Národný park Krkonoše - nádherná tundra v srdci Európy

2022-08-20 00:00:00 |   |    | 

Že si neviete predstaviť výlet do nehostinnej tundry a navyše v strede Európy? Poďte zistiť, že práve tu si dosýta vychutnáte prechádzky chránenou prírodou, spoznáte čo–to z histórie, dobre si zabicyklujete a keď budete mať šťastie, možno stretnete aj ochrancu tejto krajinnej oblasti, bájneho Krakonoša. Národný park Krkonoše je viac ako len najvyšší vrch Českej republiky – Sněžka.



 

Ak sa vyberiete do národného parku Krkonoše, čaká vás cesta na severovýchod Českej republiky, do krajov okolo Liberca a Hradca Králové. Vstúpite, ako tunajší hovoria, na malý ostrov pásma tundry v strede Európy. Práve tá arkto-alpínska tundra na hrebeňoch hôr, subarktické rašeliniská, ale aj rozsiahle lesy a horské lúky predurčili toto územie na to, aby bolo chránené.

Prvú krkonošskú rezerváciu tu zriadil ešte Jan Nepomuk, gróf Harrach v roku 1904. Poľská strana vyhlásila národný park  Karkonoski Park Narodowy v roku 1959. O štyri roky neskôr tak robí aj česká strana a v roku 1963 oficiálne vzniká Krkonošský národný park. Krkonoše sú najvyšším pohorím v Čechách, s rovnako najvyšším vrchom v krajine – Sněžkou (1 603 m n. m.).

Výlet, turistiku či šport si tu naplánujte bez problémov, no my vám to aktuálne predsa len o niečo uľahčíme a vyberáme tri konkrétne tipy. Možno trochu netradične nezačíname lesnou cestičkou či túrou na vrchol hory. Prvý náš tip na zastávku na ceste Krkonošmi  je mesto Harrachov, kde môžete navštíviť najstaršiu nepretržite fungujúcu skláreň v Českej republike.

Založená bola pred rokom 1712 a jej unikátom je historická brusiareň skla, poháňaná transmisiami a vodnou turbínou. Prácu sklárov tu môžete nielen vidieť na vlastné oči, ale aj vyskúšať.  Rátajte však s tým, že sa zapotíte, pri taviacich peciach je totiž skutočne horúco. Ak sa budete chcieť schladiť, vyberte sa napríklad k čarovným Mumlovským vodopádom.

V Harrachove je aj jedno z viacerých múzeí Krkonošského národného parku. Konkrétne ide o budovu, ktorej inak nepovedia ako Šindelka. Pôvodne sa tu totiž vyrábala strešná krytina – šindeľ. Dnes sa v expozícii múzea zoznámite s lesníctvom a poľovníctvom, ktoré k hlbokým krkonošským lesom jednoznačne patrí.

Ak by ste radšej architektonickú pamiatku, tak aj v tomto prípade sa zastavíte v expozícii múzea. Tentokrát zamierite do mesta Vrchlabí a hľadať budete štyri historické domčeky z pôvodného počtu päť, najstaršie ľudové stavby v Krkonošiach. V dome č. 224 spoznáte vo figúrkach rôzne podoby ochrancu krkonošskej prírody, bájneho Krakonoša.

Vizuálnu podobu dostal Krakonoš premiérovo v prvej samostatnej mape Sliezska – Helwigovej mape Sliezska z roku 1561. Ak by ste ho náhodou „nestretli“ v krkonošskej prírode, zastavte sa v blízkom Trutnove. Jeho meno nesie nielen námestie, ale aj aj fontána s jeho sochou. A aby ste sa nemuseli osviežiť len vodou z fontány, vyskúšajte aj chuť miestneho piva.  Ktovie, recept tu možno majú  práve od Krakonoša.

V Krkonošiach sa oplatí aj „šliapnuť do pedálov.“ Oceníte viaceré možnosti, v ktorých si vyberiete podľa toho, či ste len nedávno vzali svoj bicykel z povaly, alebo máte v nohách „natočené“ kilometre. Zaujímavou je v tomto prípade napríklad najvýchodnejšia oblasť – Rýchor. Ako cykloturistov vás tu čaká špeciálne značená trasa vedúca mikroregiónom Žacléřsko. Prejdete trasou, ktorá kedysi bola významnou cestou medzi najvýchodnejšou časťou Krkonoš a Vraních hôr a viedla z vnútrozemia krajiny do vtedajšieho Sliezska.

Ak sa chcete na stromy a lesy pozrieť zhora, vyberte sa na Chodník korunami stromov s dĺžkou 1500 metrov. Ak máte radi adrenalín, dole sa spustite po tobogane, ktorý meria viac ako 50 metrov. V podzemí drevenej rozhľadne s výškou 45 metrov uvidíte aj spletitý koreňový systém stromov a veľa zaujímavých informácií prezradia infotabuľky.

Posledná naša vybraná zastávka národným parkom vás zavedie za tunajšími zvieratami. Krkonošské zvieratá je názov jedného z konkrétnych náučných chodníkov národného parku. Zvládnu ju aj netrénovaní turisti a dokonca sa zabavia i deti, keď sa pri jej prechádzaní stretnú nielen s drevenými sochami zvierat, ale aj tými skutočnými, ktorých domovom je práve táto príroda.

Trasa má necelý kilometer a popri zoznámení sa s tunajšími zvieracími obyvateľmi na informačných tabuliach zistíte, prečo má straka takú zlú povesť alebo kto môže za osmičky vydupané na lúke. Vy dupať priamo nemusíte, no dať nohám zabrať pri príjemnej prechádzke, turistike či výlete na bicykli sa v Krkonošiach určite oplatí.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková, AKO

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa