Čarovné Valašsko

2013-07-12 14:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Leto - to je pre Slováka predovšetkým chorvátske more, Tatry či Liptov. Krásne hory a skvelé miesta na relax však možno nájsť napríklad aj pár kilometrov za česko-slovenskými hranicami, v Beskydoch a írečitom valašskom kraji. Príjemne vás šokuje pohostinnosť a srdečnosť miestnych ľudí, ale aj úroveň služieb.



Veľké Karlovice - relax v lone hôr

Svoje potulky začíname vo Veľkých Karloviciach - malebnej dedinke len 10 km od hraničného priechodu Makov. Ak hľadáte tichý relax v lone hôr s čistým vzduchom, hlboké lesy plné húb, horské bystriny, drevené chalupy či stáda pasúcich sa oviec, ste na správnom mieste.

 

Soví pochod a hľadanie pokladu

Pokiaľ máte doma malého neposedného bádateľa, určite nevynechajte takzvanú Kulíškovu náučnú stezku okolím hotela Horal. Táto turistická trasa je špeciálne vytvorená pre deti, je dlhá 2,5 km a má 10 zastávok. Jej symbolickým sprievodcom je kulíšek - vzácna a zároveň najmenšia sovička v Európe (má len 16 cm), hniezdiaca práve vo Veľkých Karloviciach. Cestou môžu deti tiež nakŕmiť ovečky.

Rodinám s väčšími deťmi je určená taktiež 6 km dlhá turistická trasa Hľadaj poklad na Galiku. Deti na nej plnia jednoduché úlohy a postupne tak získavajú čísla do kódu, s ktorým potom v cieli otvoria schránku pokladu.

 

Raj bikerov i turistov

Rodiny s deťmi a seniori ocenia ľahšie trasy plné okolitých krás. Zdatných turistov i cyklistov poteší množstvo trailov s väčším prevýšením, ktoré ponúkajú nádherný výhľad do krajiny z hrebeňov hôr. V blízkom okolí sa dá prísť ku trom rozhľadniam - Súkennická, Ztracenec a Miloňová. Obľúbeným cieľom je hrebeň hory Soláň s náučnou trasou vyzdobenou drevenými sochami s valašskými motívmi a povesťami. Menej zdatní cyklisti môžu vyraziť na nenáročnú cyklotrasu Bečva, ktorá sa vinie údolím pozdĺž Vsetínskej Bečvy. Z Veľkých Karlovíc až do Vsetína meria 30 km a je vhodná aj pre inline korčuľovanie.

 

Slivovica, kyselica a frgále

Ak sa povie Valašsko, väčšina z vás si asi spomenie na Bolka Polívku, jeho Dedičství, Valašské kráľovstvo a neodmysliteľnú slivovicu. To však nie je zďaleka všetko. Skvelá valašská polievka - kyselica - je obdobou našej kapustnice. Nemenej si pochutnáte tiež na tradičnom valašskom koláči z tenkého cesta - frgáli. Valašská „prapuvídka“ hovorí, že frgál je po valašsky „nevydarený koláč“, zrejme preto, že kysne až trikrát. Opak je však pravdou. 

 

České more

Ak by vám predsa len chýbalo more, potešíme vás. Vodný svet v hoteli Lanterna totiž ponúka aj bazén so slanou vodou. Vo Veľkých Karloviciach nájdete ubytovanie od dvoj- až štvorhviezdičkových hoteloch (Galik**, Horal***, Lanterna****), deti do 12 rokov na prístelke s raňajkami v rámci niektorých balíkov majú pobyt zdarma.

Viac info na www.valachy.cz.

 

Rožnov pod Radhoštěm a okolie

Ak preferujete živšiu dovolenku, obdivujete a máte radi architektúru a pamiatky, potom je tu pre vás druhý okruh. Určite sa vám bude páčiť Valašské múzeum v prírode, skanzen valašskej dediny. Najstaršiu časť, Drevené mestečko, sprístupnili verejnosti už v roku 1925. Najrozsiahlejšou je Valašská dedina, ktorá pripomína tvrdzu na úbočí Beskýd. Interiéry domov sú z polovice 19. storočia. Dodnes funkčné technické stavby môžete obdivovať v Mlýnskej doline. Nechýba tu mlyn či kováčska dielňa. Obed i kávu si môžete vychutnať na Masarykovom námestí v strede Rožnova. V okolí mesta tiež nájdete nespočetné množstvo turistických a cyklistických trás.

Viac info na www.roznov.cz.

 

Rozprávkový kopec

Ak chcete uniknúť ruchu mesta, ideálny je výlet na Pustevny (1 018 m.n.m.). Toto čarokrásne a obľúbené výletné miesto je známe unikátnymi drevenými zrubovými stavbami, Maměnkou a Libušínom, ktorých tvorcom bol v závere 19. storočia známy slovenský architekt Dušan Jurkovič (o.i. autor mohyly M. R. Štefánika na Bradle). Pri dobrom výhľade dovidíte až na vrchol Choča za Ružomberkom. Tu sa nachádza aj vrchol lanovky, ktorá vedie z opačnej strany kopca, z rodiska známych skokanov na lyžiach, Frenštátu pod Radhošťom. Výborným typom na prechádzku je od Pustevní len 4 km vzdialený vrchol Radhošť (1 129 m.n.m.) aj s kaplnkou a sochami Cyrila a Metoda či pekné skalné útvary pri jedinom beskydskom plese, smerom na vrchol Čertův mlýn (1203 m.n.m.).

Viac info na www.pustevny.cz.

 

Romantický zapadákov

Ak vás láka pobyt mimo civilizácie a nádych starých časov, odporúčame osadu Staré Hamry. Práve tu Petr Bezruč napísal svoju Maryčku Magdonovu. Tá má na miestnom cintoríne dokonca svoj pomník, odhalený v roku 1933. V zime tu nájdete malé milé lyžiarske stredisko, v lete kilometre romantických prechádzok po Beskydách na pomedzí Česka a Slovenska. Zaujímavosťou je staromódny turistický Hotel Charbulák, z ktorého ide skvelá atmosféra a srdečnosť, ktorú dedia generácie charbulákovskej rodiny. Pani Charbuláková vám napríklad rada vysvetlí, že na izbe tečie teplá i studená voda. Stačí otočiť kohútiky.

Viac info na www.charbulak-beskydy.cz.

 

Zdroj/autor: PR.Konektor, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa