Zámok Kynžvart - výnimočné sídlo kancelára Metternicha

2019-04-01 12:00:00 |   |    | 

Plánujete výlet do Karlových Varov? Zastavte sa aj na neďalekom sídle niekdajšieho rakúskeho kancelára. Bol výborným diplomatom, ale aj vášnivým zberateľom. A práve túto svoju stopu zanechal na zámku Kynžvart.



 

Zámok Kynžvart je jednou z najvýznamnejších pamiatok Karlovarského kraja. Po oddychu v niektorých z blízkych známych kúpeľoch vám ponúkne spestrenie v podobe jedinečnej expozície.

Kynžvartský zámok bol postavený v období 1585 – 1597 ako renesančná stavba. Rakúsky kancelár Metternich sa však nechal inšpirovať viedenským klasicizmom, a tak sa v rokoch              1820 – 1839 realizovala rozsiahla prestavba, ktorá znamenala pre viedenského architekta Pietra Nobile zohľadnenie rôznych kancelárových požiadaviek.  

Hoci bol Kynžvart predovšetkým reprezentatívnym sídlom rakúskeho kancelára Klemensa Lothara Metternicha, už v roku 1828 tu buduje tento diplomat aj jedno z prvých európskych múzeí. Knieža mal záľubu v zberateľstve a takouto formou sa o svoje „kúsky“ podelil s ostatnými.

Nestihli ste napríklad ešte navštíviť Egypt? Nevadí, Metternich dostal od egyptského miestokráľa Muhmada Aliho skutočne nezvyčajný dar. A tak namiesto v pyramíde odpočívajú  za stenami kynžvartského zámku skutočné múmie. Významnú časť zbierky doplnil aj Karl Huss. Posledný chebský kat, zberateľ a liečiteľ sa stal dokonca správcom zámockého múzea.

Ste knihomoľ? Na Kynžvarte by vám zrejme nestačilo ani niekoľko životov, aby ste sa oboznámili so všetkými titulmi knižnice.  V kancelárovej knižnici je 24 tisíc zväzkov, v knižnici jeho syna Richarda je 6 tisíc zväzkov. Kynžvartská knižnica patrí k najvýznamnejších šľachtickým knižniciam v Čechách. Ak teda milujete vôňu starých kníh, ovládate latinčinu, francúzštinu či nemčinu, smelo do čítania. Ale pozor, nepôjde o žiadne romány, ale o skutočnú encyklopedickú literatúru napríklad z oblasti numizmatiky, heraldiky, prírodných vied a podobne.

Veľa určite čítal aj vzdelaný Metternich. A možno si často listoval na vzduchu, v zámockom parku. Aj vy sa ním dnes môžete prejsť a vychutnať si čisté lesné, čerstvým vzduchom nasiaknuté prostredie. Rozsiahly park ponúka viacero romantických zákutí. Lesná kaplnka, ostrovček, vyhliadka... určite si nájdete to svoje.

Ak patríte medzi tých návštevníkov zámkov, ktorí ich navštívia najradšej vtedy, keď je tam takpovediac „živo,“ tak v prípade Kynžvartu budete mať hneď niekoľko možností.Zámok ponúka návštevníkom v priebehu celej sezóny najrôznejšie podujatia – hudobné vystúpenia, výstavy, malé festivaly dokumentárnych filmov, workshopy, ohňové show, špeciálne detské prehliadky. Tradičná zámocká slávnosť so stánkami a celodenným kultúrnym programom sa tento rok koná 15. júna,“  konkretizovali nám z Kynžvartu.

Zámok Kynžvart je tým miestom, kde na vás dýchne sila rakúskej monarchie a odkiaľ to nebudete mať ďaleko k ďalším zaujímavým cieľom. V jeho blízkom okolí sa nachádza napríklad zrúcanina pôvodného hradu Kynžvartm, unikátne miesto Kladská v chránenej krajinnej oblasti či náučný chodník Kynžvartskej kyselky. Alebo sa už vidíte na niektorej z vychýrených kúpeľných kolonád? Rozhodovanie bude ťažké, čaká na vás totiž významná trojka – Karlove Vary, Mariánske a Františkovy lázně.

Použité fotografie pochádzajú zo zámku Kynžvart a z webu www.kvpoint.cz - databanky fotografií Karlovarského kraja.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa