Skrytý tromf Prahy: Múzeum Zemana patrí k tomu najlepšiemu, čo možno v Stovežatej vidieť a zažiť

2019-03-24 00:00:01 |   |    | 

Metropola Českej republiky je pre slovenských cestovateľov obrovským lákadlom. Jej jedinou nevýhodou je hádam len to, že nikdy nie je dosť času na to, aby návštevník spoznal všetky jej krásy. Jednu atrakciu by ste však ani počas krátkej zastávky obísť nemali – múzeum Karla Zemana spolu s plavbou loďou je totiž zážitkom, na ktorý nezabudnete.



 

Ak si pod pojmom "múzeum" predstavujete skostnatenú inštitúciu s nezáživnými exponátmi, ste na veľkom omyle. Múzeum Karla Zemana vzdáva hold jednému z najvýznamnejších filmárov a v kreativite mu nezostáva nič dlžné. Veď s jeho dielami ako Cesta do praveku či Vynález skazy nuda nehrozila ani pred pol storočím.

Karel Zeman (1910 – 1989) bol už odmalička fascinovaný bábkami. Po ukončení obchodnej strednej školy sa zapísal na štúdium reklamného výtvarníctva vo francúzskom Aix-en-Province a veľa cestoval. Po druhej svetovej vojne začal v Čechách spolupracovať na animovaných snímkach, najväčšiu slávu však získali jeho trikové filmy, ktoré dokázali dávno pred objavením počítačovej animácie pôsobiť úplne reálne.

Jeho debutom bola v tejto oblasti dnes už kultová Cesta do praveku (1955), o tri roky neskôr nasledoval Vynález skazy na motívy Julesa Verna a v roku 1962 film Barón Prášil inšpirovaný slávnou baladou nemeckého básnika Gottfrieda Augusta Bürgera z konca 18. storočia. Tvorbu Karla Zemana obdivovali aj slávni umelci ako Pablo Picasso, Charlie Chaplin či Salvador Dalí, predovšetkým si ale podmanila obrovské množstvo malých aj veľkých divákov po celom svete.

Práve oni by v Prahe rozhodne nemali vynechať výnimočné Múzeum Karla Zemana, ktoré návštevníkov víta už od roku 2012. Expozícia mapuje Zemanovu tvorbu od prvých animácií a bábkových filmov v 40. rokoch minulého storočia až po tvorbu z jeho posledného obdobia. Hlavná časť je venovaná trojici jeho najvýznamnejších filmov, ktoré máte vďaka interaktívnym prvkom konečne možnosť spoznať tak, ako si zaslúžia.

Jednotlivé priestory sú koncipované ako filmové scény a malé ateliéry s kulisami, do ktorých môžu návštevníci voľne vstupovať. Sami si teda vyskúšate, akým spôsobom vznikali unikátne triky, ktoré sa zapísali do dejín svetovej kinematografie a dodnes ich vyučujú na filmových školách po celom svete. Poletíte na lietajúcom stroji, budete riadiť ponorku, prejdete sa po mesiaci Baróna Prášila...

Okrem toho si vypočujete spomienky členov štábu, spoznáte kostýmy hercov aj originálne bábky a uvidíte dosiaľ nepublikované fotografie. Deti dokonca pri vstupe dostanú mapku, vďaka ktorej sami absolvujú svoju vlastnú cestu do praveku. Okrem vzrušenia z objavovania a množstvo nových vedomostí ich na konci výpravy čaká aj vzácna odmena.

Vo výnimočných zážitkoch však môžete pokračovať aj po podrobnom preskúmaní všetkých exponátov. Múzeum Karla Zemana sa totiž nachádza v priestoroch Saského dvora hneď vedľa ústia Karlovho mostu na Malej Strane. Z obchodíku so suvenírmi, ktorý je jeho súčasťou, vedú schody k vltavskému ramenu Čertovka, kde môžete nasadnúť na výletnú loď spoločnosti Paroplavba. Lístky na plavbu si môžete kúpiť priamo v múzeu samostatne alebo v zvýhodnenom balíku spolu so vstupenkami.

Počas 45-minútovej plavby spoznáte nielen romantické zákutia umelo vytvoreného kanála, ktorý v 12. storočí vybudoval rád Maltézskych rytierov pre potreby deviatich malostranských mlynov, ale aj Vltavu medzi Karlovým a Čechovým mostom.

Príjemná sprievodkyňa vám predstaví mnoho zaujímavých miest a povie veľa pikošiek. Dozviete sa napríklad, aké filmy sa nakrúcali na Čertovke, kde stála najvyššia socha Stalina na svete, čo je pražská verzia Eiffelovej veže alebo kde sídlila obávaná Štátna bezpečnosť. Pohľad na krásy Stovežatej z palube lode je zážitkom, ktorý by ste si tiež rozhodne nemali nechať ujsť.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa