Rožnov pod Radhoštěm - srdce Valašska

2013-04-02 13:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Rožnov pod Radhoštěm je mestečko v Čechách, ktoré leží v okrese Vsetín v Zlínskom kraji. V minulosti tu fungovali svetovo známe klimatické kúpele. Dnes má mestečko skôr modernejší charakter.



Prvá písomná zmienka pochádza z 13. storočia, zakladateľom mesta bol olomoucký biskup Bruno zo Schaumburku. Olomoucký biskup tesne pred odchodom na križiacku výpravu uviedol toto mestečko v zozname svojho majetku. Nad mestom od roku 1310 stojí hrad nad Rožnovem.

V 18. storočí vďaka brnenskému lekárovi Dr. Kročákovi tu dochádza k vzniku klimatických kúpeľov. Najväčší rozkvet dosiahli kúpele v 20. storočí, kedy sa tu liečili ochorenia srdca, pľúc a celej dýchacej sústavy. Kúpele navštívil i Sigmund Freud, zakladateľ psychoanalýzy a Georg Mendel, zakladateľ genetiky.

Rožnov je dnes známy hlavne Valašským múzeom v prírode, ktoré sa skladá z viacerých drevených ľudových stavieb vložených do prostredia mestského parku, tvoriac tak Drevené mestečko. Samotné živé múzeum tvorí Valašská dedina a Mlynská dolina. V Mlynskej doline sú technické vodné stavby, mlyn, píla, ktoré fungujú dodnes. Vo Valašskej dedine sa pestujú aj v súčasnosti tradičné plodiny, chová sa dobytok. Každoročne sa tu konajú vystúpenia národopisných súborov počas folklórneho festivalu Valašský rok. Múzeum je najstarším svojho druhu v strednej Európe.

V meste a jeho okolí sa nachádza veľké množstvo športovísk pre zimné a letné športy, nájdete tu aj veľa turistických ciest a cyklotrás. Milovníci rybárčenia v okolí Rožnova majú k dispozícii priehrady a rybníky so pstruhovými vodami. Pokiaľ máte dosť už klasickej dovolenky, navštívte Rožnov pod Radhoštěm. Vy a prípadne aj vaše deti tu nájdete všetko, o čo ste ukrátení životom v meste.

 

Zdroj/autor: wikipedia, roznov.cz, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa