Nezabudnuteľné východné Čechy: Dovolenka, z ktorej budete mať zimomriavky na chrbte

2023-07-06 12:00:00 |   |    | 

Predstavte si kombináciu strašidelných javov s bohatou históriou, ukončenú relaxom v cukrárni. Žiadny sen, ale realita na východe u nášho brata. Neplatí, že na svoje si prídu len romantické duše. Zážitky budú mať aj milovníci povestí a legiend a tí, ktorí chcú potešiť svoje chuťové bunky.



 

Prežite desivú atmosféru

Ak nahliadnete do hlbokých lesov nad romantickým údolím rieky Křetínky, uvidíte hrad Svojanov, jeden z najstarších kráľovských hradov, ktorý bol založený už okolo roku 1224. Je výnimočný nielen tým, že sa v jeho architektúre mieša gotika s empírom a taktiež stredovek s 19. storočím, ale má tiež bohatú históriu s tajomnou až desivou atmosférou. Svedčia o tom záhadné príbehy, ktorými je kráľovský hrad opradený.

Príkladom je sedemročná dcérka Katarína, ktorá sa spolu so svojím otcom Jiřím Haisslerom presťahovala na hrad. Po jeho kúpe sa rozhodol obnoviť hradné paláce. Jedného dňa si malá Katarínka hrala v jednom z palácov, ktorý sa práve prerábal. Konštrukcia lešenia sa však v tom momente uvoľnila a padla na dievčatko.

Celá od krvi sa prechádzala miestnosťami hradu a hľadala svojho otca, až sa nakoniec celá vysilená oprela rukami o zadnú stenu v pánskej miestnosti a zomrela. Od tej doby sa po nociach zjavuje a prechádza celým palácom. Ak navštívite hrad, v miestnosti pre mužov môžete vzhliadnuť odtlačky jej krvavej ruky.

 

Mystická gotika

Aby ste videli jeden z najlepšie uchovaných opevnení v strednej Európe, nemusíte chodiť ďaleko. Polička, ktorá sa preslávila aj ako rodisko skladateľa Bohuslava Martinů, sa môže pochváliť  gotickým opevnením s 19 baštami v dĺžke 1 220 metrov. Mesto dal vybudovať v roku 1265 kráľ Přemysl Otakar II. A hoci odvtedy ubehlo neuveriteľných 700 rokov, zachovalo sa stredoveké usporiadanie ulíc a dokonca aj parcely na domoch.

 

Mesto perníkov

Maľované štíty meštianskych domov z neskorej gotiky pomiešané s ranou renesanciou dotvárajú malebné parky, pohodové kaviarne a reštaurácie v Pardubiciach. Mesto však drží v rukách iný klenot - „rodinné zlato“, na ktoré je tak hrdé. Sladkou bodkou pri potulkách východnými Čechmi môžu byť Pardubice, vyhľadávané kvôli výrobe perníka.

Za touto pochúťkou s originálnou receptúrou stojí niekoľkonásobný Pernikár roku, víťaz mnohých súťaží a korunovaný kráľ perníkov Pavel Jánoš. Tým, že dbá na kvalitu svojich výrobkov, robí značke Pardubický perník to najlepšie meno, ktoré presahuje pardubický kraj. Ideálne aj pre tých najnáročnejších, ktorí si potrpia na kvalitu a zároveň chuť. Východné Čechy odrazu dostanú sladkú príchuť!

 

Autor: © Zoznam/Janka

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa