Krásy Moravského krasu

2013-03-15 12:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Česká republika síce nemá podobné veľhory, ako sú napríklad naše Vysoké Tatry, pochváliť sa však môže inými prírodnými krásami vyznačujúcimi sa nevšednou malebnosťou. Medzi ne môžeme určite zaradiť aj nádherné prírodné scenérie, ktoré sa nachádzajú v Jihomoravském kraji neďaleko Brna. Na mysli máme Moravský kras.



Neďaleko od nás

Niektorí ľudia pochodili celý svet, no nevedia, aké krásy sa nachádzajú kúsok od nich. To je prípad aj Moravského krasu. Nachádza sa totiž neďaleko česko-slovenských hraníc a niektorí Slováci ho majú takpovediac priamo za dverami. Tiahne sa od obcí Líšeň a Maloměřice u Brna 25 kilometrov až k obciam Sloup a Holštejn na šírke tri až šesť kilometrov. Vďaka tejto rozlohe ide o vôbec najväčšiu a najlepšie vyvinutú krasovú oblasť s najširším spektrom krasových javov v celej Českej republike.

 

Jaskyne, útvary, priepasť...

Moravský kras sa delí na tri časti: na severnú, strednú a južnú. Najväčšie „atrakcie“ čakajú na návštevníkov práve v prvej menovanej časti, ktorá je odvodňovaná riečkou Punkvou. Podľa nej dostali názov aj Punkevní jeskyně, ktoré sú najnavštevovanejšie jaskyne v rámci Českej republiky. Podľa oficiálnych údajov ich ročne navštívi až 200 tisíc turistov, pre ktorých sú atraktívne aj plavbou na loďkách po podzemnej riečke Punkva.

Počas prehliadky spomínaných jaskýň sa návštevníci dostanú aj na dno priepasti Macocha, ktorá je so svojimi 138,5 metrami najväčšou priepasťou svojho druhu nielen v Českej republike, ale dokonca aj v Strednej Európe. Viaže sa k nej krásna a starobylá povesť: istá macocha nemala v láske syna svojho nového muža, a tak sa ho v jeden deň rozhodla zbaviť tým, že ho zhodí do tejto priepasti. Chlapec sa však počas pádu našťastie zachytil na konároch, no macocha nevedela zniesť strašné výčitky svedomia a sama nakoniec skončila v priepasti. Odvtedy tá nesie meno Macocha.

Za návštevu určite stojí aj Kateřinská jeskyně, ktorá sa tiež nachádza v severnej časti krasu. Svojich návštevníkov doslova očarí rozprávkovou atmosférou, ktorú vytvorila príroda a ľudia jej k tomu trochu dopomohli. Vďaka nasvieteniu akoby totiž ožili rôzne stalagmitové útvary, spomedzi ktorých je zrejme najznámejšia Čarodejnica opierajúca sa o palicu. Každého však bezpochyby nadchnú aj priestory Hlavného dómu, ktorý je 97 metrov dlhý, 44 metrov široký a 20 metrov vysoký.

 

Zopár praktických informácií

V Moravskom krase je toho príliš veľa, než aby to bolo možné zahrnúť len do jedného článku. Oplatí sa teda sadnúť do auta, na vlak, autobus alebo aj bicykel a vybrať sa priamo sem. A keďže  máme marec, napríklad spomínané jaskyne sú už v tomto období návštevníkom prístupné. Úplne zatvorené sú len po dobu zimných mesiacov, čiže v decembri, januári a februári. Ideálne je krásy tohto krasu navštíviť mimo hlavnej sezóny, pretože v letných mesiacoch sú prakticky všetky vstupy do jaskýň na mnoho týždňov dopredu rezervované. Lepšie bude teda aj pre vás rezervácia vopred.

Pokiaľ ide o ceny za vstup do jednotlivých jaskýň, tie sa pohybujú okolo sto korún českých pre dospelého v závislosti od dĺžky prehliadky a atraktivity jaskyne. Ubytovať sa pritom môžete v jednom z mnohých penziónov, privátov či hotelov, ktorých je v tejto oblasti skutočne viac ako dosť. Nuž a ak by ste boli fanúšikom cykloturistiky, tak aj v tomto prípade je pre vás Moravský kras ideálnym miestom na dovolenku - čaká tu na vás totiž pomerne slušné množstvo cyklotrás, vďaka ktorým si tunajšie krásy prírody vychnutnáte ešte lepšie.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa