Ostrava: český moravsko-sliezsky klenot

2012-12-09 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Mesto Ostrava vzniklo ako malá osada pri rieke Ostrá (dnes Ostravice), po ktorej dostala meno. Mesto môžeme rozčleniť na 2 základné časti: Moravskú a Sliezsku Ostravu. V stredoveku prechádzala mestom jantárová cesta.



Neskôr mesto stratilo svoj hospodársky význam, našlo ho znova až v 18. storočí, kedy sa tu objavilo ložisko vysoko kvalitného čierneho uhlia. V roku 1828 založil olomoucký arcibiskup Rudolf Ján huty nazvané po ňom Rudolfove. Neskôr z nich vzniklo „oceľové srdce Českej republiky,“ mesto Vítkovice. Známe svojimi železiarňami a hokejovým klubom.

Ostrava je krajským mestom, ktoré leží na rozhraní Sliezska a Moravy na severovýchode Českej republiky, neďaleko hraníc s Poľskom. Je tretím najväčším mestom našich západných susedov. Je centrom priemyslu (ťažobný a chemický), ale i centrom vzdelania (Palackého univerzita).

Ostrava so svojou bohatou históriou má v mnohých smeroch čo ponúknuť turistom. V meste sa nachádzajú 4 mestské pamiatkové zóny. Zároveň je východiskovým bodom pre turistické regióny Jaseníky a Beskydy.

Prírodné lokality sú udržiavané ako chránené územia, napr. Polanský les a Polanská niva, ktoré sú súčasťou CHKO Poodří. K prírodným raritám na území mesta patria aj bludné balvany zo švédskej žuly (pôvodom zo Škandinávie).

Mesto som navštívila v predvianočnom období a prekvapilo ma príjemnou vianočnou atmosférou a fantastickými trhmi. Dominantou mesta je Nová radnica, kde sídli magistrát. V budove nájdete aj vyhliadkovú vežu, ktorej návštevu určite nepremeškajte. Rozprestrie sa pred vami panoráma celého mesta, ktoré budete mať ako na dlani. Môžete si vytvoriť vlastné fotografické zábery, ktoré vám budú pripomínať návštevu tohto významného českého mesta.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa