Čarovné kúpele Priessnitz: V srdci Jeseníkov lieči voda aj dokonale čistý vzduch

2022-02-09 12:00:00 |   |    | 

Kde bolo, tam bolo, bola raz v Olomouckom kraji, v objatí vrchov pohoria Jeseníky, jedna malá osada. Tu príroda a horský vzduch zrodila živú vodu. I využil jej pôsobenie jeden laik, ktorý sa neskôr stal uznávaným lekárom a zakladateľom vodoliečby, dovtedy svetom nepoznanej. Neberieme vás do rozprávky, berieme vás na miesto, kde voda lieči, do kúpeľov Priessnitz.



 

Hľadáte miesto, kde ešte dokážete byť len s vlastnými myšlienkami, kde lieči tak voda, ako aj vzduch a kde sa obdarujete odpočinkom v srdci chránenej krajinnej oblasti? Jeseníky skrývajú bohatstvo aj v podobe Priessnitzových kúpeľov.

Kúpele Priessnitz nesú svoje meno po zakladateľovi vodoliečby, a to v celosvetovom kontexte. Vincenz Priessnitz svojimi poznatkami o liečbe vodou a systémom procedúr položil jedinečný základný kameň hydroterapie. A v nenápadnej osade, kedysi nazývanej Gräfenberg, zakladá v roku 1822 prvý vodoliečebný ústav na svete. Aj bez kalkulačky doplníme, že v tomto roku tu oslávia 200. výročie.

Dnes už to nie je Gräfenberg, ale Jeseník. Dnes sa tam už neprechádza a nerelaxuje najvyššia šľachtická smotánka, ani tu nestretnete ruského literáta Gogoľa. No čo je tu určite i dnes, je prameň takzvanej živej vody.

Rečou vedy, sila tunajších prameňov spočíva v špeciálnom molekulárnom zložení. Konkrétne biochemické reakcie v spojení s prírodnými vplyvmi vytvárajú zložitejšie molekulové štruktúry. Tie  vodu doslova oživujú a ničia nepriaznivé štruktúry.

Túto jedinečnosť potvrdili aj laboratórne výskumy zo zahraničia. „Najživší“ Fínsky prameň je síce tak trochu od ruky oproti ostatným, ale urobiť tých pár krokov navyše pre takúto jedinečnosť sa oplatí. Pri Večernom, Bezručovom či samotnom Priessnitzovom prameni sa nezľaknite informácie o miernej rádioaktivite. Váš organizmus ju ocení.

Z procedúr, s ktorými prišiel ešte samotný zakladateľ kúpeľov Priessnitz, ale i tých, ktoré pozná dnešná medicína, sa vám môže príjemne zatočiť hlava. Ponuka je totiž mimoriadne široká a originálna. Od spomínaných špeciálnych Priessnitzových procedúr, cez masáže a wellness kúry, až po indonézske masáže a možnosti tradičnej východnej medicíny či klimatoterapiu.

Komu by sa málilo, je tu ešte Balneopark. Posadíte sa na Priessnitzovu lavičku, ponoríte nohy do bazénika a posilňujete imunitu. Nohám dodatočne doprajete špeciálny kúpeľ v bazéniku s množstvom malých aj väčších okruhliakov. Jednoducho akupresúra z prírody. No a rovnako z prírody - zo Slnka - načerpáte energie a prehrejte organizmus. Aj v takomto slnečnom kúpeli. Ten Vincenz Priessnitz u svojich klientov zásadne nepodceňoval.

O kvalite Priessnitzových tradičných procedúr roznášali kedysi chýry chvály nielen bežní, liečiaci sa návštevníci, ale najmä tí zo šľachtických rodov. Dnes túto kvalitu procedúr reprezentuje certifikácia „JESENÍKY originálni produkt®.“ O nič menšou pýchou je fakt, že sú zapísané do Zoznamu nemateriálnych statkov tradičnej ľudovej kultúry Českej republiky.

Ak by som nemal vodu, liečil by som vzduchom,“ povedal raz Vincenz Priessnitz. S jeho príbehom sa postupne písal aj príbeh dnes už dvestoročných kúpeľov v prostredí pohoria Jeseníky, v rovnomennom malom meste na severe Olomouckého kraja – Jeseník. Pobyt v nich je dokonalým balzamom na dušu a dôkazom, že príroda skutočne lieči.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedár / AKO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa