Praha s deťmi: 10 tipov, vďaka ktorým na výlet do Stovežatej nikdy nezabudnete

2020-02-21 12:00:00 |   |    | 

Starší z nás majú Prahu stále v pamäti ako hlavné mesto federálneho štátu, tí mladší ju zas vnímajú ako rušné veľkomesto, ktoré nikdy nespí a svojou ponukou pamiatok aj zábavy môže konkurovať ostatným európskym metropolám. Aj to sú dôvody, pre ktoré sem na víkend, ale aj na dlhšiu dobu mieri toľko Slovákov. My sme pripravili výber aktivít, vďaka ktorým si Prahu zaručene zamilujú aj tí najmenší.



 

Organizácia Prague City Tourism vydala novú mapu Praha:deti s desiatkami miest, kde sa deti zabavia a prípadne sa aj niečo nového naučia. Rozdelené sú do kategórií Múzeá a galérie, Parky a záhrady, Výhľady, Rieka, ostrovy a okolie, Detské ihriská a areály, Baby-friendly reštaurácie, kaviarne a cukrárne, Cukrárne, Hračkárstva a Ostatné zábavné činnosti.

Rezervujte si ubytovanie v Prahe online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

Vytlačenú mapu si môžu záujemcovia vyzdvihnúť v návštevníckych centrách Prague City Tourism. Mapu k stiahnutiu a mnoho ďalších inšpiratívnych a užitočných informácií nájdu užívatelia na tematickom webe www.prague.eu/deti. Nás z uvedených tipov najviac zaujalo týchto desať:

 

Zrkadlové bludisko

Vrch Petřín je skvelou voľbou pre výlet s deťmi. Môžete sa prechádzať po parkoch a obdivovať historické budovy, alebo navštíviť známu rozhľadňu s výhľadom na celú Prahu. Menej návštevníkov ale vie, že v jej blízkosti sa nachádza aj zrkadlové bludisko. Zvonku pripomína stavba z konca 19. storočia malý hrad, vo vnútri však neukrýva tajné kamenné chodby, ale labyrint zo zrkadiel. Najprv sa „preblúdite“ k plastickému obrazu boja Pražanov so Švédmi na Karlovom moste v roku 1648 a potom sa v sieni smiechu pohľadom do vydutých a pokrútených zrkadiel zmeníte na trpaslíkov či dlháňov. Náš tip: Na Petřín sa vyvezte lanovkou zo zastávky Újezd.

 

Cesta do praveku

Milovníci dinosaurov a pravekého života nesmú v Prahe vynechať až dve miesta. Tým prvým je DinoPark Harfa Praha, kde sa môžete vydať na dobrodružnú cestu do druhohôr medzi statické i robotické modely dinosaurov v životných veľkostiach, druhým zasa Trilopark. Toto interaktívno-vzdelávacie centrum ponúka modely vyhnutých organizmov v životnej veľkosti, expozíciu jedinečných fosílií a deti si tiež môžu vytvoriť malé odliatky, domodelovať dinosauriu lebku alebo sa zúčastniť vykopávania veľkej kostry.

 

Najväčšie múzeum najslávnejšej stavebnice

Pražské Múzeum LEGA je najväčším na svete. Na ploche 420 m2 uvidíte vyše 3.000 unikátnych modelov, na ktoré bolo použitých vyše milióna kociek. Rozdelené sú do 20 tematických expozícií, a tak si môžete urobiť výlet za pirátmi, rytiermi či na vesmírnu loď Star Wars, navštíviť svet Harryho Pottera, alebo sa vydať za dobrodružstvami s neprekonateľným hrdinom Indiana Jonesom. Fascinovať vás budú aj jedinečné modely svetoznámych pamiatok, moderných či starých lokomotív a rôznych ďalších dopravných prostriedkov.

 

Čokoláda a slávni

Hoďte realitu za hlavu a vstúpte do expozícií Chocotopia. V Múzeu voskových figurín zažijete úžasné stretnutie so slávnymi osobnosťami (Michael Jackson, Brad Pitt, Katy Perry...) a tiež záhadný a rozprávkový svet pražských legiend. Vedľajšie Múzeum čokolády zase vo svojej unikátnej expozícii oživí slovom, obrazom a chuťou 2600-ročnú históriu čokolády aj jej cestu z plantáží až na váš stôl. V čokoládovej dielni uvidíte, ako sa vyrábajú pravé belgické pralinky a čo je najlepšie – ochutnávka rôznych druhov čokolády je zdarma. Náš tip: Sledujte facebookovú stránku múzeí, niekedy ponúkajú vstup do oboch za cenu jedného.

 

Strašidlám tvárou v tvár

Originálne Múzeum pražských povestí a strašidiel neďaleko Karlovho mosta ponúka veľké množstvo známych i menej známych pražských povestí, ako aj možnosť prejsť sa zákutiami starej Prahy. Podzemná ulička duchov ukrýva tie najslávnejšie pražské strašidlá. Niektoré z nich sú bezhlavé, iné kostrové, zamilované či exotické. Všetky z nich ale v tejto interaktívnej expozícii oslovia nielen deti, ale aj dospelých.

 

Hračkársky raj

Pražská pobočka slávneho londýnskeho obchodu Hamleys je rajom pre deti. Len čo prekročíte prah, ocitnete sa vo svete plnom zábavných atrakcií, živého predvádzania hračiek, tematických akcií a tisícov tradičných i najmodernejších hračiek pre deti každého veku. Vstup do Hamleys aj niekoľko atrakcií (Šmykľavka úplne najviac, Domček stromček...) je zdarma. Za poplatok sa potom môžete odviezť na benátskom kolotoči, zahrať sa s bagrami či závodnými autami, vyskúšať virtuálnu realitu, prejsť sa bludiskom alebo obdivovať motýle v Papilonii.

 

Filmové triky hravou formou

Neďaleko Karlovho mosta sa nachádza unikátne múzeum. Interaktívna expozícia predstavuje celoživotné dielo geniálneho tvorcu Karla Zemana a jeho filmové triky, ktorými preslávil českú kinematografiu. Múzeum je unikátne svojim hravým poňatím – ponúka možnosť zapojiť sa a vyskúšať si na vlastných fotoaparátoch a videokamerách trikové postupy, ktoré Karel Zeman vo svojich filmoch ako Cesta do praveku či Vynález skazy používal. Náš tip: Návštevu múzea spojte s vyhliadkovou plavbou, loď zastavuje priamo pred jeho budovou.

 

Netradičná jazda

Hovorí sa, že najkrajší pohľad na Stovežatú je z paluby jednej z lodí, ktoré brázdia vody Vltavy. Okrem toho sa ale môžete s vašimi najmenšími odviezť aj tzv. Ekoexpresom, teda ekologickým vláčikom, ktorý ponúka netradičné hodinové okružné jazdy historickými ulicami Prahy, počas ktorých spoznáte všetky dôležité pamiatky. Zaujímavý zážitok ponúka aj historická električka, linka č. 41, ktorá počas víkendov a sviatkov jazdí od Planetária až k Múzeu mestskej hromadnej dopravy.

 

Nádherný svet zvierat

Zoologická záhrada hlavného mesta Prahy je podľa TripAdvisoru piatou najlepšou na svete. Nachádza sa v krásnom kopcovitom teréne Trojskej kotliny, kde na ploche 60 hektárov nájdete 10 pavilónov, 150 expozícií, lanovú dráhu, vláčik a mnohé atrakcie. Zoologická záhrada bola prvýkrát otvorená v roku 1931 s 200 zvieratami, dnes ich tu už môžete vidieť 5000. Medzi 670 druhmi sú aj gorily, obrie korytnačky, levy, slony či ľadové medvede. Náš tip: Ak si chcete výlet do ZOO ešte viac spríjemniť, odvezte sa sem loďou. Nalodiť sa môžete na Rašínovom či Dvořákovom nábreží.

 

Filmové legendy

Film Legends Museum je skvelou voľbou najmä pre väčšie deti, ktoré majú rady film, komiks a pop kultúru. V Múzeu filmových legiend uvidia vyše 700 unikátnych sôch, figúrok a replík, ktorých detaily vám vezmú dych. Súčasťou expozície sú okruhy zamerané na kolekciu Disney, Predátor, Votrelec a odkaz H. R. Giggera. Okrem toho tu môžete v životnej veľkosti vidieť napríklad aj Dobbyho z Harryho Pottera, E.T. mimozemšťana, Chuckyho, Annabelle, Shreka či Gluma z Pána prsteňov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa