Potešte na dovolenke všetky zmysly: 3 tipy na top gastrozážitky na Olomoucku

2022-03-30 12:00:00 |   |    | 

Ak hľadáte ideálne miesto na výlet či dovolenku v zahraničí, no nechce sa vám cestovať veľmi ďaleko, rozhodne by ste mali zvážiť čarovný Olomouc a jeho okolie. Len dve hodinky od Slovenska si môžete užiť zaujímavé historické pamiatky, nádhernú prírodu, skvelý relax, ale aj vyberanú gastronómiu. My sme za vás ochutnali to najzaujímavejšie.



 

Entree – gastrozážitok najvyššej úrovne

Priamo v Olomouci môžete vyskúšať zážitkovú gastronómiu svetovej úrovne. Fine diningovej reštaurácii Entree šéfuje Přemek Forejt, známy ako jeden z porotcov súťaže MasterChef a vo výnimočnom priestore otvorenej kuchyne so živou záhradou ponúka hravú koláž tvarov a chutí.

V ponuke sú tri degustačné menu s rôznym počtom chodov (to najvyššie ich má až deväť), ktoré sa pravidelne menia. Potešíte nimi všetky svoje zmysly – okrem jazyka a nosa si zgustnú aj vaše oči. Originálne kombinácie ingrediencií totiž sprevádzajú aj zaujímavé príbehy a prekvapenia. My sme napríklad ochutnali polievku z machu a papradia aj tzv. Black Sabbath, teda foie gras s pentagramom, s ktorým obsluha priniesla aj papierové vrecko s hudbou od rovnomennej kapely.

 

Kvalitná čokoláda pre mlsné jazýčky

Ak patríte k milovníkom čokolády, rozhodne nevynechajte návštevu neveľkej obce Troubelice na Moravě, kde v citlivo zrekonštruovanom areáli bývalého statku sídli rodinná čokoládovňa. Z bývalej hospodárskej budovy je dnes výrobňa čokolády, baliareň a sklad, predovšetkým však môžete v štýlovej predajni túto lahôdku v rôznych podobách ochutnať.

Fantastické čokolády s rôznymi príchuťami sú vyrobené z kakaových bôbov z Ekvádoru, kde ich osobne vyberá priamo na plantážach hlava rodiny Bačíkovcov. Hoci v tejto krajine prežili detstvo aj jeho deti, dnes už majú na starosti chod firmy v Českej republike. Ich čokoláda je ručne vyrábaná, sladená trstinovou šťavou a bez pridania rastlinných olejov a my dodávame, že aj nesmierne lahodná!

 

Bez tvarôžkov neodídete

Olomoucké syrčeky azda nikomu netreba predstavovať. Ich výroba v tunajšom regióne siaha až do stredoveku, keď sa ešte ako sedliacke tvarôžky vyrábali v takmer každej domácnosti. Označenie „olomoucké“ sa vžilo vďaka trhom, na ktorých sa predávali na počiatku 19. storočia. Dnes ich výrobu, ale aj rôzne využitie v kuchyni najlepšie spoznáte v syrárni a pivovare TVARG v obci Velká Bystřice necelých 10 kilometrov od centra Olomouca.

Nízkotučný zrejúci syr ovenčený viacerými cenami tam vyrábajú remeselným spôsobom v pôvodných kamenných pivniciach pod valenými klenbami, ktoré majú pozitívny vplyv na zretie. Prezrite si ich priestory a spoznajte proces výroby syrčekov, ale aj piva počas komentovanej prehliadky. Lahodnou bodkou na záver bude ochutnávka - tvarglová nátierka, tatarák alebo burger sú vynikajúce!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa