Škola hrou: Brnianske centrum VIDA! zabaví aj poučí

2018-02-19 12:00:00 |   |    | 

Ak neviete, kam by ste sa mali budúci víkend vybrať na výlet, máme pre vás skvelý tip. Zaujímavé interaktívne múzeum v Brne je skvelou zábavou nielen pre rodiny s deťmi, ale aj pre dospelých. Veľmi jednoduchou a hravou formou sa tam dozviete mnoho zaujímavostí zo sveta vedy, ktoré vám objasnia i niektoré javy z bežného života.



 

Autom do dvoch hodín

Do Brna sa najideálnejšie dostanete vlastným autom. Po diaľnici je to z Bratislavy menej ako hodinu a pol a z Trenčína trvá cesta do dvoch hodín. Jednou z ďalších možností je aj presun autobusom, keď zo Slovenska do Čiech jazdí viacero autobusových spoločností. Čo sa týka vlakovej prepravy, z Bratislavy do Brna dvakrát denne jazdia priame spoje a pokiaľ budete cestovať cez Žilinu, musíte absolvovať jeden prestup v niektorom z českých miest. V Brne sa už potom vyberte smerom na Výstaviště.

 

150 zaujímavých atrakcií

Vedecké centrum Vida! otvorili po prvýkrát v novembri v roku 2014. Napriek tomu je však pre Slovákov stále novinkou, ktorú len pomaly objavujú. Táto atrakcia je otvorená každý deň od 9:00 do 18:00. Cena za lístok pre dospelého človeka je 190 Kč, deti do 3 rokov majú vstup zadarmo a do 15 rokov platia za vstupenku 110 Kč. K dispozícii sú aj rôzne zľavnené lístky. Vstupenku si môžete kúpiť v predstihu cez internet. Lístok je platný vždy celý deň a je teda len na vás, ako dlho sa tam zdržíte. Pokiaľ by ste sa tam chceli ešte párkrát vrátiť, môžete si zakúpiť permanentku. Vo Vide! nájdete dokopy 150 rôznych atrakcií a odporúča sa na jeho návštevu vyčleniť aspoň dve hodiny. Pokojne tam však môžete stráviť aj dvojnásobok času.

 

Čo všetko nájdete vo Vide!?

Hlavným cieľom tohto parku je urobiť vedu atraktívnejšou, aby na ňu deti aj dospelí pozerali bez predsudkov a naučili sa, že ide o úžasný svet plný neodhalených tajomstiev. Na to tu slúžia rôzne interaktívne pomôcky. Na praktických ukážkach si môžete pozrieť, ako fungujú niektoré prírodné javy, ale získate tam aj základné informácie z oblastí chémie a fyziky. Jednotlivé atrakcie sú stavané tak, aby zaujali rovnako chlapcov i dievčatá, deti aj dospelých.

 

Nevynechajte ani predstavenia

Súčasťou prehliadky v centre sú aj predstavenia so zaujímavými pokusmi. Skúsení chemici alebo fyzici ukazujú divákom v špeciálne upravených priestoroch rôzne pokusy. Všetkému vládne hravá forma, uvoľnená atmosféra a nechýba ani veľká dávka humoru. Častokrát si vyberajú pomocníkov priamo z hľadiska, čo je pre ľudí ešte atraktívnejšie. Takýchto predstavení je do dňa niekoľko a vy máte po zakúpení vstupenky bezplatný vstup na každé z nich. Ak by vás nejaký pokus zaujal, pokojne si ho môžete pozrieť ešte raz. Súčasťou komplexu je malé občerstvenie, takže tam môžete pokojne stráviť dlhší čas a nebude vám naozaj nič chýbať.

 

Pravidelne nový program

Vedecký park Vida! ponúka návštevníkom ešte ďalší bonus navyše. Niekoľkokrát do roka tam organizujú špeciálne podujatia, ktoré prispôsobujú aktuálnej sezóne alebo novej výstave. Tento program môže byť časovo obmedzený a nemusí byť prístupný po celý otvárací čas, preto je vhodné pozrieť si všetky potrebné informácie vopred na internete. Podujatia sú často tematicky ladené, ale prichádzajú aj s novými zaujímavými workshopmi pre deti. Veľkými lákadlami sú akcie, počas ktorých sa naučia deti čarovať, pripravené sú pre nich 3D predstavenia alebo si môžu spolu s odborníkmi vyskúšať vlastné pokusy. I tento program je vždy zahrnutý priamo v cene vstupeniek.

 

Špeciálne ponuky pre školy

Táto turistická atrakcia sa stala veľmi obľúbenou aj počas školských výletov a akcií. Vtedy dokonca ponúkajú organizovaným skupinám osobitný program, ktorý si môžu dohodnúť ešte pred návštevou. Veľmi zaujímavou ponukou sú aj teambuildingové akcie v centre, počas ktorých sa môžu dospelí v tomto priestore nielen uvoľniť, ale prostredníctvom pár hlavolamov aj potrápiť svoje hlavy a zlepšiť si tak logické myslenie. Centrum sa navyše nachádza priamo v komplexe Výstaviska, takže sa často môžete tešiť aj na iné zaujímavé akcie, ktorým môžete prispôsobiť dátum vášho výletu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: VIDA! Brno

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa