžilo aj ako vojenská pevnosť, ktorá bola počas bitky v roku 1866 zničená. Začiatkom 20. storočia teda došlo k výstavbe nových budov pod taktovkou architektov Gočára a Kotěry. Tí pretvorili Hradec Králové na „Salón republiky“. Ak navštívila Českú republiku v minulosti nejaká významná zahraničná návšteva, s veľkou pravdepodobnosťou bola súčasťou jej programu aj obhliadka mesta Hradec Králové.

Hradec Králové však nie je len mesto historickej a novodobejšej architektúry, naplno žije svojím kultúrnym životom. Miestne divadlo, Klicperovo divadlo, je štvornásobným nositeľom ceny Divadlo roka a ocenené ako „Najlepšie európske divadlo pre mladé publikum“ (2008). Pre mladšiu generáciu a fanúšikov moderných hudobných štýlov sa tu usporadúvajú dva známe letné festivaly: Rock for People a Hip Hop Kemp.

Mesto má mnoho zaujímavostí, z ktorých sa dá vyberať, takže pravdepodobne každý  návštevník tohto „slobodného kráľovského mesta“ si príde na svoje. Vedeli ste napríklad, že v roku 1864 tu vznikla svetoznáma továreň na výrobu pián od firmy Antonín Petrof? Alebo to, že samotný Ľudovít Štúr a Jozef Miloslav Hurban, naši slovenskí dejatelia a národovci, boli istý čas hosťami iného českého národovca, Jána Hostovíta Pospíšila, práve tu v Hradci Králové?

Ak patríte medzi ľudí, ktorí majú zaujímavosti a historické udalosti v obľube, ráčte navštíviť Hradec Králové. Nájdete tu nielen odpovede na svoje zvedavé otázky, ale aj príjemné prostredie a atmosféru dôb dávno minulých.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa